banner565

banner472

banner458

banner457

Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirveleri 25 yaşında; Çeyrek Asırlık Büyük Başarı Hikayesi

Marmara Grubu Vakfı’nın, 2004 yılından beri dergimiz KobiEfor işbirliğiyle gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirvesi, bu yıl “Yeniden, Daha İyisini Yapmak” temasıyla 7-8-9 Haziran’da, İstanbul’da toplanıyor. 42 ülkeden 3’ü aktif, 12’si önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere 15 Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan, Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı düzeyinde üst düzey katılım göstereceği 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde sivil toplum kuruluşları, iş ve akademi dünyası temsilcileri ve din adamları da konuşmacı olarak yer alacak. 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi öncesi Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’le konuştuk. (The Eurasian Economy Summit Marmara Group Foundation is organising, with our magazine KobiEfor since 2004, is going to take place on June 7-8 and 9th with the theme “ Once again, to do it better”. Out of 42 countries that will be attending; we will have 15 presidents, which 3 of them active and 12 former presidents, Prime Ministers, Ministers, Ambassadors, Parliament members, Mayors and Governors. Civil Society Foundations, Leaders of Businessess, Academy and Religious Leaders will also be present and will be speakers at the forums. Before the 25th Eurasian Economic Summit We had the opportunity to talk to Dr Akkan Suver, President of Marmara Group Foundation.)

KAPAK 01.06.2022, 00:00 24.06.2022, 10:41
25717
Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirveleri 25 yaşında; Çeyrek Asırlık Büyük Başarı Hikayesi

Marmara Grubu Vakfı’nın çeyrek asırlık bir başarı hikayesine imza attığı Türkiye’nin en önemli uluslararası etkinliklerinden olan Avrasya Ekonomi Zirveleri, 25 yaşında. Dergimiz KobiEfor’un 2004 yılından beri işbirliğiyle gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin 25.’si öncesi Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver ile konuştuk.
Marmara Grubu Vakfı tarafından dergimiz KobiEfor’un çözüm ortaklığında düzenlenecek 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi, bu yıl “Yeniden, Daha İyisini Yapmak” temasıyla, 7-8-9 Haziran’da, İstanbul’da, WOW Istanbul Hotel &Convention Center’de gerçekleştirilecek. Bu yıl; 42 ülkeden 3’ü aktif, 12’si önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere 15 Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan, Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı düzeyinde üst düzey katılım göstereceği 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde sivil toplum kuruluşları, iş ve akademi dünyası temsilcileri ve din adamları da konuşmacı olarak yer alacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Azerbaycan ile özdeşleşen 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye ile Azerbaycan’ın örnek birlikteliği devam edecek. Zirve’de bu yıl ayrıca Özbekistan Devleti de yüksek katılım sağlayacak.
‘Hoşgeldiniz Kokteyli ve İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) evsahipliğinde Tasarımcı Özlem Erkan Moda Defilesi ve ardından Gala Yemeği ile başlayacak Zirve’nin ‘Yeniden Daha İyisini Yapmak’ başlıklı 1. Günü 1. Oturumu, Açılış Töreni’nin ardından; Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’in açılış konuşmasıyla start alacak. İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı İsmail Gülle, KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) Genel Sekreteri Lazar Comanescu, KEİPA-Karadeniz Ekonomi İşbirliği Teşkilatı Parlementerler Asamblesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Hadjiyev’in açılış konuşmalarının ardından Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ‘İnsanlığın Tek Dünyası’ başlıklı video mesajıyla Zirve’ye katılacak, Türkiye adına Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Yavuz Selim Kıran, ‘Yabancı Misafirler Adına Selamlama Konuşması’nı ise Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic gerçekleştirilecek. 10. Yılını Kutlayan Üyelere Onur Madalyası Töreni’nin ardından Zirve, ‘Yeni Bir Enerji Ekonomisi’ ana başlığında; ‘Küresel İş Toplulukları Arasında İşbirliği ve Ortaklık’, Daha Dijital Dünya’ya Doğru’, ‘Daha Yeşil Bir Dünya’ya Doğru’ başlıklı oturumla devam edecek. Zirve’nin 2. Günü İşbirliği İmza Töreni ile başlayacak. Kentlerin Diyaloğu başlıklı oturumun ardından ‘Gıda, Arz ve Emtiada Kriz!’, ‘Savaş, Paris Anlaşmasını Gölgeleyecek mi?’ konulu oturum gerçekleştirilecek. Zirve, 3’ü aktif, 12’si önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere toplam 15 Cumhurbaşkanı’nın katıldığı ‘Covid-19 ve Ukrayna-Rusya Savaşı Sonrası Barışı Engelleyen Sorunlar Tedarik Zinciri, İklim Değişikliği, Gönülsüz Göç’ konusunun ele alındığı oturumla tamamlanacak.

