banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Safranbolu’da ‘Orta Gelir’ ve ‘Orta Demokrasi’den çıkış

TÜRKONFED ve Daha İyi Yargı Derneği işbirliği, BAKZİFED evsahipliğinde “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Sorunları Politika Notu Tanıtım Toplantıları”nın 8.’si, Safranbolu’da yapıldı. Toplantıda Politika Notu’nun Yazarı Avukat Mehmet Gün, “Orta Demokrasi Sorunları ve Çözüm Yolu”nu anlattı.

HABER 01.07.2019, 07:47 25.07.2019, 11:00
8028
Safranbolu’da ‘Orta Gelir’ ve ‘Orta Demokrasi’den çıkış
banner637

TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) ve Daha İyi Yargı Derneği işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Sorunları Politika Notu Tanıtım Toplantıları”nın 8.’si, BAKZİFED (Batı Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu) evsahipliğinde Safranbolu’da yapıldı. “Demokratikleşme ve kalkınma” ilişkisinin vurgulandığı toplantıda, “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Sorunları” Politika Notu’nun Yazarı, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Gün, “Orta Demokrasi Sorunları ve Çözüm Yolu” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Demokrasi ve ekonomi ilişkisini vurgulayan Politika Notu’nu BAKZİFED destekliyor
BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Küpeli ile TOSYÖV Safranbolu Karabük Bartın Çevresi Girişimci ve Sanayici İşadamları Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Külah yaptıkları hoş geldiniz konuşmalarında “demokrasi-ekonomi” ilişkisine vurgu yapan TÜRKONFED Politika Notu’na verdikleri ortak desteği dile getirdiler.

Erk sahipleri ve yönetenler elini taşın altına koymalı
Bahri Küpeli, konuşmasında “Türkiye, daha iyi bir demokrasi ve hukuk sistemi için mutlaka orta gelir ve orta demokrasi sorununu çözmede elini taşın altına koymalıdır. Bu nedenle TÜRKONFED ve Daha İyi Yargı Derneği’nin yayınladığı bu politika belgesini, öncelikle yönetenlerin ve erk sahiplerinin ciddiyetle ele alıp uygulama aşamalarını kararlılıkla takip etmeleri gerekmektedir” dedi.

Çözümün tek adresi; daha iyi yargı, daha iyi demokrasi ve hukuk sistemi
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Türkiye’nin, “orta gelir” ve “orta demokrasi” sorunlarına çözüm aradığını, bu çözümün tek adresinin daha iyi yargı, daha iyi demokrasi ve hukuk sistemi olduğunu söyledi. Köse bu alanda bir politika belgesi hazırlayan TÜRKONFED’i kutladı ve toplantının Safranbolu’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Demokrasi sürdürülebilir ekonomik gelişme ve refah artışı sağlar
Avukat Mehmet Gün, yazarı olduğu “Türkiye’nin Orta Demokrasi Sorunları ve Çözüm Yolu: Yargı, Hesapverirlik ve Temsilde Adalet” kitabında da vurguladığı şekilde, orta gelir ile orta demokrasi seviyesi arasında net bir paralellik görüldüğünü söyledi. Demokrasinin sürdürülebilir ekonomik gelişme ve refah artışı sağladığını aktaran Mehmet Gün, sürdürülebilir büyüme ve sağlıklı bir ekonomik kalkınma için hukukun üstünlüğünün gerekliliğini vurguladı. Mehmet Gün, 1960’lı yıllardan beri Türkiye’de, kalkınmanın önündeki temel engelin demokrasi ve hesapverirlik olduğunu, ancak bu sorunların çözüldüğü bir ortamda sürdürülebilir kazancın, yatırım ve iş fırsatlarının ortaya çıkabileceğini açıkladı.
Türkiye’de demokrasinin birçok bakımdan tezatlar içinde olduğunu ifade eden Gün, Türkiye’nin ileri demokrasiler seviyesine gelmesi için yargıda hesapverirlik ve şeffaflığın yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Mehmet Gün, yargıdaki hesapvermezliğin orta demokrasi sorununun kaynağı olan bir kök sebep olduğunu hatırlatarak; yürütmeden bağımsız hareket edemez kurumların, yöneticilerin keyfiliğinin ve dokunulmaz bir zümre oluşmasının “hesapvermezlik” sonucunda ortaya çıktığını aktardı.

Yargıda bağımsızlığın sağlanması için önce hesapverirliğe ihtiyaç var
Mehmet Gün, hesapverirlik ve bağımsızlık ilişkisini şu ifadelerle anlattı: “Gerçekten de yargının hesapvermezliği ve dokunulamazlığı tüm kamu kurumlarında hesapverirlikten kaçınmaya neden olmuş; bu durum hukukun üstünlüğü alanında bir büyük karadelik haline gelmiştir. Hem bu sonuç, hem de onu doğuran kök sebep Türkiye için içinden çıkılması zor bir içsel çelişki (paradoks) oluşturmaktadır. Şöyle ki; yürütme hesapverir olmalıdır; fakat ‘yargı’ya itimat edilemediği için hesapverirliğin üstlerinin takdirine bırakılması haklı hale gelir. Öte yandan Türkiye’nin acı gerçeği odur ki; hukukun üstünlüğünü tesis edebilmesi için yargı, bağımsız olmalıdır ve bağımsızlığının kısıtlanması, yanlıştır; fakat kendisi hesapverir olmadığı için bağımsızlığının kısıtlanması hakkı doğmaktadır.”
Yargı’nın kurumları gibi unsurlarının da hesapverir olmadığını belirten Gün, yüksek yargı üyelerinin, kişisel suçlarından dolayı bile mesai arkadaşlarının kararıyla ömür boyu dokunulmazlık kazanabildiğini, hukukun üstünlüğünün sağlanması için yargı gücünün kapasitesinin artırılması, işlevinde ve iç işleyişinde bağımsızlığını baskılayan soruşturma ön izni ve benzeri kısıtların kaldırılması gerektiğini anlattı.
“Yargı ne kadar çok hesapverir hale gelirse o kadar çok bağımsızlaşacaktır!” diyen Gün, yargının bu kapasiteye ulaşması için önce hesapverirliği sağlayacak fakat bağımsızlığını zerre derecede etkileme ihtimali olmayan özel kurumların teşkil edilmesi ve böylece yargı bağımsızlığının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Mehmet Gün, bu hususta Daha İyi Yargı Derneği tarafından Adalet Yüksek Kurulu önerisi oluşturulup kamuoyu ile paylaşıldığını ve yüksek kabul gördüğünü söyledi.
Türkiye’nin hesap verme meselesini bir kez çözmesi durumunda her alanda çok daha ileri gideceğine olan inancını paylaşan Mehmet Gün; politika notunun, kritik alanlarda süren tartışmalara ışık tutmak ve bu yönde bir çıkış arayan kesimlerle hareket birliği sağlamak amacı güttüğünün altını çizdi.
Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Tuzakları Politika Notu detayları için:
http://www.turkonfed.org/tr/detay/1697/turkiyenin-ikilemi-orta-gelir-ve-orta-demokrasi-tuzaklari/

Yorumlar (0)