banner565

banner472

banner458

banner457

Üretim, istihdam, ihracatta Türkiye’nin ve Ege’nin parlayan sanayi yıldızı; İzmir

İzmir, lokomotif sektörleri ile üretim performansı ile hem ihracatta hem de istihdamda ülke ekonomisine değer katan şehirlerin başında geliyor. Türkiye’nin 2021’deki 225 milyar 291 milyon dolarlık ihracatına karşılık İzmir’in bu ihracattaki payı 14 milyar 815 milyon dolar. Bir liman kenti olması özelliği ile öne çıkan ve ihracat payını bu sayede üst sıralayan taşıyan İzmir, Ege Bölgesi ihracatının da yüzde 53’ünü tek başına gerçekleştiriyor. 

DOSYA 01.09.2022, 00:00 27.09.2022, 11:14
24011
Üretim, istihdam, ihracatta Türkiye’nin ve Ege’nin parlayan sanayi yıldızı; İzmir

Türkiye’nin nüfus açısından en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir, yüzölçümü olarak da ülkenin yirmi üçüncü büyük ili. Sanayi tabanlı lokomotif sektörlerinin yanı sıra tarım, turizm ve liman kenti, farklı alanlarda düzenlenen ulusal ve uluslararası fuarların da merkezi.
Tekstilden gıdaya, tarımdan yeraltı zenginliklerine kadar üretim, istihdam, ihracat üçlüsü ile Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin ülke ekonomisine katmadeğer sağlayan illeri arasında öne çıkan İzmir, liman kenti ayrıcalığının yanında tedarik zinciri anlamında da karayollarının ayrıcalığını yaşıyor. İzmir’de ekonomiye katmadeğer yaratan sanayi kolları ve ürünleri arasında şunlar yer alıyor: Tekstil, konfeksiyon, gıda, alkol, tütün, yem sanayi, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik…
İnşaat malzemeleri üretiminde de önde gelen kentler arasında yer alan İzmir’de yer altı zenginliklerinden demir, çinko, kömür, altın, bakır, kurşun, antimuan, perlit, grafit, asbest, titanyum, dolomit ve mermer madenleri çıkarılıp işlenmekte. Yenilenebilir enerji açısından da bölgesel olarak önemli bir ayrıcalığa sahip olan kent, rüzgar, güneş ve dalga enerji kaynakları sayesinde birçok sektör için avantaj yaratıyor. Ayrıca, İzmir, Türkiye’deki üç büyükşehir arasında kendine yetecek elektrik enerjisini üretebiliyor. Bölge ekonomisine ayrıca hidroelektrik, termik santraller ve jeotermal enerji santralleri de katkı sağlıyor.

Petrokimya ve otomotiv itici güç
Petrokimya sektörü hem bölgenin hem de ülkenin kalkınmasında önemli bir itici güce sahip. Potansiyeli ile bölgedeki diğer sektörler için de girdi sağlayan petrokimya ticaret hacmini de oldukça yukarılara çekiyor. Bu alanda Aliağa’da yer alan dev sanayi kuruluşları Petkim, Tüpraş ve Star Rafinerisi önemli yer tutuyor. Büyük ve küçük ölçekli olarak hizmet veren otomotiv sektörü firmaları da İzmir’in ihracatında ve istihdamında önemli bir itici güç görevi görüyor. Yoğunlukla dış ticaret yapan firmalar İzmir’in kalkınmasında önemli rol oynuyor. İzmir bu alanda da ihracat yapan iller sıralamasında ilk üçteki yerini kaybetmiyor.

4.000 ürünün 2.800’ü İzmir’de üretiliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan Sanayinin Liderleri Programı’nın sonuçlarına ilişkin İzmir’in Türkiye’de üretilen ve TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı 4 bin ürünün yüzde 58’ini, yani 2.300’ünü üretebilme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.  Yorgancılar, “Üretim kapasitesi açısından İzmir; 363 ürün ile birinci, 346 ürün ile ikinci, 319 ürün ile üçüncü olarak toplamda 1.028 ürün ile İstanbul’dan sonra ilk üçe en fazla giren il olarak ikinci sırada yer almaktadır.  İzmir; sahip olduğu üretim kapasitesi açısından gıda, tütün ve rafine edilmiş petrol sektörleri imalatında da Türkiye birincisidir” dedi.