The Eurasian Economic Summit, which has become one of the most important international events in Turkey, that is organised by Marmara Gorup Foundation, is now 25 years old. We had the opportunity to talk with Dr Akkan Suver before the Summit that KobiEfor has been participating together with the foundation since 2004.
The Summit Marmara Group Foundation is organising, with our magazine KobiEfor since 2004, is going to take place on June 7-8 and 9th at WOW Istanbul Hotel & Convention Center, with the theme “ Once again, To do it better”. Out of 42 countries that will be attending; we will have 15 presidents, which 3 of them active and 12 are former presidents, Prime Ministers, Ministers, Ambassadors, Parliament members, Mayors and Governors. Civil Society Foundations, Leaders of Business and Academy and Religious Leaders will also be present and will be speakers at the forums. As per every year, The union of Azerbaijan and Turkey will set an example at 25th Eurasian Economic Summit. We are expecting numorous attendance from Uzbekistan for the Summit also.
The Summit that will begin with Welcome reception and the fashion Show of Ozlem Erkan that is organised by IHKIB(Istanbul Ready-to-Wear and Apparel Exporters Association) will be followed by the Gala Dinner.  The first day, The first forum with the topic “ Once again, To do it better” will begin with Dr Akkan Suver’s speech. Following the Opening speechs of The President of IHKIB Mustafa Gultepe, President of TIM İsmail Gulle, the Secretary General of KEI Blacksea Economic Union) Lazar Comanescu, General Secretary of KEIPA Prof.Dr. Asaf Hadjiyev, we will be viewing the video message named “The only World of the Humanity” by the Representative of United Nations Alliance of Civilizations. The Deputy Foreign Minister and Ambassador Yavuz Selim Kıran will be representing Turkey and The president of Montenegro, Milo Dukanovic will be making the Welcoming speeches.
Following the Honorary Medal Ceremony to the members that have completed 10 years with us, with the Main topic “A new Energy Economy”; following “The Cooperation and Partnership between Global Business Communities”,”Towards the more digital World”, “Towards Greener World” will take place. The Second day of the Summit will begin with the Cooperation Signature Ceremony. After the forum named  “Dialogue of the Cities”; “The Crisis Food, Suply and Demand” “Will the war shadow the Paris Aggreement?” will take place.
The Summit will be completed and end with the Presidents forum, which we will have 15 President, which 3 of them actively on duty where The topics “Involuntary and Forced Migration, Climate Change, The Problems that hinder Peace post- Ukraine-Russia war and Covid-19 Pandemic.”


“Avrasya Ekonomi Zirveleri artık bir gelenektir”
KobiEfor: Avrasya Ekonomi Zirveleri bu yıl 25 yaşında; çeyrek asırlık bir başarı hikayesine imza atıyor. 25 yılı özetleyebilir misiniz?
Dr. Akkan Suver: 25. Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin özetinden önce örtüşen bir beraberlikten söz etmek istiyorum. Önceki hafta tertiplenen bir etkinlikle, Marmara Grubu Vakfı’nın Avrasya Ekonomi Zirveleri’yle Türkiye ile Azerbaycan’ın beraberliğine örnek teşkil eden bir birliktelikten söz etmek isterim.

“Avrasya Ekonomi Zirveleri Azerbaycan ile özdeşleşmiştir”
26 Mayıs ile 29 Mayıs 2022 günleri tertiplenen Teknofest-2022 Türkiye ile Azerbaycan arasında mevcut bulunan ilişkilerimizin teknolojik boyutunda yeni bir sayfa açmış bulunmaktadır. Türkiye dışında gerçekleşen ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in Bakü’de yapılması, 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi öncesinde bölgenin iki büyük ülkesinin birlik ve beraberliğinin en güçlü yeni bir işaretini oluşturmuş bulunmaktadır.
Marmara Grubu Vakfı tarafından büyük, onurlu ve çağdaş bir birliktelik olarak değerlendirilen Teknofest’ten on gün sonra gene Türkiye ile Azerbaycan’ın, 25 yıllık sivil toplum alanında beraberliğinin yüksek bir eseri olan Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin gerçekleşmesini hayırlı ve olumlu bir tesadüf olarak değerlenmekteyim.
Marmara Grubu Vakfı’nın artık bir anane haline gelen, Avrasya Ekonomi Zirvesi bu yıl yirmi beşinci şeref yılını idrak etmiş bulunuyor. Takdir edersiniz ki, bir sivil toplum kuruluşu için 25 yıl bir etkinliği aralıksız sürdürmek hiç de kolay değildir. Yaşanan Covid-19 salgınında dahi, uydu aracılığıyla gerçekleştirmeye muvaffak olduğumuz Avrasya Ekonomi Zirveleri bugün dünyada kabul edilen uluslararası etkinlikler arasında yer almaktadır.


“Eurasian Economic Summit is now a tradition”
KobiEfor: Eurasian Economic Forum is now 25 years old, a quarter-century of success story. What would you like to tell us before the summit?
Dr. Akkan Suver: I would like to talk about and draw attention to a collaboration before the summary of the summit. During an event organised in previous week, the collaboration of Turkey and Azerbaijan while Marmara Group Foundation’s Eurasian Economic Summit has set an example.

