banner565

banner472

banner458

banner457

100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde, ödüller sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene 77 bilim insanımız, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldü. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17.8 milyar lira tutarında destek verdik” dedi.

HABER 01.01.2024, 00:00 22.01.2024, 09:22
17368
100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla; 100. Yıl Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar ve davetliler katıldı.
İlmi çalışmaları ve çığır açıcı eserleriyle bilim dünyasına önemli katkılar sunan bilim insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene 77 bilim insanımız, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldü. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17.8 milyar lira tutarında destek verdik” dedi.
100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ni bu yıl sağlık ve yaşam bilimleriyle fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde üç bilim insanımıza veriyoruz. Bu üç ödülle TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 28’e yükseliyor. Üstün başarılı genç araştırmacılara verilen TÜBA-GEBİP Ödülleri’ni ise 24 farklı üniversiteden 34 genç bilim insanımıza takdim edeceğiz. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayımız 644’e ulaşıyor. Bilimsel telif eser ödüllerinden 13 Türkçe bilimsel telif eserimiz ödül almaya hak kazandı. Bu kategoride vereceğimiz üç özel ödülle merhum Halil İnalcık, Kemal Karpat ve Mehmet Genç hocalarımızın hatırasını yaşatıyoruz. Bu ödüllerle, bu alanda ödül alan sayısı 239’a çıkacak” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. Yıl TÜBİTAK Ödülleri kapsamında 21 farklı üniversite ve araştırma kurumundan bilim insanına 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teşvik ödülü vereceklerini, toplamda 77 bilim insanına bilim ve kültür müktesebatına katkıları için ödüllerle teşekkürlerini ifade edeceklerini kaydetti.
Ar-Ge merkezi sayısını 1295’e, tasarım merkezi sayısı 329’a, teknopark sayısını 101’e çıkardıklarını, 81 ilde 125 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduklarını, 12 bin öğrenciyi lisansüstü eğitim görmeleri için burslu olarak yurt dışına gönderdiklerini paylaşan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarıyla çocukları geleceğe hazırladıklarının altını çizdi: “Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile bu alanda ülkemiz genelinde bir uyanışa vesile olduk. Tam 60 yıldır bilim ve teknolojinin mihmandarlığını yapan milli araştırma kurumu TÜBİTAK’ın akademik araştırma geliştirme destek programları kapsamında toplam 31 bin projeye destek sağladık. Bunlar için 68 milyar liranın üzerinde kaynak kullandık. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17.8 milyar lira destek verdik. 2007’den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek sağladık.”

