banner565

banner472

banner458

banner457

Kocaeli Alikahya OSB’nin İzmit Teknokent Fizibilite Çalışması’nın Odak Grup Toplantıları yapıldı; İzmit Teknokent Projesi ilerliyor

Kocaeli Alikahya OSB, Kocaeli ve Türkiye için stratejik projesi olan İzmit Teknokent için ekosisteminin paydaşlarıyla bir araya geldiği toplantıları yaptı. Kocaeli Alikahya OSB’nin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) destekleriyle gerçekleştirdiği İzmit Teknokent Fizibilite Çalışması’nın Odak Grup Toplantıları’nın ilki Kocaeli Sanayi Odası’nda (KSO), ikincisi ise Kocaeli Ticaret Odası’nda (KOTO) gerçekleştirildi.  Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, “Çok değerli paydaşlarımızla birlikte ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için işbirliği ile adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistemi kuracağız” dedi.

KAPAK 01.09.2022, 00:00 27.09.2022, 11:13
25782
Kocaeli Alikahya OSB’nin İzmit Teknokent Fizibilite Çalışması’nın Odak Grup Toplantıları yapıldı; İzmit Teknokent Projesi ilerliyor

Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB), yeşil, sürdürülebilir, yüksek katmadeğerli ve teknoloji üssü OSB olma hedefine ilerliyor. Kocaeli Alikahya OSB; Kocaeli ve Türkiye için stratejik projesi olan İzmit Teknokent için ekosisteminin paydaşlarıyla bir araya geldiği toplantıları yaptı. Kocaeli Alikahya OSB’nin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) destekleriyle gerçekleştirdiği İzmit Teknokent Fizibilite Çalışması’nın Odak Grup Toplantısı’nın ilki Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde KSO Toplantı Salonu’nda, ikincisi ise Kocaeli Ticaret Odası’nın (KOTO) ev sahipliğinde KOTO Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

Adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistem kurulacak
Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, açılış konuşmasına, Kocaeli, bölge ve Türkiye için stratejik olan projeye gerekli ilgi ve desteğini esirgemeyen başta MARKA Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu olmak üzere tüm Ajans çalışanlarına, toplantılara ev sahipliği yapan KSO ve KOTO’ya, Kocaeli Alikahya OSB çalışanlarına, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek başladı. Kocaeli Alikahya OSB’nin tanıtıldığı video sunumu yapıldı; bölgenin karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ulaşımı ve lojistik avantajları anlatıldı: “Yatırımcı dostu OSB, Kocaeli Alikahya OSB, Kuzey Marmara Otoyolu İzmit OSB’ler çıkışının hemen yanında yer almaktadır.
TEM ve Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden gelirken Kocaeli Alikahya OSB ve Asım Kibar OSB çıkışıyla ulaşım sağlanmaktadır. TEM ve Kuzey Marmara Otoyolu bağlantıları bulunmaktadır. Bölgede Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Yıldız Demir Çelik Üretim Tesisleri), Türeller Makine Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Alpaz Demir Çelik Oksit İnşaat San. Tic. Ltd. Şti., Pressan Madeni Eşya Sanayi ve Tic. A.Ş. faaliyet göstermektedir. İZAYDAŞ’ın ve TEİAŞ Kocaeli 380 Trafo Merkezi’nin yanıbaşında bulunan Kocaeli Alikahya OSB’nin toplam OSB alanı; 1 milyon 209 bin 620,14 metrekare. Atık Su Terfi İstasyonu, 2 bin m3’lük Su Deposu, Elektrik Ana Dağıtım Merkezi, yolları, çevre düzenlemesi, özel ağaçlandırma, orman alanı ve  tamamlanmış altyapısıyla çevre dostu Kocaeli Alikahya OSB, İzmit Merkezi’ne 8 km, D-100 Karayolu’na 5 km, Köseköy Tren İstasyonu ve Lojistik Merkezi’ne 8 km, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na 10 km, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na 75 km, Kocaeli Serbest Bölgesi’ne 20 km, Autoport Limanı’na 20 km, Derince Limanı’na 21 km, Dilovası Limanı’na 50 km mesafededir. İndirimli Yapı Denetim bedelleri, sembolik İnşaat Ruhsatı Harç bedelleri, sembolik İskan Harcı bedelleri, kaliteli, güçlü altyapısı, kesintisiz temiz enerji, zengin yatırım potansiyeliyle Kocaeli Alikahya OSB, karma OSB niteliğindedir.”