“Eurasian Economic Summits are associated with Azerbaijan for many years now”
With the Teknofest-2022 that is organized on May 26th-May 29th 2022, there is a new page opened about the technological view of the existing relationships between Turkey and Azerbaijan. The fact that The first Air, Space and Technology festival abroad, Teknofest, that took place in Baku, has led Turkey and Azerbaijan, to show the strong signs of  the unity and solidarity of The two big powers of the region. I also evaluate it as an honorable and positive coincidence to have Eurasian Economic Summit, which is a high product of unity of civil society for 25 years that will take place only ten days after the Teknofest, which as Marmara Group Foundation, we also see as honorable and modern unity.
The European Economic Summit, that has become the tradition of Marmara Group Foundation, is now having the honor of the 25th anniversary this year. As you must know, it is not easy for a civil society foundation to have an event continuously for 25 years. The Eurasian Economic Summit, that we have been able to continue with satellite and fulfilled online,  is now an Internationally recognised event Worldwide.


“Bu inanmış bir avuç insanın başarısıdır”
Gene bu başarı Türkiye’nin aydınlık yüzü olarak uluslararası alanda kabul görmüşse bu da; sivil düşüncenin öneminin işaretidir.

“This is a success story of a few people believing in it”
Again, the fact that this success has been seen as the bright face of Turkey internationally, this shows the importance of the civil thoughts.

“25 yılı geride bıraktık”
Geride bıraktığımız 25 yılda Türkiye, Orta Asya, Balkanlar, Avrupa, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika Kıtası bu Zirvelerde yer aldı. Sayısız Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, Bakan, milletvekili, iş insanı, akademisyen, din adamı Avrasya Ekonomi Zirveleri’ni şereflendirdi.

“We have left 25 years behind”
During the past 25 years, Turkey, Middle Asia, Balkans, Europe, Far East, Africa and continent of America has contributed. Countless Presidents, Prime Ministers, Parliament Members, Ministers, Businessmen and businesswomen, Academicians, Religioius leaders has honored the Eurasian Economic Summit with their attendance.

“Avrasya Ekonomi Zirveleri bir serbest kürsüdür”
Ama üç önemli devlet adamı var ki; onlardan söz etmezsem olmaz. Bu önemli devlet adamları; Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Azerbaycan’dan Haydar Aliyev ve Bulgaristan’dan Zhelyu Zhelev’dir. Bu üç şahsiyet Marmara Grubu Vakfı’na itimat etmiş ve Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin kuruluşunda yer almışlardı. Marmara Grubu Vakfı ve Avrasya Ekonomi Zirveleri bu şahsiyetleri unutmayacaktır. Avrasya Ekonomi Zirveleri bir serbest kürsüdür. 25 yıldır bu kürsüde Kafkaslar’ın, Orta Asya’nın, Uzak Doğu’nun, Balkanlar’ın, Avrupa’nın, Afrika’nın, Amerika kıtasının hür sesleri duyulmuştur. Bunu bir sivil düşünce kuruluşu için büyük bu şeref olarak değerlendiriyor, bütün katılanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

“Eurasian Economic Summits are free lectern”
However, there are particularly three governors that has to be mentioned seperately. These important governors are, the 9th President of Turkey, Suleyman Demirel, Haydar Aliyev from Azerbaijan, and Zhelyu Zhelev from Bulgaria. They have believed in Marmara Group Foundation, and they have taken place in the formation of the Eurasian Economic Summits.
Marmara Gorup Foundation and Eurasian Economic Summits will not forget them and their support. Eurasian Economic Summits are free lectern. For 25 years, at this lectern, the free voices of Caucasia, Middle Asia, Far East, Balkans, Europe, Africa and America was heard. We consider this a great honor and we thank all our attendees individually.


“Kuşak ve Yol Projesi, bir barış, refah ve istikrar projesi”
Geçtiğimiz günlere kuş uçuşu gidecek olursak görürüz ki; 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in teşrifleriyle Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılımıyla ilk Zirvemizi gerçekleştirmiştik. Marmara Grubu Vakfı olarak 25 yılda barışa hizmet ettik. Avrupa Birliği düşüncesinde ve Avrupa Birliği içinde yer almamız doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdik. Kuşak ve Yol projesinin bir barış, bir refah ve bir istikrar projesi olduğuna inandık.

‘Belt and Road Project is a project of peace and permanency’
If we are to have a look at the past days, we can see; in 1998, with the President of the year, Suleyman Demirels attendance and the attendance of Azerbaijan, Kazakhstan, Tajikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirghizistan, and Turkish Republic of Northern Cyprus we have had our first Summit.  As Marmara Group Foundation,  we have served 25 years of peace. We have realized projects towards  our participation in European Union  and the thoughts of European Union. We have believed in Belt and Road project to be the project of peace, welfare and permanency.

