banner565

banner472

banner458

banner457

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYEM; YARALARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ

Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerle ve 10 bin artçı depremle sarsıldı, sarsılmaya devam ediyor; binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem sonrasında 7 gün süreyle Milli Yas ve depremin etkilediği 10 ilde OHAL ilan etti. Depremin etkilediği 11 ilde ise Mücbir Sebep ilan edildi. TÜRKONFED’in 1999 depreminin verilerini esas alarak hazırladığı rapora göre ise depremin Türkiye ekonomisine bilançosu; 84 milyar doları aşan bir mali hasar. 

KAPAK 01.03.2023, 00:00 27.03.2023, 09:25
24826
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYEM; YARALARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ

Türkiye’de 6.02.2023 günü, saat 04.17’de ve ardından 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki farklı deprem, 20 Şubat’ta Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde 3 dakika arayla saat 20.04’te 20.07’de, 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki farklı deprem, 27 Şubat’ta Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde saat 05.51’de 5 büyüklüğünde, Malatya’da  saat 12.04’te 5.6 büyüklüğünde iki farklı deprem ve 10 bin artçı deprem meydana geldi. Depremler, 14 milyon nüfusun yaşadığı; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ olmak üzere 11 ili kapsayan bölgede büyük yıkım yaşandı, binlerce insan hayatını kaybetti, binalar yıkıldı, yollar yarıldı, Hatay Havalimanı kullanılamaz hale geldi, sonradan onarılarak kullanıma açıldı. 11 ilde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.  Depremle ilgili öne çıkan çalışmaları ve gelişmeleri paylaşıyoruz.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan 27 Şubat tarihli son açıklamaya göre; Kahramanmaraş merkezli ve Hatay’da meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 374’e yükseldi, 115 bin kişi kurtarıldı. Bölgede uluslararası arama kurtarma ekiplerinden 1080 personel insani yardım faaliyetlerine destek vermeye devam ediyor. İllerde ve ilçelerde 12 bin 171 iş makinesi aktif şekilde çalışıyor. Deprem bölgesine günlük ortalama 10 binin üzerinde çadır sevkediliyor. Bölgede 287 çadır kent bulunuyor, konteyner kent kurulacak 143 alan tespit edilmiş, bunlardan 97’sinde altyapı çalışmaları devam ediyor, 4’ü bitti ve 10 binin üzerinde konteynerın bölgede kurulum çalışmaları devam ediyor. Depremden etkilenen 918 bin 8 afetzedenin hesaplarına 10 bin TL yatırıldı, depremzedeler Ziraat Bankası’na gidip bu paraları çekme imkanlarına sahipler. Taşınma ve kira yardımları için de E-Devlet üzerinden başvurular alınarak değerlendiriliyor, yakın bir zamanda ödemeler başlayacak.
Türkiye tek yürek oldu: Deprem bölgesine iktidardan muhalefete, kamudan özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından, gönüllülere, Büyükşehir belediyelerinden, diğer tüm belediyelere kadar herkes yardıma koştu. Türkiye tek yürek oldu. Deprem bölgesine çadırkentler ve konteyner kentler kuruluyor, depremzedelere gıda, temizlik ve hijyen malzemeleri desteği sürüyor. Deprem bölgesi için TRT1, ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV ve TV8 başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından 213 televizyon kanalı ile 562 radyonun ortak yayınıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında 115.1 milyar TL bağış toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası işbirliğiyle yürütülen ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası çerçevesinde Halk TV’de yayınlanan ‘Bir Kira Bir Yuva Özel’ programı ile kira bağışı bekleyen 28 bin 466 depremzede ailenin 1 yıllık kirasını karşılayacak bağış toplandı, hedef aşıldı, toplam 33.098 aileye kira desteği için 330 milyon TL bağış toplandı.
Futbol dünyası ‘Omuz Omuza’ yardım kampanyasını 1 Mart-15 Haziran’da düzenleyecek: Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve beIN Medya Grubu önderliğinde, kulüp başkanları, futbolcular, teknik direktörlerin katılımıyla gerçekleştirilecek ‘Omuz Omuza’ yardım kampanyası 1 Mart-15 Haziran tarihlerinde yapılacak. Kampanya A Spor, beIN Sports, D Smart Sports, Tivibu Spor, TRT Spor ve TV 8.5’in ortak canlı yayınıyla televizyon ve radyolardan 1 Mart’ta gerçekleştirildi. Elde edilecek gelir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlerin barınma ihtiyacı için kullanılacak.
130 bine yakın bina yıkılacak: Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.
Ağır hasarlı binalara giriş yasaklandı: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, acil yıkılacak binaların ekipler tarafından hemen yıkılacağını, deprem hareketliliğinin devam ettiğini, bütün kolluk birimlerine talimat verdiklerini, bu binalara ve ağır hasarlı binalara da girişin yasaklandığını söyledi. Bakan Soylu, hem AFAD hem de Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eşya yardımını yapabileceğini, 2-3 gün içinde eşya yardımı miktarının açıklanacağını ifade etti.
Deprem, ‘4. seviye’ olarak ilan edildi: AFAD’dan yapılan açıklamada; Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin uluslararası yardımı da içeren ‘4. seviye’ olarak ilan edildiği bildirildi. Depremlerin ardından birçok ülkeden Türkiye’ye gelen arama kurtarma ekipleri enkazlarda çalıştı. Deprem bölgesinin 5. gününde 6 bin 636 yabancı arama kurtarma ekibi ekibi görev yapıyordu. Uluslararası yardımların koordinasyonu için 12 büyükelçi ve 15 Dışişleri Bakanlığı personeli görevlendirildi. Afet Bölgesi’nde 19 ülke 22 Sahra Hastanesi kurdu, 15 çadır, 167 konteyner, 999 hijyen ünitesi getirdi.

Milli Yas, 10 ilde OHAL, 11 ilde Mücbir Sebep
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle (12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar) milli yas ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 119. Maddesi’ne dayanarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ili kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL (olağanüstü hal) ilan etti, Elazığ’ın da etkilenmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Elazığ da dahil 11 ilde Mücbir Sebep ilan edildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan; depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla kabul edildi. Anayasa’nın 119. Maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3’ncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da 8 Şubat 2023 Çarşamba’dan itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilecek, her defasında 4 ayı geçmemek üzere süre uzatabilecek veya olağanüstü hali kaldırabilecek. Olağanüstü hal süresince Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasa’nın 91. maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilecek. OHAL ilanında koordinasyon, Cumhurbaşkanlığınca veya Cumhurbaşkanının görevlendireceği Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da Bakanlıkça sağlanacak, ilgili bakanlıkların temsilcilerinden oluşan Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu kurulacak.

