banner565

banner472

banner458

banner457

Teknopark İstanbul girişimcilere yeni kapılar açıyor

Teknopark İstanbul’da çalışmalarını sürdüren robotik teknojiler odaklı 7 girişim, 10’uncusu düzenlenen ‘Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ etkinliğinde, potansiyel yatırımcılar ve iş dünyasından temsilcilerle bir araya gelerek projelerini tanıtma fırsatı buldu.

HABER 01.07.2023, 00:00 24.07.2023, 10:12
18941
Teknopark İstanbul girişimcilere yeni kapılar açıyor

Türkiye girişimcilik ekosisteminin en büyük destekçilerinden Teknopark İstanbul, düzenli olarak gerçekleştirdiği etkinlikler yoluyla girişimcileri, yatırımcılar ve iş dünyasından önde gelen firmalarla buluşturarak; projelerinin satışa dönüşmesi, satışlarının ölçeklenmesi ve yeni projelerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu amaçla kuluçka merkezi Cube Incubation aracılığıyla geleneksel olarak ‘Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ etkinlikleri düzenleyen Teknopark İstanbul, bu etkinliklerin 10’ncusunu robotik teknolojiler odağında gerçekleştirdi.

Girişimlere destek çağrısı
Cube Incubation’da düzenlenen 10. Açık Kapı etkinliği, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof.Dr. Metin Yerebakan, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0’a değinerek, düşünebilen, geçmişi değerlendiren yapay zekanın gelecekle ilgili karar da verebildiğini aktardı. Startupların %65’inin yapay zekadan beslendiğini, biyoteknoloji ürünlerinin hepsinde yapay zeka bulunduğunu belirten Yerebakan, yapay zekaya ilişkin gelecek öngörülerini de paylaştı: “Yapay zekanın iyi kullanılmasıyla ilgili standartlar çıkacak, belki de toplumsal direnişin kaynağı da olacak.”  Toplantıya katılan iş insanlarına, etkinlikte sunum yapan şirketleri tanımalarını öneren Yerebakan, sadece onları tebrik etmenin bile bu startuplara motivasyon kaynağı olabileceğinin altını çizdi: “Bunların yürüdüğü yol, Ölüm Vadisi’nden geçiyor. Araştırmalara göre kurulan şirketlerin %10’u ofis bulamıyor, %20’si ilk senede, %30’u 2. senede, %50’si 5. yılda, %80’i 10. yılda ölüyor. Bu nedenle sizlerin desteği çok önemli.”
Yerebakan, Teknopark İstanbul’un da  kuracağı girişim sermayesi yatırım fonu ile önümüzdeki dönemde startupları kendi de desteklemeye başlayarak girişimci sayısını artıracağını açıkladı. Çok az katkıyla startupların çok hızlı büyüdüğüne şahit olduğunu ifade eden Yerebakan, startuplardan 1000 şirketin 1 tanesinin dolar milyarderi olabildiğini, Teknopark İstanbul’dan ise 7 şirketin olduğunu anlattı. Geleceğin teknoloji ve yapay zekayla şimdiden şekillendiğini anımsatan Yerebakan, iş insanlarına aynı işi yapmaya devam etmeleri halinde devam edemeyecekleri, günümüz şartlarının mutlaka değişimi gerektirdiği uyarısında bulundu: “25 yıl aynı işi yapan, buna devam ediyorsa şirketi kapatsın. Değişim şart.”

Yeni işbirlikleri için zemin hazırlanıyor
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, etkinlikte sergilenen yenilikçi işbirliği modellerinin, girişimcilik ekosisteminin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu etkinlikler, girişimlerimiz ile iş dünyası arasında bir köprü görevi görüyor. Girişimcilerimiz, TÜBİTAK, THY Teknik ve ASELSAN gibi büyük kurumlara projelerini anlatma şansı yakalıyor. Bu sayede yeni işbirliklerinin oluşmasına zemin hazırlanıyor” dedi. 203 startupa evsahipliği yaptıklarını, Beyoğlu’nda bir şubeleri bulunduğunu belirten Topçu, Ümraniye’de de bir şube açacaklarını kaydetti.

Robotik teknolojiler odaklı girişimler
‘Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ etkinliğinde projelerini sergileyen Teknopark İstanbul girişimleri şunlar:
Bottobo Robotics: Otonom mobil robotlar odağında donanım ve yazılım çözümleri üzerine çalışıyor.
Remora Teknoloji: Su altı tekne temizleme sistemleri konusunda insansız robotik sistemler üzerine proje geliştiriyor.
Pi Robotik: Robotik otomasyon, makina görmesi ve yapay zeka alanları üzerine çalışıyor.
Arı Drones: Göstergeler ve kameralı drone teknolojisiyle bir araştırma drone’u geliştiriyor.
Ozztech: Siber güvenlik alanında yazılımlar geliştiriyor.
Robo: Togg ile birlikte başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektöre endüstriyel otomasyon konusunda hizmet veriyor, sanayi robotları üretiyor.
Sanlab: Simülasyon yazılımları ve robotik alanında eğitim teknolojileri geliştiriyor, gerçek zamanlı robotik sistemler tasarlıyor.

İzmit Teknokent Projesi’ne destek
Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Sahibi-Editör ve TOSYÖV eski Başkanı Yalçın Sönmez ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Üyesi S. Hamit Velioğlu, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Teknopark İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin Gök biraraya gelerek, Kocaeli Alikahya OSB’nin İzmit Teknokent Projesi’nin iş planı ve yol haritasını oluşturmak üzere karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıda Yalçın Sönmez, aynı zamanda KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi olan Prof.Dr. Metin Yerebakan’a, KobiEfor Genel Koordinatörü Dr. Nurdan Sönmez’in yeni kitabı ‘Türkiye’nin Beyin Göçü Politikaları’nı da hediye etti.

Yorumlar (0)