“Sağlık diplomasisi düşüncesini de ortaya koyduk”
Covid-19 esnasında dikkat ve özenle ekonomi diplomasisi, enerji diplomasisi, kültür diplomasisi derken, sağlık diplomasisi düşüncesini de ortaya koyduk. Gene 25 yılda Nahçivan’da, Şam’da, Taşkent’te, Belgrat’ta, New York’ta, Paris’te, Vatikan’da, Saray Bosna’da, Tel- Aviv’de, Roma’da, Bişkek’te, Bled’de, Astana’da, Aşkabat’ta sivil toplum adına Türkiye’nin aydınlık yüzünü temsil ettik.
Ve gene 25 yılda sivil inisiyatifin önemini ortaya koyan projeleri ürettik, barışın ve sevginin demokrasi erdemi içinde yurttaş şuurunu işledik. Kadın hakları, demokrasi, şeffaflık ve hesap verebilirlilik önceliğimiz oldu. İşte bu güzel ve örnek çalışmalarımızın en son örneğine bu yıl gerçekleştireceğimiz 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde tanık olacaksınız.
Avrasya Ekonomi Zirveleri bugün 25 yaşındadır. 25. yaşı idrak etmek aralıksız olarak Avrasya Ekonomi Zirveleri’ni sürdürebilir kılmak mütevazi bir sivil toplum kuruluşu için hiç de kolay bir olay değildir. Marmara Grubu Vakfı bunu başarmıştır. Bu Zirve’de Türkiye Devleti de dünden bugüne yer almış ve hem Marmara Grubu Vakfı’nı hem de Avrasya Ekonomi Zirveleri’ni sahiplenmişlerdir. Marmara Grubu Vakfı’nın 25. Avrasya Ekonomi Zirve’sinin kısa özeti budur.

‘We have emphasized on the Diplomacy of Health’
During the Covid-19 pandemic, we have emphasized in the health diplomacy as well as the culture diplamacy, economy diplomacy and the energy diplomacy. Also in 25 years, we have represented the illuminated face of Turkey in Nahcivan, in Belgrade, in Tashkent, in New York, in Paris, in Vatican, in Bosnia and Herzegovina, in Rome, in Tel-Aviv, in Bled, in Astana, in Ashkabat, in Bishkek. Again, in 25 years, we have done projects that has shown importance of civil initiatives. Woman’s rights, democracy, transparency and accountability has been our priority. Here, at the 25th European Economic Summit, you will be able to witness the another example of this valuable work of ours.
Eurasian Economic summits are now 25 years old. It has not been easy to fulfil 25 years of the European Economic Summits for a modest civil society Foundation like us. Marmara Group Foundation has succeeded. Republic of Turkey has always taken a place, participated and supported the Summit. This is the short summary of 25 years of Marmara Group Foundation’s Eurasian Economic Summit.

‘Yeni bir enerji ekonomisine insan tanımak’
KobiEfor: 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi bu yıl hangi konuları mercek altına alacak?
Dr. Akkan Suver: 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde öncelikle coğrafyamızda yaşanan Covid-19 ve yaşanmakta olan Ukrayna-Rusya savaşının ortaya koyduğu sıkıntıları, riskleri ve siyasi ve de sosyal değişimleri ele alan oturumlar gerçekleştireceğiz.
‘Hızla gelişen olaylarla sosyal dünya neler yaşadı? Değişime ne kadar hazırız?’ ‘Kendi yarattığımız çevre sorunlarına nasıl çözümler buluyoruz? Neler yapılabilir? Bizim neden olduğumuz doğal sorunlar çevreyi, ekonomik hayatı, siyaseti ve sosyo -kültürel yapıyı nasıl etkiliyor?’ ‘Gıda’nın geleceğinde ne var? Riskler neler? Çözümler ve etkileri nelerdir?’ Barış ve diyaloğu ebedi ihtiyacımız olarak görmekteyiz. ‘Barış ve diyaloğun geleceğinde ne var? Yeni diyalog yolları mı yoksa eskiye dönüş mü? Eski ve yeni diyalog yöntemlerini kıyaslanmasında yarar var mı?’
Özetle; 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni, Covid-19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşı ekonomi şartlarının etkisi altında, güvenli yarınlara birlikte ulaşmak gayesiyle; oluşan yeni şartlarda ‘yeni bir enerji ekonomisine insan tanımak’ temasıyla tartışmaya açacağız.

‘Getting to know Human for the new energy Economy’
KobiEfor: How would you like to summarise the headlines of the 25th Eurasian Economic summit?
Dr. Akkan Suver: Primarily we will have forums about post- Covid-19 pandemic effects on the geography we take place in, and the problems that occurred with the Ukraine- Russia war;  that also includes the risks, political and social changes. What has the World gone through with the rapidly changing events? How ready are we for the change? What are the solutions we have for the environmental problems we create? What can be done? How does the problems we cause effect the environment, socio-cultural construction and economic life?
What is the future of the food? What are the risks? What are the solutions and affects? We see the Peace and Dialogue as an forever need. What is in the future of peace and dialogue? New ways of dialogues or back to the past? Is there good in comparing new and old dialogue ways? To summarize; We will start the argues, with the hope of reaching secure tomorrows, under the post effects of the Covid-19 and Russia-Ukraine war, under the new circumstances that is formed with the new energy economy at the 25th Eurasian Economic Summit.