Depremin ekonomiye maliyeti
Merkezi ABD’de bulunan uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’ye olası makroekonomik maliyetine ilişkin yayınladığı raporda, doğrudan konut hasarına ilişkin maliyetin 24 milyar dolar civarında olduğu ancak bu rakamın ilave birtakım maliyetler hesaba katıldığında 38 milyar dolara kadar çıkabileceğine dikkat çekildi. ABD’li yatırım bankası JPMorgan, “Turkey: The Economic Implications of The Earthquake” Raporu’nda, deprem felaketinin bina ve altyapıya verdiği doğrudan hasarın yarattığı maliyetin 25 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmininde bulundu. bu rakam GSYH’nin yüzde 2.5’ine denk geliyor. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED). 1999’da yaşanan Marmara depreminin verileri esas alınarak can kaybı ve mali hasara yönelik öngörülerle ‘2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu’nu hazırladı. TÜRKONFED Raporu’nda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisi için 84.1 milyar doları aşan bir mali hasar yaratacağı, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5.4’ü aşabileceği belirtildi. Raporda, altyapı hasarları 7 ana başlıkta toplandı: Ulaşım, elektrik, doğalgaz, petrol hatları, iletişim, hastaneler, okullar.

ÇALIŞMA HAYATI VE İŞ DÜNYASI
Depremzedelere Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın deprem düzenlemeleri şöyle:
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanında alınan tedbirler 22 Şubat 2023 tarihli 32112 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlık, doğal afet bölgesinde alınan önlemler kapsamında, OHAL süresince bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği sağlayacak. İşverenler kısa çalışma ödeneği için Türkiye İş Kurumu’na başvurabilecek. Ödemelerde; yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen işyerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeyecek. Hatalı bilgi verenlere yapılan fazla ödemeler, faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek.
• Depremin yaşandığı 6 Şubat itibariyle iş akdi bulunan, deprem tarihi ve sonrasında depremin etkilerinden kaynaklı işyerinin kapanması sebebiyle iş sözleşmesi sona eren ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara nakdi ücret desteği sağlanacak. Ayrıca işverenin kısa çalışma başvurusunda bulunmasına rağmen gerekli prim şartlarını taşımaması nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlar da nakdi ücret desteğinden yararlanabilecekler. Söz konusu ödemeler için başvurular e-Devlet aracılığıyla yapılabilecek. Deprem kaynaklı işyeri kapanan ve işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara OHAL süresini geçmemek üzere günlük 133 lira 44 kuruş (aylık 4 bin 3 lira) ücret desteği verilecek.

11 kentte işten çıkarılmalar yasaklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından OHAL süresince istihdamın korunmasına ilişkin alınan tedbirler kapsamında istisnai haller dışında işten çıkarmalar yasaklandı. OHAL boyunca iş veya hizmet sözleşmeleri iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında feshedilemeyecek. İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya işin sona ermesi dışarıda tutuldu. Buna aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işverenlere her işçi için aylık bürüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Tarafların hak kaybına uğramaması için toplu iş sözleşmesi süreci kapsamında; yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin hak düşürücü süreler uzatıldı.
OHAL Valiliklerine 16 bin kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı ve 1.4 milyar TL ödenek: Bölgede yer alan İŞKUR il müdürlüklerince sunulması gereken hizmetler, merkezin veya deprem bölgesi dışında kalan diğer illerde yer alan hizmet birimlerinin sorumluluğuna devredildi. İŞKUR tarafından depremden etkilenen 10 il için depremin etkilerini hafifletmek amacıyla olağanüstü hal bölgesi valiliklerine 16 bin kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın afet bölgesinde yer alan kuruluşlarından diğer illere nakledilen çocuk, engelli, kadın ve yaşlılara sunulan hizmetlerin sürdürülmesi için 30 ile bin 750, Aydın ve Mersin valiliklerine nakledilen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için bin 200 olmak üzere toplam 18 bin 950 kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis edildi. Bu hizmetin yerine getirilmesi için 1.4 milyar TL tutarında ödenek aktarıldı.
• OHAL süresince Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) kurum bütçesinden finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleriyle ilgili tedbirleri almaya, usul ve esasları belirlemeye SGK yetkili oldu. Bu kapsamda yapılacak harcamalar, SGK bütçesinden karşılanacak.
Kronik hastalığı olanlar raporlu ilaçlarını reçetesiz alabilecek, kronik hastalık rapor süreleri 30 Haziran 2023’e kadar uzatıldı.
SGK’ya verilmesi gereken tüm bilgi, belge ve beyannameler ertelendi: 6 Şubat-30 Nisan arasında verilmesi gerekenler 26 Mayıs 2023’e kadar ertelendi, ilgililere para cezası uygulanmayacak.
• SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ödeme tarihleri öne çekildi.
• İşsizlik Sigortası Ödemeleri öne çekildi.
• Depremin etkilediği illerdeki vatandaşların prim borçları ertelendi. Ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları 31 Ağustos’a ertelendi.

Hazine, depremlerin ardından attığı adımları açıkladı
• Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremzedelerin borçlarına yönelik esneklik tanımak amacıyla; bağlı kuruluşu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eliyle uygulamaya aldığı çeşitli düzenlemeler şöyle:
Yeni kullandırılacak ve yapılandırılacak kredilerde vade süresinin kaldırılması: Deprem bölgesinde yerleşik kişilere yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak konut, taşıt ve tüketici kredilerinin vadelerine ilişkin daha önce belirlenen sürelerin kaldırılması, ödemesiz dönem uygulamasının da bankalara bırakılması.
• Bu illerde yerleşik üye işyerlerince kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında da kredi kartları taksitlendirme sürelerinin bir kata kadar artırılması.
Asgari tutar ödemesi konusunda düzenleme: Asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılmasına, iptaline ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenmemesine ilişkin hususların bankaların ihtiyarına bırakılması.
Asgari ödeme tutarında değişiklik: Asgari ödeme tutarı: %20: Kredi kartlarında limite bakılmaksızın, asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenmesi.
Kredi kartı limit artışında değişiklik / İlk yıl 4 kat, sonraki yıllar 8 kat: Kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltilerek bankalarca toplam kart limitinin ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşmayacak şekilde belirlenmesi.
Kredi Kartı Limiti: 5000 TL: Aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limitinin 2.000 TL’den 5.000 TL’ye yükseltilmesi.

