banner565

banner472

banner458

banner457

“Türkiye’nin, yüksek teknoloji toplumuna dönüşmeye yoğun çabası var”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, “Küresel Zorluklar ve Fırsatlar: Uzaya Bir Şans Verin” temasıyla 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne (International Astronautical Congress-IAC) evsahipliği yaptı.

HABER 01.11.2023, 00:01 27.11.2023, 08:30
24675
“Türkiye’nin, yüksek teknoloji toplumuna dönüşmeye yoğun çabası var”

Uluslararası Uzay Federasyonunun (IAF) organize ettiği, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) platin sponsoru olduğu kongrenin açılışı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla yapıldı. IAC 2023’te Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve ilk milli astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever tarafından temsil edildi. Kongrede ayrıca TEKNOFEST’te proje üreten 500 yarışmacı da yer aldı.
Cumhurbaşkanı Aliyev, böyle bir organizasyona evsahipliği yaptıkları için onur duyduklarını, 2’si telekomünikasyon, 1’i gözlem olmak üzere 3 uyduya sahip olduklarını söyledi: “Azerbaycan, 10 yıldan fazladır uluslararası uzay kulübünün üyesidir. Azerbaycan, uzay teknolojilerini geliştirmeye devam edecektir. Bu kongre, ülkemizde uzay teknolojisinin gelişmesine yeni ivme kazandıracaktır” dedi.
Bakan Kacır, “Türkiye’de milletimizin yüksek teknoloji toplumuna dönüşme yönünde yoğun bir çabası var. Dünyanın her yerinden konukların ağırlandığı dev teknoloji etkinlikleri düzenledik. Hükümetimiz, 2026’da IAC’ye Antalya’da evsahipliği yapma adaylığımızı destekleme konusunda tam kararlıdır” dedi. Bakan Kacır, Bakü ve IAC temasları kapsamında Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve Birleşik Arap Emirlikleri Halk Eğitimi ve İleri Teknoloji’den Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Al Amiri ile ikili görüşmeler yaptı.

Yorumlar (0)