‘İnsan Tanımak’
KobiEfor: Temas edeceğiniz diğer konu başlıkları nelerdir, bilgi verir misiniz?
Dr. Akkan Suver: 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde; ticaret-teknoloji-enerji savaşları-yeşil devrim-yapay zeka-uzay ve okyanus mücadelesi-iklim değişikliği-gıdanın ve suyun ikmal güvenliği-genç kuşakların bilinmezleri ve tercihleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan küresel düşünceleri ve stratejilerini de  konunun uzmanlarıyla masaya yatıracağız. Tartışmaya açılacak oturumlarda iş dünyasıyla, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarıyla, şehirlerimizi yöneten belediyelerimizle, din adamlarıyla yaşamakta olduğumuz çevre ve iklim değişikliği konularında sürdürülebilir bir toparlanma ve daha iyi bir gelecek inşa edebilmenin yollarını arayacağız. Adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceği gerçekleştirebilmek gayesiyle ‘İnsan Tanımak’ başlığıyla; yükselen, gelecek vadeden parlak gençleri birlikte çalıştırarak işbirlikleri içinde ortak çalışma kültürü oluşturarak küresel liderliğe hazırlamak arzusuyla gençlerle bir araya geleceğiz. Bölgesel güçlerin eskisine nazaran daha talepkar hale gelmeleri ve ekonomide güçlü ülkelerin siyasette güçsüzlükten kurtulamadıkları için yalnız sorunlara çare arayan geleceğe matuf yol haritaları çizdiklerinden gezegenimizde yeniden şekillenmeye başlayan ekonomi ve enerji konularını 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ele alacağız.

‘Knowing Human’
KobiEfor: How would you summarise the other topics of the forums, if you are willing to give more information?
Dr. Akkan Suver: Again, at 25th Eurasian Economic Summit; Trade, technology, energy wars, green innovations, artificial intelligence, space and ocean, climate change, secure transfer of water and food, global ideas about the much-needed choices and the uncertainty of the young generations will be analyzed with the experts of the topics. During the forums, we will discuss building a better future and a sustainability about the climate change with the businessman, governments and the civil society organisations, the managements of our municipalities and with the Religious leaders. With the topic “Knowing Human” and with the aim to create a just and sustainable future; we will be joining with the bright and promising youth to prepare them for the global leadership. At the 25th Eurasian Economic Forum we will be talking about the reshaping of the economy and energy with the regional powers becoming more demanding comparing to before the countries that are strong in economy becoming weak at politics.

‘Şehirlerin Diyaloğu’
KobiEfor: Bu yıl 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ‘Şehirlerin Diyaloğu’ başlığı altında Belediye Başkanları’nı da yan yana getirmeyi planladığınızı görüyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Küresel bir coğrafyada yaşıyoruz. Şehirlerimizi yöneten belediyelerimizi küresel bir birlikte ele almak arzusundayız. Yaşamakta olduğumuz iklim ve çevre sorunları, istemsiz göç hareketleri artık ülke boyutlarını aşan küresel ölçekte problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Oysa çok iyi bilmekteyiz ki; küresel düşünüp, yerel eyleme geçmeyen ve yerelin gücünü almayan hiçbir girişim şehirleşmede başarılı olamaz. Dolayısıyla belediyelerin bölgesel işbirliğine ve dayanışmaya ihtiyaç duyduklarına olan inancımızla Belediye Başkanlarını yan yana getirmeye çalışacağız.

‘The Dialogue of the Cities’
KobiEfor: We see that this year you are willing to bring Mayors to bring together under the topic “ Dialogue of the cities”. What would you like to say about this?
Dr: Akkan Suver: We live in a global Geography. We hope to bring the municipalites that run our cities to a global cooperation. The climate and environment issues and  forced migration has become more the global problem than the local problems. However, we must be aware that no idea can be successful if it is not thought global and acted local. It must take local power in order to achieve success. Therefore, with the belief that we need to have the Mayors stand together with the local cooperation, we decided to bring them together.


‘Barış’ adına 44 kişilik gösteri düzenlenecek
KobiEfor: Hangi ülke veya hangi kuruluş daha geniş bir katılımla 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yer alacak?
Dr. Akkan Suver: Bu yıl sürmekte olan Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan dolayı, Birleşmiş Milletler’in Sevgi ve Barış Platformu UN-FOWPAL, 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Barış adına bir gösteri gerçekleştirecektir. Yaklaşık 44 kişinin katılımıyla tertiplenecek olan bu gösteride, sembolik bir barış çanı çalınacak ve gezegenimizde barışa duyulan özlem ve ihtiyaç gündeme getirilecek.