Vade sınırları dikkate alınmayacak
Vade sınırlarının uzatılması: Kredi vade sınırı ve kredi kartı taksit sınırına ilişkin sağlanan esnekliklerin 01.01.2024 tarihine kadar uzatılması.
Ödemesiz dönem tanınması: Kart borçlarının ötelendiği süre boyunca asgari tutar da dahil olmak üzere bankaların alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine imkan sağlanması.
Anapara ve faiz ödemelerinde erteleme: Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarından dikkate alınması.
Kredi başvuru belgeleri hakkında düzenleme: Kredi müşterilerinden alınması gereken kredi derecelendirme notları ile alınması zorunlu olan ilave belgelerin temininin bankaların ihtiyarına bırakılması.
• Kredi kullandırımına ilişkin olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi gereken bilgi ve belgelere ilişkin sürelerin deprem bölgesindeki illerdeki şirketler için uzatılması.
Gayrimenkul değerleme sürelerinin ertelenmesi: Deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilgili sürelerin ertelenmesi.

Temassız işlemlere şifre getirildi
Kimlik doğrulama işlemlerinde diğer bilgilerin hayata geçirilmesi: Telefon bankacılığı işlemlerinde, kimlik doğrulama sürecinde iki bileşenli doğrulamanın yapılamadığı durumlarda, öncelikle PIN olmak üzere, güvenlik sorusu, müşterinin demografik bilgileri veya bankada yer alan diğer bilgilerin kullanılarak kimlik doğrulama işleminin hayata geçirilmesi.
Temassız ödemelerde şifre girişi: Müşterilerinin bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen kartlı ödemelerde yapacağı ilk temassız işlemlerinde şifre girilmesinin sağlanması, sonraki işlemler için mevcut uygulamanın sürdürülmesi.
Payları borsada işlem gören bankalara düzenleme: Payları borsada işlem gören bankaların, 6 Şubat’tan 1 Ocak 2024’e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmaması.
Yüksek risk ağırlıklarının 1 Ocak 2024’e kadar uygulanmaması: Bireysel kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine uygulanan yüksek risk ağırlıklarının, 6 Şubat tarihinden sonra deprem bölgesindeki illerde yerleşik gerçek kişilere kullandırılanlar bakımından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmaması.
Ticari nitelikteki nakdi kredilere uygulanan yüksek risk ağırlıklarının, 6 Şubat tarihinden sonra deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılanlar bakımından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmamasına Kurul tarafından karar verilmiştir.
Mobil şubeler afet bölgesinde: Kamu bankaları tarafından bölgeye yardım ulaştırılması konusunda çalışmalar sürdürülüyor, bankacılık hizmetlerinin sürdürülmesi için mobil şubeler afet bölgesine gönderilmiştir.

Borçların vadesi 6 ay uzatıldı
Borç vadelerinin ötelenmesi: Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren (21 Şubat 2023) 6 ay sonraya kadar ötelenmesine ve müşterilere ek kolaylıklar sağlanmasına karar verilmiştir.
Ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsil edilmemesine yönelik karar alınmıştır.
Mücbir Hal Düzenlemesi: Mücbir halin yaşandığı mahalde ikametgahı / işyeri ardresi veya şubede hesabı bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılmasına karar verilmiştir.

SDDK’nin sigortacılık ve BES alanında attığı adımlar
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamalarına göre; Bakanlığa bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) attığı adımlar ise şöyle:
BES’teki Devlet Katkısı Portföyünde Fonların Hisse Senedi Payı: %30: BES’teki devlet katkısı portföyünde fonların hisse senedi payının yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılmasına, tek hisseye yatırım tavanının yüzde 1’den yüzde 5’e yükseltilmesine, devlet tahviline yatırım payının yüzde 70’ten yüzde 50’ye indirilmesine karar verilmiştir.
Statik IP Zorunluluğu askıya alındı: SEDDK tarafından, sigorta acentelerinin, sigorta brokerlerinin ve sigorta eksperlerinin bölgede hasar bildirimlerini kesintisiz sürdürmesi için Türkiye genelinde statik IP zorunluluğu askıya alınmıştır.
OHAL ilan edilen illerde trafik sigortası poliçelerinin zamanında yenilenememesi nedeniyle ilave prim (sürprim) istenmeyecektir.
DASK 6 taksit: OHAL ilan edilen illerde zorunlu trafik sigortası ve zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçelerinde prim ödemelerinde tahsilatları en erken 8 Mayıs 2023’te başlamak üzere en az 6 taksit yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
DASK Otomatik Yenileme: OHAL ilan edilen illerde DASK poliçelerinin, ağır hasar durumu hariç olmak üzere, otomatik olarak yenilenmesi sağlanmıştır.
DASK ve TARSİM poliçeleri hariç olmak üzere bireysel sigortalara ve zorunlu sigortalara ilişkin yenilenemeyen poliçelerin tahsilatı ve teminatı 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Kredi bağlantılı sigortalar hariç yeni poliçelerde tahsilat yapılamaması durumunda, prim tahsilatı en erken 8 Mayıs 2023 tarihine ötelenmiştir.
Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından sigorta hasar ihbar hatlarının yanı sıra IVR düzenlemesi ile tekil bir iletişim numarası belirlenmiş web sitesinde güncellenmiştir.
Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülen uyuşmazlıklarda belirli bir süre içinde tamamlanması gereken işlemler kapsamında hakların haleldar olmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi talimatı verilmiştir.
Bazı SEGEM sınavlarının 8 Mayıs 2023 sonrasına ertelenmesi sağlanmıştır.
• DASK; web ve e-devlet üzerinden alınan hasar ihbar yollarına ilave olarak AloDask 125 Afet Çağrı merkezi üzerinden 7/24 hizmete başlamıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)-Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) ile koordineli olarak eksper görevlendirmelerine başlamıştır.
Kesintisiz hizmet için Mobil Deprem TIR’ı bölgeye sevk edilmiştir. Diğer mobil ofislerin de deprem bölgesinde faaliyete geçmesi sağlanacaktır.
• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina hasar tespitleri DASK tarafından da kullanılmaya başlanılarak yıkık binalar için ivedilikle tazminat süreçleri başlatılıp 24 saat içinde ilk hasar tazminat ödemesi yapılmıştır.
DASK’ta bir ilk olarak, hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar olan süreçte sigortalılara avans ödemesi alma imkânı sağlanıyor. DASK tarafından, hasar ödemelerinin çok hızlı yapılabilmesi için, yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalarda sigortalıların ihbarını dahi beklemeden T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resmi hasar tespitleri tamamlanmış konutların listelerinden hasar dosyaları resen açılarak ödemeler gerçekleştiriliyor. DASK depremlerin hemen ardından ödemelere başladı. Sigortalılarx 27 Şubat 2023 tarihi itibarıyla DASK web sitesi üzerinden avans ödemesi talep edebiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın attığı adımlar
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) düzenlemeleri şöyle:
Depremden yoğun şekilde etkilenen; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 10 il ve depremden etkilenen Elazığ’da deprem tarihi itibarıyla MÜCBİR SEBEP hali ilan edildi.
669.562 vergi mükellefine erteleme: Deprem bölgesindeki 669.562 faal mükellef tarafından 6.2.2023 ila 31.7.2023 tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri erteledik.
MÜCBİR SEBEP hali süresince;
• Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.08.2023’e kadar,
• Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31.08.2023’e kadar uzatıldı.
• 2023 yılı 1’inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri ise alınmayacaktır.
• Bu illerimizdeki toplam 2.166.685 motorlu taşıtlar vergisi mükellefi de erteleme düzenlemesinden yararlanacaktır.
• Mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ödenmesi gereken yaklaşık 37.1 milyar TL vergi ödemelerini 6 ay ertelendi.
• Uygulanmakta olan 7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunları kapsamında; Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresini mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar ertelendi.
Vergi borçlarına %0 faiz, 24 ay taksit: Ayrıca bu yerlerde bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçları gerekli şartları taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın azami 24 ay süreyle taksitlendirilecektir.

