banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

“Şimdi bilişim ile hızlanma zamanı“

IT&L Danışmanlık 2016 yılında lojistik ve üretim sektörlerine operasyonel mükemmellik, dijitalleşme, strateji geliştirme, re-organizasyon konularında danışmanlık vermek amacıyla kuruldu.

HABER 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:27
22613
“Şimdi bilişim ile hızlanma zamanı“
banner637

IT&L Bilişim Lojistik Danışmanlık Kurucu Ortağı Sevilay Özdemir Güven, “Bilindiği üzere profesyonel danışmanlık hizmetleri veren çok uluslu büyük firmaların danışmanlık hizmetleri KOBİ statüsünde olan firmalarımızın yüklenemeyeceği kadar yüksek olabilmektedir. Bizler sektörün içinden gelen ve >25 yıllık tecrübesi olan yöneticilerimizi danışman olarak kullanarak her açıdan ‘ayakları yere basan’ çalışmaları firmalarımıza sunmaktayız” dedi.
Çalışmalarını şirket içi IT Yönetimi konusunda etkili bir standart olan ISACA COBIT ve ISO 27001 çerçevesinde gerçekleştirdiklerinin altını çizen Güven, şunları söyledi: “Lojistik aslında her sektörün içinde yer alabilen bir konu. Şimdiye kadar Dinçer Lojistik, BIS Lojistik, Transpop Lojistik gibi fiili faaliyeti lojistik olan müşterilerimizin yanı sıra Vodafone, İpragaz, Pavotek gibi lojistiği kullanan müşterilerimiz de oldu. Ağırlıklı olarak sanayi sektörüne hizmet veriyoruz diyebilirim. Lojistik faaliyetler yapısı gereği düşük kar marjı ve yüksek risk taşıyan bir sektör. Bir yandan yakıt fiyatları nedeniyle döviz kurlarına bağlısınız, diğer yandan taşıyıcı ve sigorta maliyetleri nedeniyle kur farkı girdabındasınız. Operasyonlarınızı gün be gün reel verilerle takip edemiyorsanız hiç farkında olmadan para kaybetmeniz çok kolay. Danışmanlığını yaptığımız firmalarda verdiğimiz eğitimlerde gerçek hayat verilerini kullanarak operasyon personeline yaptıkları işin ne kadar zaman-kritik olduğunu yaşatarak öğretmeye çalışıyoruz.”

“Büyürken de küçülürken de  danışmanlık alınmalı”
Sanayide dijitalleşmenin ana konuları olduğuna dikkat çeken Güven, sadece lojistik değil üretim sektöründe de çok yetkin danışmanları bulunduğunu aktarıyor. “Günümüzde istenen hız ve kalite kriterlerini yan yana getirdiğinizde, istekleri bilişim olmadan karşılamak mümkün değil” diyen Güven, yaptıkları çalışmalarda çoğu firmanın maliyetlerini aşağı çekemediğini, manuel işlemler nedeniyle “insana bağımlı” süreçler yürüterek uluslararası ortamlarda rekabetçi fiyatları yakalayamadıklarını gördüklerini söylüyor.
Güven, “Pandemi sürecinde Çin yerine Türkiye’den makine parçaları alımı yapmak isteyen yabancı müşterilerimizin istedikleri fiyatları bulamadıkları, Türk üreticisinin istenen maliyetlere inemediğini gördük. Bu kıskaçtan kurtulmanın yegane yolu daha az insana bağlı, daha az insanla yürütülebilen ama kalitesi sürekli kontrol edilen, ölçülebilen ve müşteri isteklerine göre hızlı değiştirilebilen süreçlerle üretebilmek. Bu bağlamda önemli kriterlerden birinin de teknoloji için dövize bağımlı yabancı yazılımlar yerine yerli ERP’ler kullanmak olduğunu görüyoruz” açıklamasını yapıyor.
Pandemi süresince firma olarak zorlanmadıklarını, veri analizi, piyasa araştırmaları, karşılaştırmalar vs. çözümleri zaten uzaktan yaptıklarını kaydeden Güven, “Piyasada ise yurtiçi dağıtım firmalarının hızlı büyüdüklerini görüyoruz. Hızlı büyüme her zaman tatlı bir tuzaktır, işiniz büyürken gelirleriniz yanında mükemmel olmayan operasyonlarınızda kaybettiğiniz paralar da büyür, çatlaklar derinleşir. Benzer şekilde işiniz küçülüyorsa denizin dibindeki kayalar ortaya çıkar. Her iki durumda da yani işiniz büyürken de küçülürken de profesyonel danışmanlık hizmetleri almak KOBİ’lerimizin güvenli sularda yüzmesini sağlayacaktır” diye konuşuyor.

Şirketlerin farkındalığını yükseltiyor
Pandemi sonrasında işlerin birkaç yıl daha uzaktan çalışabilecek şekilde yapılandırıldığına dikkat çeken Güven, danışmanlık faaliyetlerinin yanısıra işbirlikleri alanında da çalıştıklarını söylüyor. Güven, “Çok uluslu lojistik ve üretim şirketleri için büyük boyutlu lojistik yazılımları üzerinde bir işbirliğimiz olacak. Gene Yapay Zeka gibi kritik teknolojilerin lojistik sektörüne uygulanması üzerine başlattığımız projelerimiz var. Biz bir firmayı strateji-üretim-lojistik-enerji verimliliği-bilişim eksenlerinde ele alıp mevcut durum nedir, ne olması gerekir, olması gerekene nasıl gidilir adımlarını şirket sahipleri ile çalışıyor, firmalarımızın farkındalığını yükseltiyoruz. Bir diğer deyişle ‘patronların en güvenilir arkadaşıyız’” mesajını veriyor

Yorumlar (0)