A show will be performed of 44 people for “Peace”
KobiEfor: Which country or Organisation will take a wider range of place on 25th Eurasian Economic Summit?
Dr. Akkan Suver: Due to the Ukraine- Russia war that continues today, United Nations Love and Peace Platform UN-FOWPAL will be performing a show on the name of love during the 25th Eurasian economic Summit. During the show that will be performed by around 44 people, ther will be a symbolic peace bell to remind us of the need and longing for peace in our planet.


Zirve’ye 3’ü aktif, 12’si önceki olmak üzere 15 cumhurbaşkanı katılacak
KobiEfor: 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılımı kesinleşen belli başlı misafirler kimlerdir?
Dr.  Akkan Suver: Bu yıl Montenegro, KKTC ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı düzeyinde katılıyor. Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos yaşanmakta olan Ukrayna-Rusya Savaşı münasebetiyle barışa duyulan yüksek özlemi dile getirecek. Gene önceki Cumhurbaşkanları’ndan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Hırvatistan Cumhurbaşkanları; İvo Josipovic, Stephan Mesic, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Moldova Cumhurbaşkanı Petru Lucinshi, Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki, Kosovo Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdui, Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu ile Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni şereflendireceklerini bildirmiş bulunmaktadırlar.


15 presidents, which 3 of them actively on duty will be attending the Summit
KobiEfor: Who are the guests that will certainly be attending the 25th Eurasian Summit?
Dr: Akkan Suver: This year, we will have the president of Northern Cyprus Turkish Republic, Bosnia-Herzigovina and Montenegro as our guests.  Miguel Angel Moratinos, United Nations High- Representative will be mentioning the longing for the peace because of the Ukraine-Russia war. Also the former President of Turkey Abdullah Gul will be present and honor the 25th Eurasian Economic Summit with the  Former President of Albania Bujar Nishani, Former Presidents of Croatia İvo Josipovic and  Stephan Mesic, Former President of Bosnia Herzigovina Petru Lucinshi, Former President of Tunisia Moncef Marzouki, Former president of Kosovo Fatmir Sejdui and  Former President of Romania Emil Constantinescu.


Özbekistan’dan yüksek katılım
Azerbaycan’dan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, Allahşükür Paşazade, Valeh Aleskerov gelirken Özbekistan Devleti bu yıl 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne yüksek bir katılım gerçekleştirecektir. Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Rasulov Aziz Vasikovic beraberinde; Yeni Teknolojiler Bakanı Abdurrakhmonov İbrakhim Yulchievich, Çalışma Bakan Yardımcısı Umurzakov Bakhodir  Khamadovich, Andican Vali ve Belediye Başkanı Abdurrakhmanov Shuhratbek Kunakbaevich, Taşkent Vali ve Belediye Başkanı Artıkkhodjayev Jakhongir Abidovich, Kamu Çalışanları Genel Müdürü Samadov Salohiddin İsmatovich, Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Eldor Tulyakov ve Nilufar Nadirkhonova ile aramızda olacaklardır. Marmara Grubu Vakfı olarak Özbekistan Devleti’ne minnettardır.
Ayrıca Tacikistan Başbakan Yardımcısı Davlatali Said, Belarus Ekonomi Bakan Yardımcısı Tatiana Brantsevich, Romanya Prensi Radu, Angola Çevre Bakanı Paula Francisco, Bosna Hersek Maliye Bakanı Vjekoslav Bevanda, Kuzey Makedonya Siyasi Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Vekili Cabir Doko da aramızda olacaklardır.


High level attendances from Uzbekistan
From Azerbaijan we will have Minister of Energy Parviz Sahbazov Allahsukur Pasazade and Valeh Aleskerov as well as Uzbekistan who will have a very high level attendances to 25th Eurasian Economic Summit. Along with Uzbekistan Presidency Head of Administrative Affairs Rasulov Aziz Vasikovic; Minister of New Technologies Abdurrakhmonov İbrakhim Yulchievich, Deputy Minister of Labor Umurzakov Bakhodir Khamadovich, The Mayor of Andican Avdurrakhmanov Shuhratbek Kunakbaevich, The Mayor of Tashkent Artikkhodjayev Jakhongir Abidovich, The General Manager of Public Works Samado Salohiddin İsmatovich, The Head of Uzbekistan Strategic Development Center Eldar Tulyakov and Nilufar Nadirkhonova will be with at the Summit. The Deputy Prime Minister of Tajikistan Davlatali Said, Deputy Minister of Economy of Belarus Tatiana Brantsevich, Prince of Romania Radu, Minister of Environment of Angola Paula Francisco Coelho,  Minister of Finance and Treasury of Bosnia Herzegovina Vjekoslav Bevanda, Deputy Minister of Political Systems and Inter-community Relations Cabir Doko will also be with us.