Yardımlara vergi indirimi geldi
Ayni ve nakdi yardımlara vergi indirimi: Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilecektir.
• Depremlerden etkilenen afetzedeler için Kızılay tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakdi ve AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir.
• Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemelerinin ayni olarak AFAD’a ya da AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlara yapılan ayni bağışların tamamı da indirim konusu yapılabilecektir.
Bu kapsamda; bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı konuyu sosyal medya hesabından şöyle açıkladı: “Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkânı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur. Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse;100.000TL kazancı olan bir kurum 20.000TL AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20.000TL’yi indirecektir. Kalan 80.000TL üzerinden %20 oranında hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4.000TL’dir.”
Bedelsiz barınma hizmeti sağlayan işletmelerden KDV ve Konaklama Vergisi aranmayacak: İl AFAD müdürlükleri koordinesinde bedelsiz barınma hizmeti sağlayan işletmelerden KDV ve Konaklama Vergisi aranmayacak ve bedelsiz olarak yaptıkları giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterebileceklerdir.
Depremden etkilenen illerde yapılan akaryakıt satışlarındaki belge düzeninin kolaylaştırılmasına ilişkin tedbirler alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden duyurulmuştur.
Prefabrik ve konteynerlarda %1 KDV: 6790 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile olağanüstü hal ilan edilen 10 ilde kullanılmak üzere depremzede vatandaşlar için inşa edilen, kurulum ve montaj işleri dahil, prefabrik yapı ile konteynerlarda 2023 yılı sonuna kadar Katma Değer Vergisi (KDV) oranını %1’e indirildi.

ÖNEMLİ NOTLAR
Afetzedeler Geçici Kimlik Belgelerini e-Devlet’ten alabilecekler: AFAD’ın 18 Şubat 2023 tarihli açıklamasına göre; depremden etkilenen illerdeki afetzedelerin kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgelerinin e-Devlet üzerinden alınabilmesine olanak sağlandı.
• Afetzedelerin yerleşim yeri veya diğer adres kaydının depremden etkilenen illerde olması yeterli.
Afetzedeler kendisi ve veli /vasisi oldukları kişilerin geçici kimlik belgesini e-devletten barkodlu alabiliyor.
• E-Devlet’ten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi 3 ay kimlik kartı alıncaya kadar geçerli.
Afetzedeler kendi imkanlarıyla bölgeden ayrılırsa konaklama imkanlarından nasıl yararlanacak? AFAD açıklamasına göre; AFAD Tahliye Toplanma Alanları’na başvuru yapmadan kendi imkanlarıyla bölgeden ayrılmış olan vatandaşlar, gittikleri ilde barınma talep etmeleri durumunda Valiliklere ve Kaymakamlıklara başvurarak konaklama imkanından yararlanabilecek.
Depremden etkilenen yapıların hasar durumu nasıl öğrenilebilir?: Depremden etkilenen yapılara ilişkin hasar durumuna ilişkin bilgiler; http://hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenilebilir.
Afetzedelerin Hak Sahipliği: Afetler sonrası konutu hasar görenlerin hak sahipliği işlemleri hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra başlayacak. Bu işlemler e-Devlet üzerinden ‘AFAD Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu’ adıyla açılacak olan bağlantıdan yapılacak.
Merkez Bankası: Deprem kısa vadede ekonomiyi etkileyecek, orta vadede etkisi olmaz.
Bazı bankalar, depremde hayatını kaybedenlerin borçlarını siliyor: Türkiye Bankalar Birliği (TBB) depremzede vatandaşların ve işletmelerin borçlarının ertelenmesi tavsiyesinde bulundu. Daha önce borçları erteleme kararını açıklayan bankaların, depremde vefat eden vatandaşların borçlarını silmesi bekleniyor. Bu uygulama için Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Garanti BBVA öncülük yaparak, hayatını kaybeden vatandaşların borçlarını sildi.
Çiftçilerin kredi borçları ‘faizli’ olarak 1 yıl erteleniyor: Depremden zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal amaçlı birlikler, TİGEM gibi kuruluşlardan kullandırılan indirimli tarımsal kredilerin ödemeleri 1 yıl süreyle erteleniyor. Erteleme faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihinden itibaren geçerli olacak. Kredi borçlarının anapara toplamı 250 bin lira ve altında olanların erteleme işlemleri, Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifleri’ne başvurmasına ve hasar tespit yapılmasına gerek olmadan gerçekleştirilecek.
11 ilde orman köylüleri ve kooperatiflerinin kredi taksitleri 31 Aralık’a kadar ertelendi.
• Kasım 2020 tarihli Borç Yapılandırma Yasası’ndan yararlananların taksit süresi 31 Temmuz’a uzatıldı.
• Ticaret Bakanlığı, afet dönemlerinde perakende ticaret için belirlenen taksit sürelerini ilçe, il, bölge veya tüm ülke düzeyinde geçici olarak değiştirebilecek. Halen ürün grubuna göre 3 ile 12 ay arasında olan taksit süresi değişebilecek.
• DASK, Kahramanmaraş depremleri sonrası 1 milyar 120 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.
Depremzedeler, kamuya ait misafirhane ve sosyal tesiste konaklama ve yemek ücreti ödemeyecek.
Bakan Soylu: 335 bin 956 ailenin hesabına 10’ar bin lira yatırıldı.
Bakan Bozdağ ve Bakan Soylu: Deprem bina soruşturmalarında 612 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı, 184’ü hakkında tutuklama kararı, 214’ü hakkında adli kontrol, 71’i hakkında yakalama, 55 kişi  hakkında gözaltı kararı verildi, 2 kişi gözaltında, hakkında işlem başlatılanların 16’sı vefat ettiği için ona göre işlem yapıldı. Tutukluların 79’u müteahhit, 74’ü yapı sorumlusu, 13’ü yapı sahibi, 18’i binada değişiklik yapan. Hırsızlıkla ilgili 351 vakada 284 şüpheliden 179 kişi hakkında tutuklama, 36 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. 4 yağma vakasında tutuklu sayısı 4. 5 nitelikli dolandırıcılık vakıasında 7 kişi tutuklandı.
Sağlık Bakanı Koca: Deprem bölgesinde salgın hastalık riski yok.
Sivas’ın Gürün İlçesi de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildi.
Bakan Özer, depremin ardından tüm Türkiye’de okulların 13 Şubat’a kadar 1 hafta tatil edildiğini duyurmuştu. Sonra verilen aranın 71 ilde 20 Şubat’a, 10 ilde 1 Mart’a kadar uzatıldığını açıkladı. 71 ilde eğitim öğretim 20 Şubat’ta başladı. Eğitim öğretime verilen ara; Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa merkez ve tüm ilçelerde 1 Mart, Adana, Gaziantep ve Osmaniye’de 13 Mart, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay’ta 27 Mart’a kadar uzatıldı.
• Milli Eğitim Bakanlığı (MEB): Açık Öğretim Okulları II. Dönem İlk Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri, 3 Nisan’a kadar uzatıldı.
• MEB: 2023 LGS’de 8. sınıfın, YKS’de 12. sınıfın ikinci dönem konuları sınav kapsamına dahil olmayacak.
• MEB, tüm Türkiye’de öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik Psikososyal Destek Çalışmalarına İlişkin MEB Deprem Sonrası Psikososyal Destek Eylem Planı Yayımladı. MEB’in 172 Psikososyal Destek Birimi, 4.000 Psikolojik Danışman sahada. Öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik Deprem Psikoeğitim Programları başlatılacak.
• Milli Eğitim Bakanlığı depremlerden etkilenen illerde LGS ve YKS’ye hazırlık sürecine destek amacıyla 510 DYK noktası oluşturdu. Öğrenciler DYK noktalarına http://dhgm.meb.gov.tr/dyk üzerinden ulaşabilir.
5 Mart’ta uygulanması planlanan MEB-EKYS ertelendi.
MEB bünyesinde ek ders ücreti karşılığı çalışan usta öğretici ve ücret karşılığı derse giren öğretmenler, deprem sonrası eğitime ara verilen günlerde ek ders ücretlerini alabilecek.