Milli gelirin yüzde 7.4’ü İzmir sanayisinden
İzmir’in en zor dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine döviz kazandırmaya devam ettiğini aktaran Yorgancılar, şunları söyledi: “Net ihracatçı olan İzmirimizin ihracatı, 2021’de yıllık bazda yüzde 28 artışla 9.5 milyar dolardan 12.2 milyar dolara yükselmiş, TÜİK verilerine göre de İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almıştı. 2022 yılının ilk 5 ayında da 7 milyar dolar ihracat ile ikinciliğini sürdürmektedir. Ülkede yaratılan GSYH’nın sektörel dağılımında İzmir sanayisi yüzde 7.4 pay alırken, İzmir’in kendi içinde sektörel dağılımında da sanayi yüzde 27.3 ile ilk sırada yer almaktadır.”

17 OSB ve 2 serbest bölge ile ekonomiye yön veriyor
İzmir ekonomisine yön veren sanayi tesislerinin çoğunluğu Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yer alıyor. İzmir’de; Aliağa Kimya İhtisas ve Karma, Bağyurdu (BAYOSB), Bergama, Buca Ege, Dikili TDİ (Jeo.Kay.Sera) OSB, İTOB, İzmir Aliağa Bağyurdu Özel, İzmir Atatürk, İzmir Kemalpaşa, İzmir Kınık Bitkisel Üretim (Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler vb.) TDİOSB, İzmir Pancar, İzmir-Bayındır TDİ (Çiçekçilik), Kınık, Menemen Plastik İhtisas, Ödemiş, Tire, Torbalı Karma ve Mobilya olmak üzere 17 OSB bulunuyor. Bu OSB’lerin 13’ü faaliyette, 1’i alt yapı hazırlığında, 2’si planlama aşamasında, 1’inde de kamulaştırma yapılıyor.
İzmir’de yine dış ticarete büyük katkı sağlayan 2 serbest bölge bulunuyor: Gaziemir’de bulunan ve ticaret hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biri olarak gösterilen Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) ve Menemen’deki İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ).

Üniversite-sanayi işbirliği ile teknoloji bölgeleri gün be gün büyüyor
Teknolojiye dayalı sanayi ile ürün ve hizmet ve kalitesini her geçen gün daha da ileriye taşıyan İzmir’de 4 Teknopark bulunurken bunlar sırasıyla; Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yer alan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK), Ege Üniversitesi’nde yer alan Ege Üniversitesi Teknopark (ideEGE), İTOB Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İzmir Bilimpark ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü’ndeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (Teknopark İzmir).
Teknoparklar arasında geniş imkanlara sahip olan ve ‘Üretime Dayalı Teknopark’ sloganı ile hareket eden İzmir Bilimpark; teknoloji ile tarım ve gıda sektörlerini stratejik öneme sahip sektörler arasında değerlendirerek çalışmalarını yürütüyor. Burada İzmir’in yılda 3 kez mahsul veren tarım arazilerinin de önemi ortaya çıkıyor.

İzmir’de akıllı tarım dönemi
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye’de ilki gerçekleştirilecek bir projeye imza atıyor. Proje ile tarım alanlarında zararlı böceklerin sayıları, meyve bahçelerine kurulan istasyonlar tarafından teknik personele anında gönderilecek. Projenin lansmanında teknik personele hitaben konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen şu bilgileri verdi: “Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu proje aslında bir başlangıç. Tarımda teknoloji kullanımının artması ve akıllı tarım teknolojilerinin hayata geçmesi artık kaçınılmaz. Birçok alanda ülkeye model projeler gerçekleştiren İzmir’de başlayan bu projenin ilk önce İzmir’in tamamında daha sonra da ülkemizde yaygınlaşmasını umut ediyoruz. Bu projede kullanacağımız cihazların ve yazılımın da tamamen yerli ve milli yazılımcılarımız tarafından geliştirilmesi de bizler için ayrı bir gurur kaynağı.” Proje sayesinde tarım alanlarında zarar yapan böceklerin sayıları, meyve bahçelerine kurulan istasyonlar tarafından teknik personele anında gönderilecek.

İzQ’dan girişimcilere ‘Teknolojik’ destek
İzmir iş dünyasının, kenti teknoloji üssü haline getirmek amacıyla hayata geçirdiği İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde 2 önemli hizmet için düğmeye basıldı. ‘İzQ İçerik Stüdyosu’ ve ‘İzQ 3d Printer Atölyesi’ ile girişimciler diledikleri dekor / arkaplan ile video içeriği üretebilecek, podcast kayıtları yapabilecek, 3 boyutlu yazıcı ile prototip geliştirebilecek. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği paydaşlığında kuruldu.

