En büyük 10 perakende şirketinin ilk 250 listesinin toplam geliri içindeki payı yüzde 34.6’ya ulaştı. Bu oran bir önceki yıl yüzde 32.7 seviyesindeydi. Rapora göre Pandemi sürecinin de etkisiyle tüketicilerin perakende şirketlerine yönelik sürdürülebilirlik beklentisi de artış gösterdi.
Deloitte Türkiye Perakende Lideri Tolga Sirkecioğlu, Pandemi’nin tüketici davranışlarını ve alışveriş alışkanlıklarını geri dönülmez şekilde değiştirdiğini vurguladı: “Bu değişim geleceğin alışveriş modellerini de şekillendirecek. Tüketicilerin yanı sıra hissedarlardan ve yatırımcılardan da şirketlere sürdürülebilirlik yönünde dönüşüm talebi var. Bu nedenle perakende şirketlerinin, daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek isteyen tüketicilerin değişen ve gelişen ihtiyaçları doğrultusunda stratejilerini geliştirmeleri son derece kritik.”
Perakende müşterisi sürdürülebilirlik bekliyor
Deloitte’un hazırladığı ‘Perakendenin Küresel Güçleri 2022’ raporuna göre perakende müşterilerinin yarısından fazlası, sürdürülebilir ürünler ve hizmetler talep ediyor. Rapor en büyük 250 perakende şirketinin 2020’de 5.11 trilyon dolar gelir elde ettiğini gösterirken, listede bu sene de Türkiye’den BİM Birleşik Mağazacılık A.Ş. ve A101 yer aldı.
Yorumlar