“Toplumsal bir travmanın içerisindeyiz”
Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sezai Uyar; “Afetlerde yaşanan toplumsal travmaların etkilerini azaltabilmek için ilk önce yüksek risk gruplarını tespit etmeliyiz ve bu riskli gruplardan başlayarak ruh sağlığı tedavi planlaması yapmalıyız” dedi. En çok risk altında bulunanların ise; yaralılar, çocuklar, kadınlar, önceden travması olanlar, yakınlarını kaybedenler ve kurtarma personelleri olduğunu vurgulayan Uyar, afet sonrasında bu gruplarda görülebilecek psikiyatrik sorunların önüne geçilmesine yönelik olarak önemli uyarılarda bulundu.
“Depremden sonra 4 evreden oluşan bir sürece girdik”: Uyar, depremden sonra toplumsal olarak yaşanan psikolojik sürecin 4 evreye ayrıldığını açıkladı: “Depremin hemen sonrasında toplumsal olarak genellikle güçlü bir işbirliği ve dayanışma içerisinde hareket ettiğimiz birinci evreye gireriz. Depremi izleyen birkaç hafta ile birkaç aylık dönemi kapsayan süreçte ikinci evreyi yaşarız.  Buna uyum evresi deriz, biz şuan bu evredeyiz. Bu aşamada, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı gibi belirtilerle doktorlara başvurular artmaya başlar. Öfke, huzursuzluk ve toplumdan uzaklaşma görülür. İnsanlar bu dönemde duygusal dengesizlikler yaşayabilmektedir. Afetzedeler ve toplumdaki diğer kişilerin yaşayabileceği fiziksel ve psikolojik etkiler şöyle: Yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, titreme, mide rahatsızlıkları, uyku bozuklukları, ağlama isteği, anksiyete, depresyon, yas, kararsızlık, konsantre olamama, dikkat dağınıklığı. Bizi bekleyen üçüncü evre ise bir yıla kadar uzayabilir. Bu evrede onarma çalışmalarının en iyi şekilde yerine getirilmesi beklentisi içerisinde olacağız. Depremim üzerinden geçen birkaç yıllık süre ise dördüncü evre, yani son evrededir ve afetzedeler ancak bu evrede yaşam ile bütünleşebilecekler.”
“Afetten kurtulma süreci ‘ikinci bir afettir’”: Uyar, ülkemizin depremden ne kadar etkilendiğini de aktardı: “Afeti gören herkes etkilenir. Kayıp ve travmalar herkesi doğrudan etkiler. Ayrıca, afete maruz kalan topluluğun bir parçası olmakta birçok kişide duygusal izler bırakır. Afeti gören, tanıklık eden herkes bir anlamda kurbandır. Basın yoluyla ikinci elden yoğun afet deneyimine maruz kalmak bile kişileri etkiler. Afeti yaşayan ve hayatta kalanların afetten kurtulma süreci ‘ikinci afet’ olarak tanımlanır. Afet, günlük hayatı birçok yönüyle etkilediği için afetten sağ kalanlar birden çok sayıda problemle karşı karşıya kalır. İnsanların, yitirdiği yakınları, geçici barınak, giysi ve yiyecek temini, ulaşım imkânı, mali destek için başvuru, işsizlik sigortası, gelir vergisi yardımı, tıbbi bakım alınması, yıkım için yardım, temizlik, kazı çalışmaları vb. ihtiyaçları olabilir. Geçici yerleşim yerinin temini gibi temel ihtiyaçların karşılanması esnasında birçok sorunla karşılaşılır.”
“Birçok insan ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyacı olduğunu düşünmüyor”: Uyar, “Deprem sonrasında birçok afetzede ruh sağlığı hizmeti almak için başvuruda bulunmayacak çünkü toplumumuzda ruh sağlığı hizmetleri demek delilikle eşdeğer görülüyor. Afetten kurtulan birine ruh sağlığı alanında yardım önermek onur kırıcı görülüyor zaten afetzede halkımız da hala eski yaşantılarını bir araya getirme gayreti içinde birçok problemle uğraşıyor. Kısacası tüm bu süreçte ruh sağlığı desteği eksik kalıyor” açıklamasını yapıyor.
“Yardım almaktan çekinmeyin”: Uyar, ruh sağlığı görevlilerinin afetlerde stres reaksiyonları, bunlarla başa çıkma becerileri ve uygun kaynaklar konusunda tüm toplumu eğitmesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Halkımızı afetin etkileri, kendi kendine yardım müdahaleleri ve ek bir yardım için nereye başvurulacağı bilgisi toplumun tümüne ulaştırılmalıdır.
“‘Ruh Sağlığı Planı’, İl Afet Planı’nın bir parçası olmalıdır”: Afetlerde ruh sağlığı hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarına göre düzenlenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen  Uyar,  “Ruh sağlığı programı hazırlanırken, toplumun demografik ve karakteristik özellikleri göz önüne alınmalıdır bu nedenle afetlerde ruh sağlığı hizmetleri sunan diğer organizasyonlarla koordinasyonu sağlamak, toplumun afet döneminde ruh sağlığı ihtiyaçlarına efektif yanıtlar vermek amacıyla afetlerde ruh sağlığı planı, İl Afet Planı’nın bir parçası olmalıdır” diye konuştu.