“Türkiye’nin tedarik zinciri merkezi olmasında bir üs işlevi görebiliriz”
Tanıtım videosu sonrası konuşmasına devam eden Yalçın Sönmez, bölgenin lojistik açıdan çok avantajlı bir konumda bulunduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı: “Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşımında çok elverişli bir pozisyondayız. Ülkemizin tedarik zinciri merkezi olmasında bir üs işlevi görebiliriz. Bunun için ilimiz Kocaeli’de ve merkez ilçemiz İzmit’te ihtiyaç duyulan tüm potansiyel bulunuyor. Komşumuz Asım Kibar OSB ile 2 OSB burada. Komşu ilçemizde Arslanbey OSB bulunuyor. Ayrıca birçok büyük sanayi işletmemiz, Kocaeli Sanayi Odamız, Kocaeli Ticaret Odamız, Kocaeli Üniversitemiz, Gebze Teknik Üniversitemiz, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitemiz var. Başta Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz olmak üzere bu konuya duyarlı merkezi ve yerel yöneticilerimiz var. Hepsinin duyarlılıklarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bölgemizde çok değerli olan genç, dinamik ve eğitimli, nitelikli işgücü bulunuyor. İşte bugün burada sahip olduğumuz bu güçle daha fazla katmadeğer üretmenin ve rekabetçi yerli üretimin gelişmesinin temelini atacağız.”
“İnovasyonun, Ar-Ge’nin ve girişimciliğin merkezi, Teknokentler”: Yalçın Sönmez, şu değerlendirmede bulundu: “Pandemi, iklim değişikliği, Ukrayna-Rusya Savaşı ve ekonomik krizlerin etkisiyle belirsizliklerin hakim olduğu çok zorlu ve sıkıntılı bir türbülanstan geçiyoruz. Bu süreçte bir de iş ve insan ilişkilerimizle yaşam biçimimizi değiştirip dönüştüren dijitalleşmenin ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın uyum sağlamak zorunda olduğumuz yeni standart ve kurallarıyla karşı karşıyayız. Zorluklara ve tehditlere rağmen sürdürülebilir kalkınmanın ekosistemini geliştirip, güçlendirirsek, krizleri fırsata çevirebiliriz. İşte bu ekosistemin ana çekirdeğini oluşturacak bir proje için bugün birlikteyiz. İnovasyonun, Ar-Ge’nin ve girişimciliğin merkezi olan Teknokentler, bu vizyonun lokomotifidir. Teknokentler, ülkemizin Avrasya’nın orta üst ve ileri teknoloji üretim merkezi olma hedefinin, üniversite-sanayi işbirliğinin ve yüksek katmadeğer üretmenin atölyeleridir. Çok değerli paydaşlarımızla birlikte ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için işbirliği ile adil, yüksek katmadeğerli, yeşil, dijital ve akıllı ekosistemi kuracağız.”
Yalçın Sönmez, İstanbul Sanayi Odası’nın İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması’nın sonuçlarına da değinerek, KOBİ’lerin yüzde 70’inin düşük ve orta-düşük teknolojik ürünlerle bile yüzde 35’leri bulan ihracat artışı ile karlarını artırdığını ifade etti. Sönmez; “Teknolojik seviyemizi yükselttiğimizde elde edeceğimiz olumlu sonuçları hayal etmek zor değil” dedi.

