banner565

banner472

banner458

banner457

Yüksek teknolojide tam bağımsızlık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yüksek teknoloji ihracatımız geçtiğimiz yıl 7.5 milyar dolara yaklaştı, 2023’te bu rakamın en az 10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz” dedi. Bakan, Kacır, önümüzdeki dönemde KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası’nın kurulacağını da duyurdu.

HABER 01.07.2023, 00:01 24.07.2023, 10:16
18459
Yüksek teknolojide tam bağımsızlık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Yeni Çağın Sanayisine Odaklı Bir Dönüşüm ve Üretimde Verimlilik Artışı İçin Önceliklerimiz’ konulu Meclis Toplantısı’na katıldı. Bakan Kacır, “Son 20 yıl Türkiye’nin dev bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettiği bir dönem oldu. Yüksek teknoloji ihracatımız geçtiğimiz yıl 7.5 milyar dolara yaklaştı, 2023’te bu rakamın en az 10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz” dedi.
Mobilite tarafında ve enerji üretimi tarafında batarya teknolojisinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Bakan Kacır, bu alandaki çalışmaların da hızla sürdüğünü ve süreceğini söyledi. Konuşmasında Lider Milli Teknoloji Girişimleri olan ‘5G Haberleşme Teknolojileri, Batarya, Güneş Enerjisi Teknolojisi, Rüzgar Türbini, Yüksek Hızlı Tren, Uçan Akıllı Mobilite, Biyoteknolojik İlaçlar, Akıllı Tıbbi Cihazlar, Endüstriyel Robotlar, Yeni Nesil Uydu Girişimi, Teknolojik Gıda Girişimi ve Finansal Teknolojiler’ başlıklarında yapılması gerekenlere de değinen Kacır, tüm bu alanlarda çok önemli projelerin hayata geçirileceğini bildirdi.
Uçan Akıllı Mobilite’nin Türkiye için büyük bir fırsat penceresi olduğuna dikkati çeken Bakan Kacır, “Çip alanında bir takım yerli kazanımlarımız elbette var. Savunma sanayinde akıllı mühimmatların fotodedektör çiplerini TÜBİTAK’ta yerli imkanlarla üretiyoruz. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz, yaklaşık 60 milyon dolarlık bir işbirliğini Katar-TÜBİTAK arasında gerçekleşen bir ortaklıkla gerçekleştireceğiz ve 65 nanometrelik çipleri de Türkiye’de üreteceğiz ama bu alan çok geniş ve çok büyük ölçekli yatırımların gerektiği bir alan” bilgisini verdi.

KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası kurulacak
Sanayileşme İcra Komitesi’ni etkin hale getireceklerini ifade eden Bakan Kacır, yeni Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulmaya devam edileceğini, büyük bir hızla Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nın hazırlanacağını açıkladı. Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası’nın kurulacağını da duyurdu.
Yatırım teşvikleriyle her zaman sanayicinin yanında olmaya gayret ettiklerini dile getiren Bakan Kacır, “Sadece geçtiğimiz yıl 13 bin 602 yatırım projesine yatırım teşviği vermişiz ve bu projelerin sahip olduğu sabit yatırım tutarı 879 milyar TL düzeyinde. Ve bu projeler gerçekleştiğinde 362 bin ilave istihdamın oluşmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

2 yeni destek mekanizması
Bakan Kacır, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinde yapılanlara ilave olarak 2 yeni destek mekanizmasının devreye alınacağını bildirdi. Teknolojiye yapılacak yatırımlar hakkında da bilgi veren Bakan Kacır, “Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında, 81 şehrimizin tümünde 125 DENEYAP Teknoloji Atölyemiz geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiriyor. Önümüzdeki dönemde TEKNOFEST atölyelerini benzer şekilde kuracağız. 81 ilimizin tamamında en az 100 TEKNOFEST atölyesi kuracağız” açıklamasını yaptı.