“Brüksel İzmir Evi, kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Temmuz Ayı Olağan Meclis toplantısında, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ile 1 ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle açılan Brüksel İzmir Evi’nin ilk ziyaretçileri olduklarını söyledi. Özgener, “Brüksel İzmir Evi, kentimiz özelindeki ihtiyaçlara ve taleplere hızla cevap verme kapasitesine sahip. Ayrıca kentimizin tanıtımına da önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Antik kentlerinden masmavi denizlere uzanan bir yolculuk
Muhteşem tarihi, mavi denizi ve tarifsiz lezzetleri ile hem yerli hem de yabancı turistin ilgi odağında yer alan İzmir’in tarihi açıdan en dikkat çeken köşelerinden biri tabii ki Efes Antik Kenti. Antik dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak gösterilen Efes Antik Kenti bölgenin en fazla yabancı turist çeken merkezlerinin başında geliyor. Tarihi Milattan Önce 4 binli yıllara kadar uzanan Efes ve Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. İzmir’de Agora, Teos Antik Kenti ve Erythrai Antik Kenti mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Zarif Yalı Camii, Agora Açık Hava Müzesi, Basmane Garı’nı ziyaret edebilir, Kadifekale’den kenti seyredebilir, Pasaport İskelesi’nde günbatımını izleyebilir, İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’ndan Kordon’a yürüyebilir,  İzmir’in asırlık simgesi Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901’de inşa edilen tarihî saat kulesinde bir hatıra fotoğrafı çektirebilir, 12 ay boyunca düzenlenen bağbozumunda dans ve müziklerin yer aldığı birbirinden farklı alanlardaki festivallere eşlik edebilirsiniz.
Güneşin neredeyse yılın 10 ayında sıcaklığını hissettirdiği bu ayrıcalıklı kentin deniz ve güneş tatilinin en popüler ve ayrıcalıklı merkezleri olan Çeşme ve Alaçatı’nın ise berrak denizi, ince kumları ve hatta şifalı kükürtlü sularını unutmamak gerek. Alaçatı’nın uluslararası sörf ya da kideboard yarışmalarını izleyebilir belki ünlü hocalardan ders alabilirsiniz. Kuşadası, Urla, Foça İzmir’in diğer turizm cenneti köşelerinde keşfe çıkabilir, tatilin tadını çıkarabilirsiniz… Uçsuz bucaksız yeşillikleri arasında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, hatta at çiftliklerinde ata binebilir, baş döndüren doğal güzelliklerle dolu bir gün geçirebilirsiniz.
İzmir, yurt içinde gastronomik açıdan akla ilk olarak ‘Boyoz, Kumru ve Gevrek’ üçlüsü ile gelse de lokması, bölgenin halis zeytinyağından yapılan yemekleri, sadece yöreye özgü otları sizi farklı bir lezzet tadımına davet ediyor. Zeytinyağlı enginarından fırında yumurtasına kadar kendine özgü yöresel yemeklere sahip olan İzmir’de yemeden dönmemeniz gereken birçok lezzet sizi bekliyor.
İzmir’in lezzetleri ve el sanatlarının izini ise coğrafi işaretli ürünlerinde bulmak mümkün: Bergama El Halısı, Bergama Graniti, Bergama Kozak Çam Fıstığı, Bergama Parşömeni / Bergama Kâğıdı, Bornova Kınalı Bamyası, Bornova Misket Üzümü, Bozdağ Kestane Şekeri, Ege Pamuğu, Ege Sultani Üzümü, Ege İnciri, Görece Nazar Boncuğu, Gümüldür Mandalinası (Gümüldür Mandarini), Güney Ege Zeytinyağları, Kavacık Üzümü, Kemalpaşa Kirazı, Kuzey Ege Zeytinyağları,  Kınık Kuru Domatesi, Seferihisar Mandalinası, Tire Beledi Dokuması, Tire Şiş Köfte, Urla Sakız Enginarı, Çavuşdağı Kuru Fasulyesi, Çeşme Kavunu, Ödemiş Köftesi, Ödemiş Patatesi, Ödemiş Çekişte Zeytinyağı, Ödemiş İpeği, İzmir Boyozu, İzmir Gevreği, İzmir Kumrusu, İzmir Lokması, İzmir Tulum Peyniri, İzmir Şambalisi.