İzmit Teknokent ileri teknoloji ürünlerle ekonomiye katmadeğer sağlayacak
İzmit Teknokent Proje Koordinatörü Nezih Kuleyin,  “KOBİ’lerin gelişimi için geçmişten bugüne oluşturduğu bilgi birikimiyle üniversitelerin, ulusal ve uluslararası Ar-Ge kuruluşlarının yenilikçi düşüncelerini buluşturarak ülkemizin uluslararası rekabette öncü bir rol almasını sağlayacak bir altyapı oluşturmak” misyonuna sahip İzmit Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin vizyonunu şöyle açıkladı: “İleri teknoloji üreten ve yeşil ekonominin gereklerini yerine getiren rekabetçi, girişimci ve şirketleri ile birlikte katmadeğerli ürünler geliştirip, uluslararası iş ağları ile bütünleşerek iç ve dış pazarda kayda değer bir pazar payına sahip olmak.”
Kuleyin, İzmit Teknokent’in hedeflerini şöyle sıraladı: “Ar-Ge ihtiyacı olan sanayi kuruluşları için uygun bir Ar-Ge merkezi olmak, geliştirdiği Ar-Ge ürünleri ile üretilen ürünlerde yerli üretim payını arttırmak. ‘Uzay ve Havacılık Sanayi, Bioteknoloji ve Bilişim’ alanları başta olmak üzere tüm ileri teknoloji üretimi yapmak isteyen kurum ve kuruluşlara uygun bir TGB olmak. Şirketlere ve kuluçka firmalarına sürekli olarak büyüyebilecekleri bir altyapı olanakları bütünü sunmak. Özellikle Kocaeli’de bulunan üniversitelerle ayrıca ilişkide olunan üniversitelerle ileri teknoloji projeleri geliştirmek. Uluslararası kuruluşlarla ilişkileri geliştirerek rekabetçiliği arttırmak. Türkiye’de yeşil büyüme için gereken teknik altyapıları geliştiren bir merkez olmayı başarmak. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlama sürecinde geliştireceği uygulamalarla bölgedeki firmalar için çözüm merkezi konumuna gelmek. Uygulayacağı iş süreçleri ve hizmet kalitesiyle teknokentler sıralamasında ön sıralarda olmak. Yenilikçi (inovatif) düşüncelerin teknokentte uygulamaya dönüşmesi için gereken ortamı sağlamak. Teknokentte yer alacak şirketlerin uluslararası pazarlarda yeni iş olanakları bulmalarını ve yeni fırsatlar yaratmalarını sağlamak. Sivil toplum kuruluşları ile Teknopark şirketleri arasında köprü olma görevini yerine getirerek şirketlerin yatırım vizyonunu geliştirmek. Kamusal alanda etkin bir çalışma göstererek kamu projelerinde teknokent şirketlerinin etkin bir biçimde yer almasını sağlamak. Kurmayı planladığı Teknoloji Transfer Ofisi ile teknokentte üretilen ileri teknolojinin yaygınlaşmasını sağlamak. Kocaeli Alikahya OSB’de yer alan firmaların yeni ürün geliştirmek amacıyla prototip üretimi ihtiyaçlarına cevap vermek. Kocaeli Alikahya OSB ekosistemi içerisinde yer alan ve yatırım potansiyeli olan kişi ve kuruluşlarla birlikte bir Melek Yatırımcı Ağı oluşturarak İzmit Teknokent’te oluşan yeni girişimlere destek olmak. Daha önce OSB’ler içerisinde kurulmuş Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin deneyimlerini Kocaeli’ye taşımak.”