“Zirve’nin açılışını bu yıl, Özlem Erkan moda defilesi ile yapacağız”
KobiEfor: Pandemi öncesi, Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin bir klasiği vardı. Bu klasik açılışı İHKİB’le beraber bir moda defilesiyle yapardınız. Bu tradisyon devam edecek mi?
Dr. Akkan Suver: Elbette. İHKİB’in evsahipliğinde aynı geleneği 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde de sürdüreceğiz. Sayın Mustafa Gültepe ve İHKİB Ailesi aynı özen ve dikkat ile bu defa Tasarımcı Özlem Erkan’ın moda defilesi ile 25. Avrasya Ekonomi Zirvemizin Açılışı’nı gerçekleştirecekler. Bu arada bir vefa hissiyle söyleyebilirim ki; geride bıraktığımız 2 yılda yaşadığımız Pandemi döneminde de defileleri online aracılığıyla zoom üzerinden sürdürdük. Bir başka deyişle geleneğimiz yaşadı ve yaşatıldı.


“The Opening of the Summit this year, will be with the fashion show by Ozlem Erkan”
KobiEfor: Before Pandemic, lt was know to be a tradition of Eurasian Economic Summits to begin with a fashion show of İHKİB. Will you continue this tradition this year?
Dr. Akkan Suver: Ofcourse, The tradition, lead by İHKİB, will continue at the 25th Eurasian Economic Summit. The Opening of the Eurasian Economic Summit will be with the fashion show of the Designer Ozlem Erkan this year prepared as carefully  and specially by Mr Mustafa Gultepe and the family of İHKİB. Also I must emphasize that for the last 2 years, while the Covid-19 pandemic, we have also continued the tradition by the online fashion show prepared by İHKİB. In other words the tradition has sustained.


At Yarışları devam ediyor: Avrasya Ekonomi Zirveleri Kupası verilecek
KobiEfor: Her yıl Avrasya Ekonomi Zirveleri adına At Yarışları düzenlenirdi. At Yarışları bu yıl da devam ediyor, bu gelenek de sürüyor mu?
Dr. Akkan Suver: Evet, Avrasya Ekonomi Zirveleri Kupası adıyla her yıl Türkiye Jokey Kulübü tarafından tertiplenmekte olan At Yarışları da bir gelenek halinde devam etmektedir. Bu yıl da yapılan 25. Avrasya Ekonomi Zirveleri Koşusu’nu Deniz Kurtel’in Sahibi olduğu Villager Song kazandı. Kupasını da bizim adımıza Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Assamblesi Genel Sekreteri Prof.Dr. Asaf Hadjiyev verdi.


Horse Race also continues: Eurasian Economic Summits Cup will be given
KobiEfor: A horse race was being organised every year. Horse Races continue, does the tradition continue?
Dr. Akkan Suver: Yes, As it has been a tradition, the race is organised by the Turkish Jockey Club for the Eurasian Economic Summit. Villager Song that is owned by Deniz Kurtel has won the run for 25th Eurasian Economic Summit. The cup was given by Prof Dr Asaf hadjiyev, the Director General of the Parliamentary Assembly of the Black Sea (PABSEC).