TİM VE İSO’da İzmir farkı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan, İlk 1000 İhracatçı Araştırması’na göre; İzmir’in ihracat şampiyonu olan Pergamon Status Dış Tic. A.Ş. Türkiye’ye 2021’de 845 milyon dolar döviz kazandırırken Türkiye genelinde 20. sırada yer alıyor,  İzmir Aliağa’da üretim tesisleri olan Socar Turkey Petrol Tic. A.Ş. Türkiye’den en çok ihracat yapan sekizinci firma. Aliağa’da üretim yapan Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. çelik sektöründe Türkiye birincisi, genel sıralamada ise 9., JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. ise 153. sırada.
İstanbul Sanayi Odası, (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde de İzmir’den 40 firma bulunuyor.

İYTE’ye İzmir Kalkınma Ajansı’ndan 33 milyon TL’lik araştırma desteği
İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) güdümlü projesi kapsamında araştırma desteği almaya hak kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rüzgâr Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Test ve Analiz Merkezi (RÜZMER) projesi 33 milyon TL’lik araştırma desteği alacak. Söz konusu proje sayesinde; rüzgâr enerjisi sektöründe yüksek teknoloji üretimi açısından gerekli test ve analizler, yerli ve millî kaynaklar kullanılarak ülkemizde yapılabilecek.
İzmir Valiliği’nde gerçekleştirilen imza töreni, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof.Dr. Yusuf Baran ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Vali Köşger, “Kurulacak olan bu test ve analiz merkeziyle rüzgâr sektöründe yüksek teknoloji üretimine yönelik test ihtiyacının ülkemizde karşılanması bu konuda yurtdışına bağımlılığı ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

“Türkiye’de bütçesinin yüzde 42’sini yatırıma ayıran tek belediyeyiz”
“Şu anda Türkiye’de bütçesinin yüzde 42’sini yatırıma ayıran tek belediyeyiz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşüm çalışmalarının 2022’ye damga vuracağını ve ülkelerin yarıştığı EXPO 2030 adaylığı için ilk başvuruyu yaptıklarını belirtti.
İzmir’in turizm potansiyeline yönelik açıklamalarda da bulunan Başkan Soyer, “Bizim somut bir hedefimiz var. İki yıl içinde İzmir’in nüfusu kadar dört, dört buçuk milyon turisti İzmir’de misafir etmek istiyoruz. Niyetimiz haftada 3 kruvaziyerin İzmir’e giriş yapmasını hedefliyoruz. Bu 4 milyon turist hedefine 2022’nin sonuna kadar ulaşmayı hedefliyoruz. Sonrasında hedeflerimiz daha büyük” diye konuştu. Başkan Soyer, sadece karadan denize değil, denizden karaya bakılan bir kent yaratmak istediklerini kaydetti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarımdan ulaşıma kadar bir büyükşehir için gerekli olan hem alt yapı hem de üst yapı çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nde, Aliağa’dan Cumaovası’na kadar mevcut 80 km uzunluğundaki demiryolu alt yapısı geliştirilerek, standardı yükseltilmiş ve yüksek kapasiteli bir kent içi raylı sistemi kurulmuş bulunuyor.
İzmir Tarımı Mobil Uygulaması, İzmir genelinde tarımsal faaliyet gösteren üreticilere, uydu görüntüleme sistemlerinin tarımsal algoritmalarla analiz edilmesi ile profesyonel zirai destek alabilecekleri bir uygulama olarak büyük ilgi görüyor. İzmir’in tanıtım ve turizmi desteklenerek, dünya ölçeğinde bir buluşma merkezi olması sağlanması hedefiyle açılması planlanan turizm ofisleri İzmir’in farklı noktalarında hizmet vermeye başlamış durumda.  Ofislerde; İzmir’e gelen turistler İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü bünyesindeki uzman personeller tarafından karşılanıyor. İzmir Körfezi’ndeki su değerleri ‘Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’ ve ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ kriterlerini sağlayan kaliteye ulaştığı belirtiliyor.