DEPREM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER
AFAD açıklamalarına göre deprem öncesi alınacak önlemler, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler şöyle:
Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere, dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine, çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır. İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir. (Yapı Tekniği’ne ve İnşaat Yönetmeliği’ne uygun olarak)
Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.
Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır.
Eşyadan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için önlemler: Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde şu önlemleri almalıyız:
Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemeleri, kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.
Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
• Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
• Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
• İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalı.
• Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.
Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
• Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.
Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.
Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.
Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
Tüm bireylerin katılımı ile (evde, işyerinde, apartmanda, okulda) ‘Afete hazırlık planları’ yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.
• Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.
• Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.
Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya işyerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;
- Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
- Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
- Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
- Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
- Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
- Binalarda asansörlerin kapı yanlarına ‘Deprem Sırasında Kullanılmaz’ levhası asılmalıdır.

DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ;
Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN.
• Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
• Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
• Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
• Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
• Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
• Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;
• Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
- Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
- Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse (ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
• Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

METRODA VEYA DİĞER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ:
Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilirsiniz veya diğer hattan gelen başka bir metro yada tren size çarpabilir.
Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.

DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER KAPALI ALANDAYSANIZ;
Önce kendi emniyetinizden emin olun.
Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
Cadde ve sokakları  acil yardım araçları için boş bırakın.
Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

AÇIK ALANDAYSANIZ;
• Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun.

YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;
Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.

200 bin konut, 70 bin köy evi, toplamda 270 bin konutun inşasına başlanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslahiye Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarında sona geldiklerini, Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki 2 bin 220 binadaki 5 bin 175 bağımsız bölümün kullanıma uygun olmadığının anlaşıldığını söyledi: “Önümüzdeki 2 ay içerisinde 18 bin 544’ü Gaziantep’te olmak üzere ülkemiz genelinde, toplamda 200 bin konutun inşasına başlıyoruz.
Ayrıca köylerimizde de 70 bin yerel dokuya uygun, eviyle ahırıyla bahçesiyle konut yaparak hak sahiplerine teslim edeceğiz. Şehir merkezlerimizde inşa edeceğimiz 200 bin konuttan jeoloji ve zemin etütleri tamamlanan yerlerdeki ilk sözleşmeleri imzaladık. Nurdağı’nda 456, İslahiye’de 399, Kilis merkezde 645 ve Adıyaman Kahta’da 297 olmak üzere toplam 1797 konutun inşaat süreci hemen yarın başlıyor. Amacımız deprem konutları ve köy evlerini bir yıl içinde büyük ölçüde tamamlamaktır.”



“Evim Yuvam Olsun”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı, ‘Evim Yuvan Olsun’ destek kampanyası, hayırseverlerin kullanmadığı evlerin güvenli bir şekilde, belirli süre ve şartlarda depremzedelere tahsis edilmesini amaçlıyor. İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonundaki kampanyaya AFAD, Türkiye Sigorta, EmlakJet, Hepsiemlak ve sahibinden.com destek verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, projede evini karşılıksız ya da makul bir kira karşılığında afetzedelerle paylaşmak isteyen hayırseverlerin, ‘evimyuvanolsun.org’ internet sitesinden giriş yaparak evlerini kaydettiklerini, kaymakamlıkların bu evlerin kontrolünü yaptıktan sonra hayırsever vatandaşlarla sözleşmeler imzalanacağını anlattı.
3 ayaklı sistem: Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar, kampanyaya, ‘En az 3 ay bedelsiz tahsis’, ‘1 yıl indirimli bedelle kira’ veya ‘Kira desteği’ ile katılabiliyor. Evi olmayan hayırseverler, AFAD’ın hesaplarına bağış yaparak kampanyaya katılabilecek.
Faturaları kim ödeyecek?:  Evlerin; elektrik, su, doğalgaz faturaları, kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmayacak.
Türkiye Sigorta devrede:  Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evlerin sigorta primleri, ‘Tek Yürek Bina’ ve ‘Eşya Sigortası’ Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak.

İş Dünyası Konut Seferberliği başlıyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), iş dünyasının ve hayırseverlerin katılımıyla deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyası başlatıyor. TOBB, kampanyanın detaylarını ve nasıl katkı verileceğinin yakında açıklayacak.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sivil toplum kuruluşu başkanlarıyla birlikte deprem bölgesini ziyaret etti. Heyet, deprem felaketinde eşi Aylin Çetin ve oğlu Mehmet Fevzi Çetin’i kaybeden Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetin’e taziye ziyaretinde bulundu. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Torunoğlu ve eşi Nebahat Torunoğlu da deprem felaketinde hayatını kaybetmişti.

Deprem bölgesinde inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Birliğin inşaat malzemeleri üreten sektör meclisi temsilcilerinin hükümetin başlatacağı deprem konutları inşa projesine katkı vermek istediklerini belirterek, “Bu kapsamda deprem bölgesine yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü veriyorlar” dedi.
Yaklaşık 50 bin kişinin depremde hayatını kaybettiğini, 173 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “İnşaat malzemeleri üreten 7 sektör meclisimizle bir araya geldik. TOBB camiası olarak 6 uçak, 7 gemi ve 3 bin 900 tır yardım malzemesi, 41 tır çadır, 970 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladık” bilgisini paylaştı.