“Marmara Grubu Vakfı olarak 25 yıldır barışa hizmet ediyoruz”
Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen ve dergimiz KobiEfor’un da çözüm ortağı olduğu 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi tanıtım toplantısı, İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) işbirliğinde basın mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Uzak Doğu’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya tüm coğrafyaların sesini özgürce duyurabildiği serbest bir kürsü olduğunu vurguladı. 1998’den bu yana aralıksız düzenlenen zirvede aralarında cumhurbaşkanlarının da yer aldığı devlet adamlarını, siyasetçileri, diplomatları, akademisyenleri, inanç önderlerini ve iş insanlarını konuk ettiklerini hatırlatan Suver, şunları söyledi: “Mütevazı bir sivil toplum örgütü için 25 yıldır bu düzeyde bir zirveyi aralıksız düzenlemenin büyük bir başarı olduğuna inanıyorum. Marmara Grubu Vakfı olarak 25 yıldır barışa hizmet ediyoruz.”
Suver, 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni  ‘Yeniden, Daha İyisini Yapmak’ temasıyla düzenleyecekleri oturumlar hakkında şu bilgileri verdi: “Rusya-Ukrayna Savaşı ile önemi iyice artan küresel yenilenme ve barış, Covid-19 salgını sonrası dünyada ekonomik, sosyal ve siyasal değişimler, ayak sesleri duyulan küresel gıda krizi en önemli başlıklarımız. Ayrıca iklim değişikliği ve çevre sorunları, ülkelerin kalkınmasında kadın erkek eşitliğinin rolü, değişen dünya koşullarında enerji denklemi ve ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin de aralarında bulunduğu birçok başlığı mercek altına alacağız. Aynı oturumda Rusya ve Ukrayna yan yana olacaktır, biz bir hakem gibi iki tarafı da dinleyeceğiz. Onların fikirlerini saygıyla takip edeceğiz. Bosna Hersek, KKTC ve Karadağ cumhurbaşkanlarının da aralarında bulunduğu 40’ı aşkın ülkeden konuşmacının katılacağı Zirve’de, 7 Haziran’daki gala gecesinde İHKİB işbirliğiyle Moda Tasarımcısı Özlem Erkan bir defile düzenleyecek.”
23 milyar dolar ihracat için 4 kıtada global tanıtım atağı: İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Mehmet Kaya, Türkiye’de uluslararası ölçekte düzenlenen en prestijli sivil toplum organizasyonlarından biri olan Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin küresel sorunları mercek altına alırken, Türkiye’nin tanıtımına da katkı sunduğunu paylaştı. Kaya, Türk hazır giyim sektörünün lider kuruluşlarından İHKİB’in Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasını fırsata dönüştürmek için küresel ölçekte bir tanıtım ve pazarlama atağı başlattığını söyledi: “Bu yıl Amerika’dan Avustralya’ya kadar 4 kıtada 21 fuara milli katılım gerçekleştireceğiz. Avustralya’da ilk kez katılacağımız fuarda ‘uzak mesafeler bizim için engel değil’ mesajı vereceğiz. 2023’te 26 fuara milli katılım için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca her biri mini fuar niteliğindeki 10 ticaret heyeti düzenleyerek firmalarımızı yüzlerce nitelikli alıcıyla buluşturacağız.” Kaya, İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde gerçekleştirdikleri IFCO İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın ikincisini 24-26 Ağustos’ta düzenleyeceklerini duyurdu: “Tüm bu çalışmalarla bu yıl 23 milyar doları geçmeyi planlıyoruz. Orta vadede 40 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerliyoruz.”
‘Yağmur’ temalı Özlem Erkan defilesi: Moda Tasarımcısı Özlem Erkan, ‘Yağmur’ temalı sonbahar-kış koleksiyonunu sunacağını belirterek, katmadeğerli ihracat için tasarımın önemine dikkat çekti: Gelecekte dünya çapında adından söz ettiren birçok Türk markası olacağına eminim.”


“As Marmara Group Foundation we have been serving Peace for 25 years”
The press introduction meeting for the Eurasian Economic Summit that KobiEfor is a partner of 25th Eurasian Economic Summit that is organised by Marmara Group Foundation and KobiEfor has been a partner of, has been introduced to press with the organisation of IHKIB.
The president of Marmara Group Foundation, Dr Akkan Suver,  has emphasized on the freedom of speech of Eurasian Economic Summits, where from Far East to America, from Africa to Europe, anyone can freely be heard. About the fact that since 1998 the Summits have continued with many Presidents, busineesspeople, Diplomats, Religious Leader, Dr Akkan Suver said “For a modest civil society organisation like Marmara Group Foundation, it is a valuable success to be able to continuesly organise such an important Summit. As Marmara Group Foundation we have been serving Peace for 25 years” About the forums that will take place at the 25th Eurasian Economic Summit with the theme “Again, To do it better” Suver has given these information: “As the importance of the global renewal and peace post covid-19 and the post Ukraine-Russia war, has risen, the economic, political and social changes and the global food crisis is the most important topics. Also climate change and the environment fact, the role of the equsality of woman and men in development of countries, the balance of energy in the changing world and many more topics inluding Belt and Road Project will be discussed. Russia and Ukraine willl side by side at the same forum and we shall listen to both like a referee. We will follow their ideas with respect. With guests from more than 40 countries including the presidents of Bosnia Herzegovina, Northern Cyprus Turkish Republic and Montenegro,  on June 7th  we will also have a fashion show by Ozlem Erkan.

The introduction attack in 4 continents for 23 billion USD worth of export:  As the board member of IHKIB, Selcuk Mehmet Kaya has talked about  the participation  of Eurasian Economic Summits introduction of Turkey  while being one of the most prestigious civil society events on an international degree. Kaya has also mentioned that after the pandemic restrictions have been lifted, as IHKIB is one of the leader organisation of the ready to wear sector they have begin an attack on the introduction of the sector in Turkey globally; “We organise national attendance to 21 expositions in 4 continents from America to Australia. We will be giving the message the distance are not hindrance for us” message with the exposition we will be attending at Australia for the first time. We are preparing to attend 26 expositions  in 2023. Also in the form of mini expositions we will be organising 10 trade missions  to introduce our member companies to potential buyers.” Kaya, also informed about the IFCO and the Fashion Expo they are organising for the second time with the cooperation  of  Istanbul Chamber of commerce (ITO), on 24-26 of August: “With all these preparations we are willing to exceed 23 billion USD. At the Middle term we aim for 40 billion USD and take steps towards it.“
The Ozlem Erkan fashion show with “rain” theme: The Fashion Designer Ozlem Erkan, has informed that with the Autumn Winter Collection “Rain”, wants to draw attention to the importance of valued export with the importance of design; “I believe there will be many Turkish brands talked worldwide in the future.”

Yorumlar (0)