banner565

banner472

banner458

banner457

Van’daki KOBİ’lere nitelikli dijital dönüşüm anlatıldı: “Verimliliğin anahtarı dijitalleşen KOBİ’lerde”

TÜRKONFED’in Van’da düzenlendiği Dijital Anadolu Projesi’nin 6. döneminin 2. toplantısında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, ekonomideki verimlilik sorununun ikiz dönüşümle aşılabileceğini söyledi: “Bunun için de KOBİ’lerimizi teknolojik devrime hazırlamalıyız.”

HABER 01.12.2023, 00:01 19.12.2023, 10:47
14653
Van’daki KOBİ’lere nitelikli dijital dönüşüm anlatıldı: “Verimliliğin anahtarı dijitalleşen KOBİ’lerde”

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018’de başlatılan ve ilk 5 yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ temasıyla başladığı 6. yılının 2. buluşmasını Van’da gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens işbirliği, Lenovo çözüm ortaklığıyla düzenlenen etkinliğin evsahipliğini Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’u kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) üstlendi. Proje, önümüzdeki aylarda Denizli’de düzenlenecek etkinlikle devam edecek.
“Verimlilik büyük işletmelerin de en büyük sorunlarından biri”: Açılış konuşmasında; TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Büyük işletmelerin ortalama işgücü verimliliği mikro işletmelerin yaklaşık 5.5; küçük işletmelerin ise yaklaşık 2,3 katı. Aradaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor. Verimlilik sadece KOBİ’lerimizin değil son dönemde büyük firmalarımızın da en önemli sorunu. İSO 500 listesindeki firmalarımızın verimliliğinde de son 5 yılda %8’lik bir kayıp yaşanıyor. Ekonomimizin bu ciddi verimlilik sorununu ikiz dönüşümle aşabilir, bu sayede yüksek katmadeğerli refah düzeyine ulaşabiliriz. İkiz dönüşümde de yola çıkış anahtarımız dijitalleşmedir. Bu nedenle teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize aşılamamız gerekiyor.”
“KOBİ’ler için avantajlı paketler oluşturduk”: Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer, Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi, Akıllı Finans Teknolojisi ürününü anlattı ve Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ettiklerini söyledi.
“İşletmelerin rekabetçiliğini ‘veri’ belirleyecek”: Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, KOBİ’leri pazarda rekabetçi olabilmesi için en temel ihtiyacın veri olduğunu kaydederek, geliştirdikleri Siemens Xcelerator platformuyla KOBİ’lerin hem hızlı hayata geçebileceğini, etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabileceğini hem de eğitim, danışmanlık ve işbirliği fırsatları yakalayabileceğini açıkladı.
“Dijital dönüşüme ilgisiz kalma lüksümüz yok”: Kas gücünden yapay zekaya dünyanın büyük bir paradigma değişikliği yaşadığını aktaran DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, küresel rekabette teknolojiyle birlikte yaşanan paradigma değişikliğinin, bölge için hem risk hem de fırsat teşkil ettiğine işaret etti: “KOBİ’lerimizi geleceğe taşımak adına dijital dönüşüm artık bir gerekliliktir ve ilgisiz kalma lüksümüz yoktur. Çünkü dijitalleşen KOBİ’lerimizin kentimizi ve bölgemizi geleceğe taşıyacağına inanıyoruz.”
“Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü dijitalleşme olacak”: Etkinliğin özel konuk konuşmacısı Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve 2017-2018 Dönemi TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, ‘İş Dünyasının Dijital Dönüşüm Vizyonu’ temalı konuşmasında, Türkiye’nin küresel rekabette hak ettiği konuma ulaşması için teknolojiyle güçlenmesinin şart olduğunu, iş dünyasında en büyük rolün KOBİ’lere düştüğünü vurguladı: “KOBİ’lerimiz teknolojiyle güçlendikçe Türkiye dijital dönüşümde muazzam yol katedecek. Son 5 yılda, Türkiye’deki firmalar dijital teknoloji kullanımında ilerleme kaydetse de Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla yeni teknolojilerin kullanımında geriden geliyoruz. Şirketlerin dijitalleşmesiyle ortaya çıkabilecek etkiler ve dijital sektörlerin büyüme potansiyeli, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü olacak.”
‘KOBİ’ler için Dijital Bankacılık Çözümleri’ ve ‘Sanayide Dijital Dönüşüm’ panellerinin ardından ‘Van’da Tarım ve Sanayinin İkinci Yüzyıl Dijitalleşme Yolculuğu’, ‘İşletmeler için Dijital Dönüşüm ve Katkıları’ konuşuldu, TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Ümit Öncel ise Networking Etkinliği düzenledi.

Yorumlar (0)