banner565

banner472

banner458

banner457

Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları

Marmara’nın son oksijen deposu kayıt ve koruma altına alınıyor. “Dünya bizim gelecek bizim” diyerek hayata geçirdiği işbirliklerine bir yenisini daha ekleyen Türkiye İş Bankası’nın, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile geliştirdiği “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesinde, Marmara Denizi’nin akciğeri niteliğindeki son deniz çayırları alanlarının haritalandırılarak temizlenmesi ve korunması hedefleniyor.

YEŞİL EKONOMİ 01.10.2023, 00:01 25.10.2023, 09:34
20663
Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları

Fotosentezle suyun oksijence zenginleşmesini sağlayan çiçekli bitkiler; Posidonia oceanica deniz çayırları, 1 m2 alanda günde 14 litre oksijen üretebiliyor; 1 hektarıysa yılda 1024 ton karbon tutabiliyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, yürütülecek çalışmalarda projenin kendisi kadar toplumda deniz çayırlarına yönelik farkındalığın ve bilincin artırılmasının da önem taşıdığını belirterek, önümüzdeki dönemde de denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceklerini söyledi.
TÜDAV Başkanı Prof.Dr. Bayram Öztürk, yapılan çalışmalara göre; bugün ciddi bir yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan endemik deniz çayırlarının ekosisteme sağladığı ekonomik faydanın tarımsal alanların sağladığı faydadan daha fazla olduğunu kaydetti. Projeyle Erdek, Paşalimanı Adası’nda deniz çayırlarının bulunduğu alanın sınırlarının belirleneceğini, haritalanacağını ve temizleneceğini aktaran Öztürk, ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri vereceklerini de açıkladı.

Yorumlar (0)
banner557