banner565

banner472

banner458

banner457

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Milli Tarama Sistemleri’nin üretimi Türkiye’de başladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ilk yerli ve milli x-ray tarama sistemlerinin yarı sabit modellerinin seri üretime geçtiğini, mobil ve ‘backscatter (hayalet sistem)’ tarama sistemlerinin de Türkiye’de üretiminin başladığını bildirdi.

HABER 01.05.2023, 00:01 24.05.2023, 09:20
19711
Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Milli Tarama Sistemleri’nin üretimi Türkiye’de başladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ortak girişimleriyle başlatılan Milli Tarama Sistemleri’nin (MİLTAR) MS Spektral Savunma Sanayi A.Ş. Tesisleri’nde düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.
Bakan Muş, “MİLTAR Projesi, söz konusu x-ray tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla ülkemizde üretilmesinin teminatı olup, bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması noktasında bir dönüm noktası niteliğindedir” dedi.
İlk yarı sabit sistemin faaliyete alınmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen önemli yakalamalar yapıldığını, yerli ve milli üretim cihazlarının yüksek kabiliyetlerini pratikte de ispatladığını belirten Bakan Muş, şöyle konuştu: “Gümrük kapılarımızda kullanacağımız yerli ve milli teknolojiler sayesinde, hem kaçakçılıkla mücadele alanında ihtiyaç duyulan teknolojik sistemler daha uygun maliyetlerle üretilecek hem de ülkemiz dünyada sayılı ülkenin üretebildiği bu sistemlerin üretiminde önemli bir noktaya gelmiş olacaktır. Dahası, üretimi gerçekleştiren yerli firmamız başta olmak üzere, tedarik zincirine katılacak yerli şirket ve KOBİ’lerimiz, yüksek teknolojili üretim süreçlerine dair bilgi birikimine de sahip olacaktır.”

“Cihazlar dünya pazarına ihraç edilecek”
MİLTAR Projesi ile seri üretimine başlanan yerli ve milli tarama sistemlerini, öncelikle gümrüklü sahalarda kullanım ömrü dolan sistemlerin yerine hizmete alacakları bilgisini veren Bakan Muş, “Kademeli olarak ithal edip kullandığımız sistemler, yerlileriyle değiştirilmiş olacaktır. Sonrasında yerli sistemlerimiz, ihtiyaç duyan kurumlarımızın kullanımına sunulacaktır. Bununla birlikte, söz konusu sistemler artık ithalata konu olmaktan çıkacak, güçlü bir ihracat potansiyeli haline gelerek dünya çapında kullanımının yaygınlaşması sağlanacaktır. Bakanlık olarak firmamıza gereken desteği sağlayacağız. Böylece, uluslararası piyasalara çıkılmış olacak” açıklamasını yaptı.

“Yerlilik oranı yüzde 70’ten fazla”
Sistemlerin üretimini gerçekleştiren MS Spektral Genel Müdürü Onur Haliloğlu, MİLTAR 1 sisteminin sağladığı başarı üzerine MİLTAR 2 sistemini hazırladıklarını anlattı. Bu araç ve konteyner tarama sistemlerinin, kaçak eşya, uyuşturucu, silah, patlayıcı, mühimmat ve düzensiz göçmenlerin yakalanmasında kullanılacağını bildiren Haliloğlu, geliştirdikleri sistemlerin, ithal sistemlerden daha ileri teknik özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Haliloğlu, MİLTAR 2 kapsamında 9 sistem teslim edeceklerini ve bunlardan 3’ünün gümrük kapılarında kullanıma hazır olduğunu kaydetti. Haliloğlu, sistemlerin yüzde 70’ten fazla yerlilik oranına sahip olduğunu vurguladı.
Haliloğlu, “İlk sistemimiz yarı sabit araç ve konteyner sistemi. Bu sistem 1.2 milimetre çapındaki telleri bile görebiliyor. Sistem, uyuşturucu, patlayıcı ve silah gibi malzemelerde ise uyarı veriyor. İkinci sistem olan Gezgin, treyler üzerine kurulu. Üçüncü ürünümüz olan Hayalet de geri yansıtmalı teknolojiye sahip. Panelvan tipi araca konulduğu için şehir içinde de görüntü alınmasına imkan sağlıyor” diye konuştu.
Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Bakan Muş, MİLTAR sisteminin ilk x-ray görüntüsünün alınması için butona bastı. Ekrana yansıtılan görüntüde cihazın, taranan araçta uyuşturucu ve silah tespiti yaptığı görüldü.

Yorumlar (0)