Kuleyin, Kocaeli ve Kocaeli Alikahya OSB’de yer alan firmaların Ar-Ge ihtiyaçlarının her geçen gün arttığını, Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte İstanbul’a erişimi yaklaşık 40 dakikaya kadar düşen Kocaeli’ye ulaşımın İstanbul içindeki bazı semtler arasındaki ulaşımdan bile daha kolay hale geldiğini, bunun da İstanbul’daki teknokentlerde yer bulmakta zorlanan birçok firma için yeni bir çözüm olanağı sunduğunu söyledi. Sadece İstanbul’da değil Kocaeli’de de teknokentlerde yüzde 100’lere varan doluluk oranlarına ulaşıldığını rakamlarla açıklayan Kuleyin, “2003’te kurulmuş Kocaeli Üniversitesi TGB, 2002’de kurulmuş GOSB Teknopark, 2018’de kurulmuş Gebze Teknik Üniversitesi TGB, 2001’de kurulmuş TÜBİTAK MAM TGB, hepsinin de doluluk oranı yüzde 100. Bilişim Vadisi olarak da bilinen 2011’de kurulmuş Muallimköy TGB’nin ise doluluk oranının yüzde 80’leri geçtiğini tahmin ediyorum” dedi.
Kuleyin, Kocaeli Alikahya OSB Yönetimi’nin kurulacak İzmit Teknokent’ten arazi bedeli talep etmediğine, yatırım için oldukça büyük bir avantaj sağladığına da dikkat çekti: “Burada çok etkili bir bilgi birikimi, tecrübe ve ilişki ağına sahibiz. Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’in Sahibi ve Editörü olduğu KobiEfor Dergisi gerek bilişim endüstrisi gerekse ileri teknoloji üreten sanayi kuruluşları arasında köprü görevi görmektedir; bu durumun yüksek nitelikte bir sinerji yaratacağı ve ekosistemin kuruluşuna ciddi faydası olacağı düşünülmektedir. Yalçın Sönmez çok sayıda üniversite ve kamu kuruluşunun Mütevelli Heyet Üyesi olduğu, KOSGEB ve KGF’nin kuruluşunda yer almış, ‘Girişim’ sözcüğünün marka patent haklarına sahip, KOBİ’lerin gelişimi için çok sayıda projeyi hayata geçirmiş sivil toplum kuruluşu TOSYÖV’ün de iki dönem başkanlığını yapmıştır. Ayrıca 6. Çerçeve Programı’nın ülke çapında tanıtım çalışmaları Yalçın Sönmez’in yönetiminde OSB’ler, üniversiteler, Sanayi ve Ticaret Odaları ile birlikte 13 ilde geniş katılımlı olarak gerçekleştirilmiştir.”
“Yeşil ve akıllı bir bina olacak”: İzmit Teknokent için ayrılması planlanan alanı, sunumunda bir görselle detaylarıyla gösteren Kuleyin, bölgenin Kocaeli Alikahya OSB’nin Orman alanının yanıbaşına kurulacağını da aktardı ve şu bilgileri verdi: “Teknokent binası 20.000 m2 ile 22.000 m2 kapalı alana sahip tek bir proje olarak düşünülmektedir. Çalışanlar için gerekli olan yeşil alan, ayrılan alan içerisinde mevcuttur. Yeşil ve akıllı olması öngörülen bina, tek başına güneş enerjisiyle kendisine yetecek bir teknolojiyle kurgulanarak yapılacaktır. Binanın ormanlık alanla bütünleşik olması Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için olması arzulanan rekreasyon alanı ihtiyacına da yanıt verecektir.” Kuleyin, İzmit Teknokent’ten elde edilecek faydaları ise şöyle sıraladı: “Teknolojik ürünler artacak böylece geleneksel yöntemlerden modern yöntemlere geçiş yaşanacak, firmaların karı artacaktır. Firmaların açılması ve büyümesiyle bölgede istihdam artacaktır. İnşaat sektörüne kısmen de olsa yeni bir iş alanı açılacaktır. TR42 Bölgesi’nin teknolojik ürün üretme kapasitesi artacaktır. Nitelikli ve yüksek gelir düzeyine sahip yeni çalışanların da gelmesiyle Kocaeli’nin yaşam standardı yükselecektir.”
KSO ve KOTO’da gerçekleştirilen toplantılarda yapılan sunumların ardından söz alan katılımcılar, projeyi çok değerli bulduklarını ve katkı sunacaklarını belirterek, değerlendirmelerini ve önerilerini açıkladılar.