Yatırım Haritası tek platformda
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ kapsamında desteklenen projelere yönelik bilgilerin yer aldığı ‘Yatırım Haritası’ uygulaması kullanıma sunuldu. Uygulama sayesinde, çağrı, il ve yatırım tutarı aralığı filtreleri ile program kapsamında desteklenen projelere ilişkin özet bilgilere ve projeler kapsamında üretilecek ürün görsellerine de ulaşım mümkün olacak.
23 Üretimde Yapısal Dönüşüm, 18 Makine, 41 Mobilite, 61 Sağlık ve Kimya Ürünleri olmak üzere toplam 143 proje desteklenirken, 45 milyar TL yatırım yapıldı.
Erişimin ‘https://yatirimharitasi.hamle.gov.tr/’ adresinden sağlandığı uygulama kapsamındaki bilgilerin, yeni destek kararları sonrasında da güncellenmesi mümkün olacak.

‘Milli Teknoloji’nin genç neferleri
TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni, ATO Congresium’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren, rekabetçi şekilde ihraç eden bir ülke haline getirmek için çalışıyoruz. Bu yolda emin olun en büyük gücümüz, en önemli yol arkadaşımız yine çok değerli gençlerimizsiniz. Gençlerimizi, her zaman güçlü Türkiye Yüzyılı’nın gerçek sahipleri olarak görüyor ve tüm imkanlarımızla destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Gençlere seslenen Bakan Kacır, “65 bine yakın öğrenci, 42 bini aşkın proje içinden adım adım finale yükseldiniz. Bu yoğun ilgi, gençlerimizin araştırmaya ve bilime yönelik somut bir göstergesi” dedi.
Bakan Kacır, Türkiye’nin dört bir tarafında kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri olduğunu anımsatarak, bu kapsamda ortaokul ve lise öğrencilerine toplam 11 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler düzenledikleri bilgisini verdi. Bu yıl itibarıyla 81 ildeki 100 atölye ile Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyeleri’ne şimdiden 364 bin öğrencinin başvuru yaptığını bildiren Kacır, 20 bine yakın öğrencinin de eğitim alma hakkını elde ettiğini söyledi. Kacır, Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyeleri’nde 2 bine yakın mezun ve 18 bin aktif öğrenciyle geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmeye devam ettiklerini dile getirdi.
Kalkınma Ajansları ile ortaokul ve lise öğrencilerine yazılımdan fen bilimlerine, girişimcilikten kariyer planlamaya kadar birçok konuda 139 projeye 100 milyon liranın üzerinde destek sağladıklarını belirten Bakan Kacır, “Toplumumuzu bilimle buluşturmayı hedeflediğimiz bilim merkezlerinin sayısını 8’e çıkardık. Bu sayı önümüzdeki dönemde daha da artacak” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, yarışmada, lise grubunda 53 şehrin temsil edildiğine dikkati çekerek, “Lise grubundan 436 öğrenci temsil ediliyor, bunların 237’si kız, 199’u erkek. Ortaokul grubunda ise 356 öğrencimiz var, bunların 218’i kız, 138’i erkek. Dolayısıyla bu rakamlar kızlarımızın dünyaya verdiği mesaj anlamında çok kıymetli. Geleceğin bilim-teknoloji tabanıyla çözüm oluşturacak kızlarımız. Ben bütün öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

Yeniden inşaya 1 milyon liralık destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, afet bölgesindeki KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla yeni inşa edilecek işyerlerine ait proje ve yapım maliyeti, inşaatı devam eden işyerlerine ait yapım maliyeti giderlerine 1 milyon liraya kadar destek sağlayacaklarını bildirdi. Kacır, Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı’nı başlattıklarını belirtti.
Bakan Kacır, Kahramanmaraş’ta Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) projeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, “OSB ve sanayi sitelerinin Bakanlığa olan borçlarını bir yıl erteledik. Üretimin çarklarının önümüzdeki dönemde daha hızlı dönmesi için ilimizde toplam 1046 hektarlık alana sahip 3 bölge Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Afşin Sanayi Alanı, Elbistan Çiçek Mahallesi Sanayi Alanı, Dulkadiroğlu Denizli Mahallesi Sanayi Alanı, önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize evsahipliği yaparak üretimimize güç katıyor olacak” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)