SEDDK: Hasar ödemeleri için 13 milyar liralık karşılık ayrıldı
DASK’a 215 bin hasar duyurusunda bulunuldu: SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, DASK’a 215 bin hasar duyurusunda bulunulduğunu belirterek, “Bölgedeki DASK poliçesine sahip konut sayısı 1 milyon 129 bin.  DASK için tahmini beklediğimiz başvuru dosya sayısı 600 bin adet. Dolayısıyla buradaki hasar ödemeleri milyarlara ulaşacaktır” dedi. Eroğlu, kaskoya 1 milyar lira, ticari işyerleri için de 12 milyar lira olmak üzere sektörümüz 13 milyar liralık karşılık ayrıldığını açıkladı.
Eroğlu, deprem sonrası DASK için başvuru yoğunluğu yaşandığını, deprem bölgesi dışındaki illerde ilk 24 saatte 50 bin başvuru yapıldığını, toplamda 200 bin poliçe artışı olduğunu söyledi. Bölgede konutların yüzde 20’sinin yangın sigortalı, araçların yüzde 17’si kaskolu olduğunu belirten Eroğlu, TARSİM’in (Tarım Sigortaları Havuzu) hasar ödemelerine ilişkin de bilgi verdi: “OHAL bölgesinde 2 milyon adet küçükbaş ve büyükbaş hayvan, yaklaşık 4.5 dekar sera, 6 milyon kanatlı kümes hayvanları, arılar ve bitkisel ürünler bulunuyor, bunların tamamı TARSİM kapsamında deprem teminatına girebiliyor. Eksper faaliyetlerinin şu anda yüzde 50’si tamamlandı. 3 milyon TL’lik bir ödeme yapıldı. TARSİM’den 70-80 milyon TL’lik ödeme bekliyoruz.” Hayat sigortasında tazminat ödemesi beklentisinin 850 milyon TL olduğunu da söyleyen Eroğlu, bölgede bireysel emeklilikte 25 milyar liralık bir fonun oluştuğunu, bireysel emeklilik katılımcısının vefatı sözkonusuysa bunun tespitiyle beraber varislerine ödeme yapılabildiğini anlattı.

Sigorta sektörü hasar ödemelerine başladı
Sigorta şirketlerinin depremin ilk gününden itibaren, tek yürek hâlinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Zararların bir an önce giderilebilmesi ve hasar tazmin sürecinin hızla işletilebilmesi için tüm sigorta şirketleri olarak hasar sürecinin hızlandırılmasından, çağrı merkezlerinde depremden zarar görenlere ayrı hatların açılmasına ve bölgede hasar iletişim merkezlerinin kurulmasına kadar bir dizi önlem aldık ve almaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Benli, zorunlu deprem sigortasının yanında deprem teminatı içeren; kasko, yangın, hayat ve ferdi kaza sigorta poliçelerinin de hesaba katıldığında, bölgede deprem teminatı içeren toplam poliçe sayısının 4 milyon civarında olduğunu belirtti.

DEİK, Elbistan’da 5 bin kişilik yaşam kenti kuruyor
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 1000 konteynerlik yaşam kenti kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. İlk aşamada 5 bin depremzedeyi misafir edecek ve yaklaşık 80 bin m2 alana kurulacak DEİK Yaşam Kenti’nde her biri 21 m2 büyüklüğünde 1000 konteyner yer alacak. Konteyner evlerin içinde banyo, mutfak, beyaz eşya ve mobilya takımlarının yanı sıra bir evin genel ihtiyaçlarını karşılayacak tüm ihtiyaç malzemeleri hazır olacak. İçinde sosyal alanlar, sağlık ocağı, mescit, çocuk parkı ve spor sahaları da yer alacak Kent, Şubat 2023 sonu itibarıyla kurulmaya başlanacak, Nisan 2023 sonunda tamamlanarak teslim edilecek. Bölgeye giden DEİK Başkanı Nail Olpak, sosyal medya paylaşımında “Gün birlik olma günü. Yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

ILO’dan anlamlı dayanışma
ILO Tükiye Ofisi, deprem felaketinin ardından, depremden etkilenen bölge halkına destek olmak üzere sahadaki çalışmalarıyla yaraları sarmaya katkıda bulunuyor. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Genel Direktörü Houngbo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin’e Taziye Mesajı gönderdi ve ILO olarak bu zor zamanda Türk halkının ve paydaşlarının yanında olduğunu, hem acil ihtiyaçlar hem de toparlanma ve yeniden inşa çalışmaları için her türlü yardıma hazır bulunduklarını bildirdi. ILO, depremlerin istihdama olan etkilerini araştıran bir rapor için hazırlıklara başladı.
ILO Türkiye Ofisi depremin ilk günlerinden itibaren, mevcut projelerin kaynaklarının hızlı bir şekilde depremzedelere yardım amaçlı dönüştürülmesi için, ÇSGB ve donörlerle yoğun bir mesai yürüttü. Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından finanse edilen proje aracılığıyla, ilk etapta Pazarcık, Kahramanmaraş, Reyhanlı ve Antakya, Hatay’da dağıtılmak üzere 1500 kışlık çadır, 3600 uyku tulumu, 2600 yastığı içeren, 16 milyon TL değerindeki acil ihtiyaç teminini gerçekleştirdi. Geçici yerleşim alanlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak üretimine başlanan 30 adet seyyar WC ve 30 adet duş kabininin Hatay Merkez’de kurulumu tamamlanıyor. ILO, Birleşmiş Milletler (BM) BM tarafından 16 Şubat 2023’te yayımlanan Acil Yardım Çağrısı (Flash Appeal Türkiye) kapsamında da istihdam-yoğun altyapı yatırımları ve enkaz kaldırma çalışmaları için destek çağrısında bulundu.

TİM’den 4 ilde 1000 konteyner ve prefabrik konut
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda İstanbul merkezli İTKİB, İMMİB, İİB, HİB genel sekreterlikleri başta olmak üzere 14 genel sekreterliğiyle depremler sonrasında hemen harekete geçerek bölgeye yardımlar konusunda AFAD işbirliğinde yardım kampanyası başlattı. TİM ve 61 İhracatçı Birliği, ‘Geçici Barınma Yerleri Oluşturuyoruz’ Kampanyası depremzedeler için 4 ilde ilk etapta 1000 konteyner ve prefabrik konut inşa edecek. TİM Başkanı Mustafa Gültepe,”İhracat ailesi olarak TİM Konteyner&Prefabrik Konut Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da ilk etapta bin tane konteyner ve prefabrik konut inşa edeceğiz. 21 m2’lik konteyner ile 30 m2 büyüklüğündeki prefabrik konutları elektrik, temiz su ve atıksu altyapısı hazır halde teslim edeceğiz. İlk etapta yaklaşık 5 bin depremzedenin barınacağı konutların yaşam ünitelerini de TİM olarak karşılayacağız. Mart ayının üçüncü haftasından itibarenkonutların teslimine başlayacağız. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak için konteyner ve prefabrik konutları Organize Sanayi Bölgeleri’nin yanına konumlandırmayı planlıyoruz.”