57 bin bilim insanı ve öğrenciye destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 101 teknoparkında faaliyet gösteren 10 bin 46 teknoloji girişimiyle bin 624 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürdüğünü söyledi: “TÜBİTAK bilim insanı, akademi, kamu ve sanayi destekleri reel değerlerle 9 katına yükseldi, yıllık 7.5 milyar TL’ye ulaştı. TÜBİTAK, bu yıl 57 bin bilim insanı ve öğrencimizi destekliyor.” Bakan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin TEKNOFEST, Teknofest kuşağı ve Türkiye’nin Otomobili Togg gibi başarılarına da değindi.
TÜBA Başkanı Prof.Dr. Muzaffer Şeker ile TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal da törende birer konuşma yaptı.
TÜBA Ödülleri: TÜBA Bilim Ödülleri’nde; Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri; sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Prof.Dr. Caner Süsal, Prof.Dr. Serdar Durdağı’na; Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Prof.Dr. Derviş Karaboğa’ya verildi. Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) Ödülleri 24 farklı üniversiteden 34 üstün başarılı genç bilim insanı; Prof.Dr. Bünyemin Coşut, Doç.Dr. Şeref Gül, Doç.Dr. Haydar Kılıç, Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Okur, Doç.Dr. Muhammed Zeynel Öztürk, Doç.Dr. Özge Şensoy, Doç.Dr. Emrah Tıraş, Doç.Dr. Fuat Topuz, Prof.Dr. Ekin Uğurlu, Dr. Öğr. Üyesi Talha Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Nuri Ertaş, Doç.Dr. İlknur Eruçar Fındıkçı, Doç.Dr. Metin Gençten, Prof.Dr. Mustafa Servet Kıran, Dr. Öğr. Üyesi Faiz Muhaffel, Doç.Dr. Nil Özbek, Doç.Dr. Didem Şen Karaman, Doç.Dr. Cem Tekin, Doç.Dr. Mehmet Turan, Doç.Dr. Sadiye Velioğlu, Doç.Dr. Seçkin Köstem, Doç.Dr. Büşra Müceldili, Doç.Dr. İsmail Yaşayanlar, Dr. Öğr. Üyesi Sevcan Yeşiltaş, Doç.Dr. Onurcan Yılmaz, Prof.Dr. Ramazan Yılmaz, Doç.Dr. Nur Yiğitoğlu Aptoula, Doç.Dr. Serkan Yolcu, Doç.Dr. Ezgi Deniz Batu Akal, Prof.Dr. Özge Çevik, Doç.Dr. Fatih Kocabaş, Doç.Dr. Cangül Keskin, Doç.Dr. Atay Vural ile Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü; Doç.Dr. Sündüs Erbaş Çakmak’a sunuldu.
Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) Ödülleri’nde; Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun Havacılık Meteorolojisine Giriş, Prof.Dr. Nurhan Karaboğa’nın Optimizasyon Yöntemleri ve Matlab Uygulamaları adlı eserlerine Doğa ve Mühendislik Bilimleri Ödülü, Prof.Dr. Cemil Koçak’ın Akis Dergisi: Ümit ve Hayal Kırıklığı (1954-1957), Prof.Dr. İlhami Yurdakul’un İktidarın Ruhu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kişizade İmtiyazları (Beşik Uleması, Siyaseten Katl, Müsadere), Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Elyesa Koytak’ın Mesleğin Dönüşümü: Hekimler ve Avukatlar, Prof.Dr. Hamit Emrah Beriş’in Türkiye’de İdeolojiler ve Siyaset: Liberalizm, Muhafazakârlık ve Kemalizm’in Farklı Görünümleri adlı eserlerine Sosyal Bilimler Ödülü takdim edildi.
Prof.Dr. Zafer Karademir’in Osmanlı Yeni Çağı’nda Tarımsal Gelişim: Ziraat, Hasılat, Ticaret’ine Mehmet Genç Özel Ödülü, Doç.Dr. Hakan Kırımlı’nın Geraylar ve Osmanlılar: Kırım Hanlık Hânedânının Osmanlı Devleti’ndeki Hikâyesi’ne Halil İnalcık Özel Ödülü, Prof.Dr. Yüksel Çelik’in Râmi Kışlası: II. Mahmud Devrinde Aydın-Despotik Modernleşmenin Karargâhı’na ise Kemal Karpat Özel Ödülü;  Doç.Dr. Ökkeş Kürşad Karacagil’in Ahmet Rüstem Bey: Osmanlı’dan Cumhuriyete Sıra Dışı Bir Diplomat, Doç.Dr. Cenk Demir’in Osmanlı’da Amerikan Kızılhaçı, Doç.Dr. Süleyman Tekir’in Süleyman Askerî Bey: Teşkilat-ı Mahsusa’nın İlk Başkanı, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Kömürcüoğlu’nun Quis ut Deus: Orta Çağ Felsefesinde Bir Model Olarak Tanrı adlı eserleri Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü.
TÜBİTAK ödülleri: TÜBİTAK’ın 7 Bilim Ödülü’nün sahibi; temel bilimler alanında Prof.Dr. İlhami Gülçin, Prof. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu, mühendislik alanında Prof.Dr. Hüseyin Arslan, Prof.Dr. Derviş Karaboğa, Prof.Dr. Murat Uysal, sağlık bilimleri alanında Prof.Dr. Devrim Gözüaçık, sosyal ve beşeri bilimler alanında Prof.Dr. Nazlı Baydar oldu. 100. Yıl Özel Ödülü’nü temel bilimler alanında; ‘hücre biyolojisi ve moleküler biyoloji alanlarında sistem yaklaşımı konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları’yla Prof.Dr. Adil Mardinoğlu aldı. 100. Yıl TÜBİTAK Hizmet Ödülü’nü sağlık bilimleri alanında; ‘Mikrocerrahi, Organ ve Doku özellikle de Rahim (Uterus) Nakli konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları’yla Prof.Dr. Ömer Özkan aldı.
100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü temel bilimler alanında; Doç.Dr. Sündüs Erbaş Çakmak, Prof.Dr. Göktuğ Karpat, Doç.Dr. Şiir Kılkış, Prof.Dr. Rifat Onur Umucalılar, mühendislik bilimleri alanında Doç.Dr. Muhammet Deveci, Prof.Dr. Ozan Erdinç, Prof.Dr. Yusuf Kaynak, Doç.Dr. Savaş Taşoğlu, sağlık bilimleri alanında Prof.Dr. Servet Altay, Doç.Dr. Zerrin Sezgin Bayındır, Doç.Dr. Zeynep Burçin Gönen, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Kır, Doç.Dr. Serap Erkek Özhan, sosyal ve beşeri bilimler alanında Doç.Dr. Sedat Şen, Doç.Dr. Efe Tokdemir, Doç.Dr. Onurcan Yılmaz, Prof.Dr. Ramazan Yılmaz, Prof.Dr. Rabia Meryem Yılmaz’a verildi.

Yorumlar (0)