banner565

banner472

banner458

banner457

Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat: “2024’te ihracat destekleri %100’den daha fazla artırılacak”

İzmir iş dünyası temsilcileriyle buluşan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, 2024’te ihracat desteklerinin %100’den daha fazla artırılacağını açıkladı: “Bu dönem sloganımız; ‘Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak’ diyoruz.”

HABER 01.10.2023, 00:01 25.10.2023, 09:35
20694
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat: “2024’te ihracat destekleri %100’den daha fazla artırılacak”

Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Toplantısı’nda, Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023’te 255 milyar dolar, 2026’da 302 milyar dolarlık ihracat hedefi konulduğunu anımsatarak, finansman imkanlarını genişletmek için azami gayret sarf ettiklerini; Eximbank vasıtasıyla ihracatçılara 2022’de 45 milyar dolar, 2023’ün 7 ayında toplam 22.6 milyar dolar destek sağlandığını anlattı: “İnşallah 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla artırılacak. Bu şu anlama geliyor, inşallah 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini ihracatımızı artırmak için sizlerin istifadesine sunacağız. Bu dönem sloganımız, ‘Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak’ diyoruz.”
İthalatta da üreticiler ve sanayiciler için uygun şartları oluşturacaklarını, Türkiye’nin bir ithalat cenneti haline gelmesini engelleyeceklerini, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde diğer ülkelerle aynı işlemleri hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Bolat, “Şu anda 65 ürün grubunda damping ve sübvansiyonlu ithalatlara karşı tedbirlerimiz var. 9 ürün grubunda korunma tedbirleri, 148 ürün grubunda gözetim uygulamalarımız var. Güvensiz ürünlerin ithalatına karşı da TAREX sistemi ile yapay zeka desteğiyle gümrüklerde koruma yapıyoruz” dedi.

Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payını %36’ya kadar getirdiklerini, bunu 2028’e kadar %50’ye çıkarmayı, KOBİ’lerin ihracattaki payını da %26’dan %40’a yükseltmeyi hedeflediklerini paylaşan Bolat, İzmir’in ülke ekonomisi açısından önemini vurgulayarak, hükümet olarak kenti daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da konuşma yaptığı toplantıda, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, OVP ve kentteki yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bolat, AB Komiseri Varhelyi ile görüştü
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ile bakanlık binasında biraraya geldi.  Bakan Bolat, Varhelyi ile Türkiye ve AB pozitif gündeminin güçlü şekilde sürdüğüne ilişkin kararlılığı teyit ettiklerini belirterek, AB’nin, özellikle Türk iş insanlarının vize süreçlerinin kolaylaştırılmasıyla ilgili başlatacağı somut programın kendilerini son derece mutlu ettiğini kaydetti: “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecine yönelik müzakerelerin başlatılması için ortak tartışma konularımızı, yeşil dönüşüm başta olmak üzere AB ile ortak projelerimizi, özellikle bu alanlarda AB ile finansman alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Ekim’de ticaret çalışma grup toplantılarında teknik düzeyde çalışma başlayacak. Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı AB ile ticari ve ekonomik işbirliğini karşılıklı adımlarla çok daha yukarılara taşıyacağız.”

Yorumlar (0)