Çağrı merkezi sektörü ‘Depremzede İstihdam Seferberliği’ başlattı:
Çağrı Merkezleri Derneği üyeleri, deprem bölgesinde olan veya bölgeden göç eden depremzedelerin istihdamına öncelik tanıyarak 10 bin depremzedeyi istihdam etmeyi hedefliyor. Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Başkanı Banu Hızlı; “Depremzede vatandaşlarımız Derneğimizin üyesi olan firmalara bu kapsamda iş başvurularını yapabilirler. Tüm sektörlerin de yeni çağrı merkezi ihtiyaçlarını öncelikli olarak deprem bölgesindeki illerimizde değerlendirmeleri yönündeki çağrımızı da paylaşmak istiyoruz” dedi.

OSB’ler deprem bölgesi için SeferBİR oldu
Türkiye’nin 81 ilindeki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) deprem bölgesi için SeferBİR oldu. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “OSB’lerimizle birlikte şu ana kadar 10 ilimize; gıda, su, temel ihtiyaç malzemesi, jeneratör, ısıtıcı, tüp, hijyenik malzeme, ilaç, battaniye gibi malzemelerle dolu 932 TIR’ı ulaştırdık” dedi.
Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve OSBÜK koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar kapsamında bölgeye ayrıca OSB’ler tarafından arama kurtarma faaliyetlerinde ve diğer teknik çalışmalarda kullanmak üzere binin üzerinde insan kaynağı gönderildiğini, çok sayıda itfaiye aracı, konteyner, sahra mutfağının şu anda deprem bölgesinde görevde olduğunu anlattı: “Tüm bunların yanı sıra deprem bölgesi ve çevresindeki birçok OSB’miz açık ve kapalı alanlarını hem konaklama hem de lojistik alan olarak tahsis etmiş durumda. Deprem Bölgesi’ndeki OSB’lerimiz günlük 800 bin kardeşimize de sıcak yemek veriyor. Ayrıca OSB’lerimiz konteyner yaşam alanı projeleri de yürütüyor.”
Öncelikli 5 ildeki OSB’ler eşleştirildi: Ayrıca deprem bölgesinin yaralarını daha koordineli ve etkin ve kalıcı şekilde çözülmesi amacıyla depremden en fazla etkilenen 5 İl; Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki 23 OSB; OSBÜK’ün yaptığı çalışmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayı ile diğer OSB’lerle eşleştirildi. Kütükcü, şu bilgileri verdi: “OSB’lerimiz deprem bölgemizle ilgili SeferBİR olmuş durumda. Depremden en fazla etkilenen 5 ilimizdeki 23 OSB’miz, kendi şehirlerindeki ihtiyaçları öncelikli olarak eşleştirildikleri OSB’lerle irtibat halinde gidermeye çalışacaklar. Bu illerden sorumlu olarak görevlendirdiğimiz OSBÜK Yönetim Kurulu Üyelerimiz de süreci takip edecek.”

MÜSİAD, Adıyaman’da konteyner kent kuracak
MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkanı Mahmut Asmalı,  “MÜSİAD Kriz Masası da daha ilk günden çalışmalarına başladı,  afetten etkilenen illerimizi, diğer bölgelerdeki şubelerimizle eşleştirerek kurduğumuz lojistik ağ ile afet bölgesindeki illerimiz için bir koridor açtık” dedi.
Mahmut Asmalı, Kahramanmaraş’ta kurdukları 750 m2’lik etkinlik çadırında MÜSİAD Aşevi’nin günlük 5000 kişiye 3 öğün sıcak yemek hizmeti sunduğunu aktardı: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı destekleriyle Sağlık Bakanlığımız koordinasyonunda MÜSİAD Paris ve MÜSİAD Karlsruhe üyelerimizin katkıları ile Hatay Defne’de bir sahra hastanesi kuruyoruz, altyapısı tamamlandı. Kahramanmaraş Elbistan’da üyelerimizin destekleriyle 8000 kişi kapasiteli 2000 adetten oluşan konteyner kent çalışmalarına başladık, altyapı çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Eş zamanlı olarak konteynerlerimiz de sahaya gelmeye başladı. Adıyaman’da da üyelerimizin destekleriyle konteyner kent kurmak için çalışmalara başladık. Arama kurtarma çalışmalarına da destek veriyoruz.”

ASO, Hatay’da 150 kişilik ASO Yaşam Merkezi kuruyor
Ankara Sanayi Odası (ASO), Hatay’da 1500 kişilik ASO Yaşam Merkezi kurma çalışmalarını sürdürüyor. ASO Başkanı Seyit Ardıç öncülüğünde, Oda bünyesindeki 40 meslek komitesi başkanının koordinasyonuyla deprem bölgesinde ‘Konteyner Yaşam Merkezi’ kurulması için karar alınmış ve ASO 2. OSB’de 300 konteynır üretimine başlanmıştı.
Başkan Seyit Ardıç başkanlığındaki ASO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri’nden oluşan heyet, ilk olarak Antakya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki  sanayicilerin taleplerini değerlendirdi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’tan yer göstermesini istediklerini belirten  Ardıç, içerisinde oyun parkları, çocuklara bilgisayar eğitimleri verilecek bilgisayarların olduğu, gönüllü 2 psikologun çocuklara danışmanlık yaptığı, özel hastane sahibinin gönderdiği gönüllü 1 doktor ve 2 hemşirenin hizmet vereceği, içinde yatak, mutfak, duş, tuvalet ve ısıtma sistemi olan 21 m2’lik konteynerlar, yemekhane, çocuk eğitim ve bakım merkezi, çocuk oyun parkı, internet ağı gibi sosyal bileşenlerin yer aldığı tam teşekkülü bir yaşam merkezi oluşturacaklarını anlattı. Ardıç, bölgedeki sanayi tesislerinin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiği için de ‘tersine göç’ kampanyası başlattıklarını açıkladı. Tersine göç olarak bizler buraya operatör ve eleman desteğinde bulunacağız. Çalışan arkadaşlarımız bu bölgeye göndereceğiz ve o tesisin açılmasına destek olmaya çalışacağız. Bütçemiz ve imkanlarımız izin verdiği müddetçe bu bölgeye destek olmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar (0)