KSO’daki toplantıya kimler katıldı?
Bilgi ve görüş alışverişinde bulunulan ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ile Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu evsahipliğinde KSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya şu isimler katıldı: Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, İzmit Teknokent Proje Koordinatörü Nezih Kuleyin, Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer, Kandıra Gıda İhtisas OSB Bölge Müdürü Halit Endeş, Asım Kibar OSB Bölge Müdürü Sadiye Dişbudak, Arslanbey OSB Bölge Müdürü Eyüp Akyüz, Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas OSB Bölge Müdür Yardımcısı Cihan Odabaşı, İMES OSB Kurumsal İletişim Sorumlusu Hakan Katırcı, MARKA Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Muhammet Bayrak, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Uzmanı Mehmet Tizar, Kocaeli Alikahya OSB İmar Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Cebrail Çinçin, İzmit Teknokent Proje Asistanı Bilgesu Başak Yeşiltepe, KSO İş Geliştirme Sorumlusu Dila Denizhan, KSO İş Geliştirme Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu.

KOTO’daki toplantıya kimler katıldı?
Bilgi ve görüş alışverişinde bulunulan ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) evsahipliğinde KOTO Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya şu isimler katıldı: Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, TGBD Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, İzmit Teknokent Proje Koordinatörü Nezih Kuleyin, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Şen, İzmit Belediye Başkan Vekili Çetin Sarıca, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bülent Keskinler, Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Oğuzhan Urhan, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Şakir Görmüş, Sakarya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Cahit Şanver, GOSB Teknopark TTO Yetkilisi Başak Ocak, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer; Kocaeli Alikahya OSB İmar Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Cebrail Çinçin, İzmit Teknokent Proje Asistanı Bilgesu Başak Yeşiltepe, MARKA İzleme Değerlendirme Birimi Uzmanları; Merve Kaya Erdem ve Kazım Orhan, KOTO Basın Danışmanı Süleyman Durak.

“Ayakları yere basan bir proje”
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, projenin sunumunun çok dikkatli ve iyi hazırlandığını, çerçevesi güzel çizilmiş, ayakları yere basan bir noktaya geldiğini görmenin mutluluk verdiğini söyledi: “Birçok yerde henüz olgunluğa erişmemiş projelerle karşılıyoruz. Bu nedenle böyle bir projeyle karşılaşmak beni mutlu etti. Doğru bir bölgede olduğumuzu da değerlendiriyorum. İşin doğası gereği, ülkemizde bütün teknoparklar üniversite bütününde kurulan yapılar. Ülkemizde sanayi odaklı teknoparkların kurulmasının çok az örneği var. İlk modelimiz üniversiteye yakın olarak 2000’li yıllarda Kanun’un çıktığı dönemde kurgulanmış. Üniversite işin içinde olmalı ama sanayiye yakın olmaya engel değil. Bazı modellerde bir üniversitenin güdümünden çıkıp daha sanayi odaklı kurgulanmış. Elimizde güçlü bir sanayi imkanı ve ortamı var; Kocaeli Alikahya OSB’de. Oradaki teknopark geliştirme farkındalığını ve Ar-Ge kültürünü yaygınlaştırdığımız takdirde bu başarılı bir teknoparkın ortaya çıkmasını sağlar. Kocaeli Alikahya OSB’nin kendisine de aslında çok ciddi faydaları olacak; oradaki daha nitelikli ürünlerin pazara çıkmasını sağlıyor olacak. Burası kurulduktan sonra çok net bir şekilde söyleyebiliriz, Kocaeli Alikahya OSB içerisindeki bu yüksek teknolojili ürün ihracatında ortalama ciddi bir şekilde yukarı çıkaracaktır. Güzel bir çalışma olmuş. Umuyorum güzel bir şekilde nihai bir sonuca varılır ve güzel bir teknoparkı da aramızda görmüş oluruz."

Yorumlar (0)