banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

“Türkiye’nin yeni üretim ve yatırım havzalarına ihtiyacı var”

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) İç Anadolu Bölge Toplantısı’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 13 şehirdeki 67 OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ile bir araya geldi. 

HABER 01.10.2023, 00:01 25.10.2023, 09:34
20882
“Türkiye’nin yeni üretim ve yatırım havzalarına ihtiyacı var”
banner637

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) İç Anadolu Bölge Toplantısı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Bölgesi’nde, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 13 şehirden 67 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Niğde Valisi Cahit Çelik, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile kent protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Muzaffer Barış Morgül, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 67 OSB’nin Başkanları, Bölge Müdürleri, Yöneticileri ile Oda ve Borsa Başkanları katıldı. Kayseri OSB Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki toplantıda Bölge’deki OSB’lerin sorun ve talepleri istişare edildi.

“Orta Anadolu’nun cesur yürekli kahramanları”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İç Anadolu Bölgesi’ndeki sanayicilerin ‘Orta Anadolu’nun cesur yürekli sanayi kahramanları’ olduğunu söyleyerek, tüm sanayicileri üretim azimlerinden dolayı tebrik etti. İnan, dünyada özellikle son 10 yılın çalkantılı geçtiğini, daha sert dalgaların belirebileceğini kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği Türkiye yüzyılı hedefleri doğrultusunda çalışıyor, bu çalkantılı döneme milletimizin çevik hareket etme yeteneğiyle inşallah avantajlı giriyoruz. Türk sanayisi mevcut imkanlarla artık doğal sınırlarına ulaştı. İstihdam, sanayi alanı, ulaşım, depolama, lojistik gibi birçok parametreye baktığımızda aslında hep beraber sıkışmışlık hissediyoruz. Bunlar aslında bir doğum sancısı. Negatif gibi gözüken birçok gündem aslında pozitif. Bu doğum sancılarını inşallah büyük hamlelerle ciddi bir kabuk çatlaması haline dönüştürebilirsek, sanayimiz ve ülkemiz büyük adımlarla yoluna devam eder.  Bunun için çalışmaya başladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye’de sanayi alanlarını iki katına çıkarmayı hedefledik ve bu hedef doğrultusunda cansiperane çalışıyoruz.”

“Yeni yatırım havzalarına ihtiyacımız var”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 13 şehirdeki 45’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 67 OSB’nin sanayinin Anadolu’ya yayılmasında önemli bir misyon üstlendiğini söyledi: “İç Anadolu Bölgemizdeki OSB’lerimizde 21 bin 210 fabrikamız üretim yapıyor. 81 ilimizdeki tüm OSB’lerimizde 67 bin fabrika olduğunu düşünürsek, bölge OSB’lerimizdeki fabrika sayımızın toplam içindeki oranı %32’ye yükseldi. Ayrıca bölgedeki OSB’lerimizin toplam istihdamı 515 bine ulaştı. İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin sanayide yükselen yıldızı oldu. Türkiye’nin yeni Marmara Bölgelerine, yeni yatırım havzalarına ihtiyacı var. Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi, Ankara-Konya-Karaman-Aksaray-Niğde-Nevşehir ve Kayseri aksını kapsayacak şekilde İç Anadolu’da yükselmeli, Mersin’de de limana bağlanmalıyız. Bu yeni Sanayi Havzası hinterlandındaki şehirlerimizin altyapılarını, özellikle de yatırım alanlarını, demiryolu ulaşım akslarını, eğitim altyapılarını, sosyal yaşam alanlarını ve diğer tüm yatırım imkanlarını hazırlamak durumundayız. OSBÜK olarak, OSB’lerimizle birlikte bu konuda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Türkiye’nin üretim odaklı kalkınması için yurdun dört bir yanında yeni sanayi alanlarına ihtiyaç var. Neredeyse tüm OSB’lerin  genişleme talebi bulunuyor, Türkiye’nin yatırım ve üretim iştahı son derece yüksek. Biz bu yatırım ve üretim iştahını korumalıyız, büyütmeliyiz.  Düz ovanın da dağlık, engebeli şehirlerimizin de talebi de aynı; genişlemek, büyümek, daha çok üretmek istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın OSB’lerimizin ve yatırımcılarımızın taleplerini karşılamak için ortaya koyduğu, sanayi alanlarının toplam yüzölçümümüz içindeki binde 4’lük payını, önümüzdeki 5 yıl içinde binde 8’e çıkarma hedefini çok doğru buluyor, destekliyoruz. Bu konuda mutlaka bir devlet politikası geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”

“Türkiye’nin yeni bir üretim havzasına ihtiyaç var”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri’nin 3 OSB’si, 1 üretim ağırlıklı Serbest Bölgesi, kurulum aşamasında 2 OSB’si ve sanayi siteleriyle 51 milyon m2 planlı endüstri alanında 2 binin üzerindeki işletmede 100 binden fazla istihdam sağlandığını söyledi: “Kayseri 11 milyar dolar GSYH’ya ve 6 milyar dolar dış ticaret hacmine sahiptir. 2022’de 4 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarını yakaladık. KAYSO’nun kuruluş çalışmalarını yürüttüğü ve şehirde planlanan ilk yeşil OSB olacak 4. OSB’de son aşamaya gelindi, yer seçimi tamamlanmış ve sınırları kesinleşmiştir. 383 hektar olarak planlanan bölgemizde, 30 milyon m2’den fazla talep aldık ama sanayicilerimizin taleplerinin ilk etapta 2 milyon 831 bin 505 m2’si ancak karşılanabilecektir. Yeni OSB’de ilk aşamada en az 10 bin 500 istihdam hedefimiz var. Türkiye’nin yeni bir üretim havzasına ihtiyacı var. 6 Şubat depreminden sonra Marmara Bölgesi’ne alternatif, İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanmalı, Ankara’dan başlayarak Kırıkkale, Konya, Kayseri, Niğde, Aksaray, Mersin, Adana ve Hatay’ı da içine alacak şekilde Orta Anadolu Üretim Havzası oluşturulmalı.” Büyüksimitci, istihdam, mera vasfındaki taşınmazlar gibi alanlarda yaşadıkları sorunları da dile getirerek, destek istedi.

Türkiye OSB’lerle güçleniyor
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, OSB’ler sayesinde Türkiye’nin üretim altyapısının hızla güçlendiğine dikkat çekti: “Kayseri OSB’miz 1500’e yakın fabrikanın bulunduğu, 100 bine yakın istihdamın sağlandığı önemli bir merkezdir. Kayseri OSB, Türkiye’de alan büyüklüğü ve üretim kapasitesi bakımından da ilk 5 içinde yer almaktadır. Bölgemiz, 7 milyar liraya yaklaşan bütçesiyle birçok belediyemizi geçer konumda bulunmaktadır. Bu bütçeyi en iyi şekilde değerlendiriyor ve sanayicimize yeni projelerimizle hizmet sunmaya gayret gösteriyoruz.”

Sanayiciye destek
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, görevlerinin sanayicinin Kayseri’de yaşadığı sıkıntılardan dolayı önünü açmak olduğunu, sanayicilere yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yorumlar (0)