banner565

banner472

banner458

banner457

Toplumsal kredi notu geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin finansal sistemine yeni bir boyut kazandıracak ‘Toplumsal Kredi Notu’ uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı. Bu yeni sistem, bankaların teknoloji ve sosyal alanlara yaptığı kredilendirmeleri özendirerek, bu sektörlere özel teşvikler sunacak.

HABER 01.12.2023, 00:00 19.12.2023, 10:28
15532
Toplumsal kredi notu geliyor

Anadolu Yayıncılar Federasyonu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin finans sektöründe önemli bir değişiklik olarak tanımlanan ‘Toplumsal Kredi Notu’ uygulamasını ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden aşamalı bir geçiş planını duyurdu.
Merkez Bankası’nın üzerinde çalıştığı ‘toplumsal kredi notu’nun da önemine işaret eden Yılmaz, belli alanlara kredi veren bankaların düzenlemelerle teşvik edileceğini, bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı: “Batı’da bu tür uygulamalar var. Diyelim ki teknolojik yatırımlara siz daha fazla kredi verilmesini istiyorsunuz veya sosyal birtakım konulara da sosyal açıdan önemli gördüğünüz birtakım işlere daha fazla kredi sağlanmasını istiyorsunuz bankacılık sistemi kanalıyla. Bunu yapan bankaların karşılık oranlarını ayarlayabiliyorsunuz, büyüme performanslarına daha fazla esneklik sağlayabiliyorsunuz. Bu çalışmayı Merkez Bankamız, Bankalar Birliğiyle, bankalarla birlikte yürütüyoruz.”
KKM’yi ani bir şekilde bitirme gibi bir perspektiflerinin olmadığını söyleyen Yılmaz, kur korumalı mevduatın kamuya risk oluşturmayan bir şekilde finansal sistemin içindeki enstrüman olarak da düşünülebileceğini ifade etti.

“YTAK stratejik yatırımlara güç verecek”
Yılmaz, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’nin (YTAK) yeniden ve yeni bir çerçeveyle devreye alındığını aktardı: “Çerçevemiz şu, Türkiye’yi ileriye taşıyacak, cari açığını düşürecek, teknolojik seviyesini yükseltecek, stratejik yatırımlara elverişli şartlarda ve uzun vadeli kredi sağlamak. Özellikle bu artan finansal maliyetlerin uzun vadeli stratejik yatırımlarımızı caydırmaması için bir çerçeve oluşturduk. Bu yatırımların en az 1 milyar lira değerinde olması ve belli özelliklere sahip olması gerekiyor. Böyle olunca faiz oranları %15 ile 30 arasında bir rakam olacak. Bu stratejik yatırımlara önemli bir güç verecek.  İlk etapta 100 milyar, orta vadede 300 milyar liralık bir Merkez Bankası kaynağı kullanılmış olacak.”

Asgari ücrette sosyal diyalog mekanizması
Cevdet Yılmaz, asgari ücret için müzakere sürecinin üçlü şekilde yürütüldüğünü kaydetti: “İşin kamu, işçi ve işveren tarafı var. Sosyal diyalog dediğimiz bir mekanizmayla bütün şartlar belirleniyor. Aralık’ta görüşmeler başlayacak, sosyal diyalog mekanizması çalışacak.”

“Avantajlı kredi düşünmüyoruz”
Yılmaz, sosyal konut projeleri konusunda şu bilgiyi verdi: “Hem arzı artırıp hem düşük faizli kredi verdiğinizde o zaman anlamlı olur. İkisini bir arada düşünmemiz lazım. Aksi takdirde sadece avantajlı kredi veriyoruz dediğimizde konut fiyatları artacak, vatandaş yine sıkıntı yaşamış olacak. Dolayısıyla öyle bir yöntem düşünmüyoruz.”

“Dünyadaki yatırımcı gerçeklere bakacaktır“
Türkiye’nin, Ekim 2021’de ‘gri liste’ olarak da bilinen ‘artırılmış izlemeye tabi ülkeler’ listesine dahil edilmesine değinen Yılmaz; “Gri listeden çıkma konusunda bir tek düzenleme eksiğimiz var, o da kripto paralar konusunda. Onunla ilgili de zaten  çalışmalar yapılıyor ve belli adımlar atılacak” dedi.

2026’da tek haneli enflasyon hedefi
Yılmaz, siyasi istikrar ve reel ekonomideki gelişmeler zemininde enflasyonu aşağıya çekmeyi, fiyat istikrarını sağlamayı öncelikli hedefleri haline getirdiklerinin altını çizdi. Yılmaz 2025’te %15, 2026’da da %8.5 civarında bir enflasyon tahminleri olduğunu paylaştı.

“Troy Kart’ta son dönemlerde de bir hızlı gelişim görüyoruz”
Merkez Bankası’nın Troy Kart’a ilişkin de çalışmalarının bulunduğunu açıklayan Yılmaz, ödeme sistemleriyle yurt dışına giden kaynağın her yıl 500 milyon dolar civarında olduğunu bildirdi: “Troy Kart gibi yerli milli ödeme sistemlerinin devreye girmesi, cari açık perspektifiyle ülkemizde bu kaynakların kalması açısından önemli.”

Yorumlar (0)