İzmir’de sanayi kadın eli ile güçlenecek
İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hazırladığı ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’nde İzmir’de sanayi kuruluşlarında nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik yapılacak her çalışmaya destek olacaklarını kaydeden TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, “Bu projemiz istihdama hiç katılamamış ya da iş arayışında olan kadınlarımıza iş imkânı yaratırken, diğer taraftan İzmir’de sanayi kuruluşlarımızın da nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamış olacak” dedi. Öztezel, Proje ile ilk etapta 110 kadının sanayide istihdam edileceğini açıkladı: “Başlangıç aşamasında İzmir’de 17 sanayi kuruluşunun projeye dahil olması hedeflendi ve toplam 110 kadının proje kapsamında istihdam edilmesi planlandı. Nihai hedefimiz ve en büyük hayalimiz ise bu proje ile 1000 kadına sanayi sektöründe istihdam yaratmak.”

İzmir’de Fuar zamanı
İzmir’in ve İzmirlilerin hayatına damga vuran İzmir Enternasyonal Fuarı, 91. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor.  Fuar, İzmir Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde, İZFAŞ tarafından 2-11 Eylül 2022’de düzenlenecek.  İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında ve T.C. Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen en önemli organizasyonlardan biri olan İzmir İş Günleri’nin 8.’si, 1-2 Eylül 2022’de çevrimiçi gerçekleştirilecek.
İzmir Enternasyonal Fuarı, dünyanın en büyük gastronomi fuarı olan Terra Madre’ye de ev sahipliği yapacak. ‘Terra Madre Anadolu’, Anadolu’nun bereketini dünya ile buluşturacak. 1986’dan beri İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre (Toprak Ana) toprak ananın bize sunduğu ürünlerin; iyi, temiz, adil şekilde üretimini ve paylaşımını desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir organizasyon.

Ege’nin yükselen değeri, Sunvia ile aydınlanacak
Ege Bölgesi ve Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşları arasında öne çıkan bağlantı elemanları sektöründe Avrupa’nın ilk beş şirketinden Norm Holding’e bağlı Norm Tooling; İzmir fabrikası için, Form tarafından geliştirilen ve sıfır enerji ile doğal aydınlatma sağlayan Sunvia’yı tercih etti.
Ar-Ge ve yerli üretime yaptığı yatırımlarla endüstriyel tesislerin ihtiyaçlarına etkin çözümler sunan Form Endüstri Tesisleri, Sunvia ile fabrikanın enerji tüketimini de minimize edecek.
Başarılı referansları ve geniş ürün yelpazesiyle öne çıkan Form’un çevreci vizyonunu yansıtan Sunvia, gün ışığını mekanlara ileterek yapay aydınlatma ihtiyacını minimuma indiriyor. Sıfır enerji ile doğal aydınlatma sağlayan bu ürün, yapay aydınlatmanın doğurduğu önemli sorunlar arasında yer alan karbon ayak izini de önemli ölçüde azaltıyor. Çevre dostu olan bu ürün, enerji tasarrufunun yanı sıra yapay ışığın insan psikolojisi ve çalışan motivasyonu üzerindeki olumsuz etkilerini de minimuma indiriyor. Sunvia kullanılan ortamlarda doğal gün ışığının da etkisiyle çalışanların performanslarının %15-20 oranında arttığı ve molaya çıkma sürelerinin kısaldığı görülüyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdam merkezlerinden
Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), 22 farklı sektöre üretim yapan 650 firması ve 50 bin çalışanı ile ülkemizin önemli üretim, ihracat ve istihdam merkezleri arasında yer alıyor.
Ağırlıklı olarak metal, makine, tekstil, plastik, kimyasal, gıda, elektrik ve elektronik sektörlerinin faaliyet gösterdiği İAOSB’de, yıllık toplam ticaret hacmi 8 milyar dolar civarında.
Türkiye’nin en modern altyapı sistemlerine sahip OSB’leri arasında yer alan İAOSB, katılımcılarının rekabet gücüne katkı sağlamayı hedefleyen çalışmalarıyla da göz dolduruyor.
İAOSB, eli anahtar tutan mühendisler ve mesleğinde tam donanımlı teknisyenler yetiştiriyor: Üretimin yanı sıra geleceğin üreticilerini de düşünen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında hayata geçirdiği Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile eli anahtar tutan mühendisler ve mesleğinde tam donanımlı teknisyenler de yetiştiriyor. Tüm öğrencilerine eğitimden kıyafete, kitaptan ulaşıma, yemekten geziye kadar yüzde 100 bursla eğitim veren okul, başarılarıyla tüm Türkiye’ye örnek oluyor.

Yorumlar (0)