banner565

banner472

banner458

banner457

AB ile ticarette yıl sonu hedefi 200 milyar dolar

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bütün Dünya’nın çok önemli bir değişimden geçtiğini belirterek, Gümrük Birliği döneminde Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 kat artışla bu yılın sonunda 200 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:21
20796
AB ile ticarette yıl sonu hedefi 200 milyar dolar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) evsahipliğinde AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısı gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile AB arasında ticaret, güvenlik, göç ve enerji gibi birçok alanı kapsayan uzun süreli ve önemli bir işbirliği olduğunu söyledi. Gümrük Birliği döneminde Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 kat artışla bu yılın sonunda 200 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini aktaran Bakan Muş, rekabet politikası ve fikri mülkiyet hakları gibi birçok alanda ortak ticaret politikası ve mevzuatların uygulanması sayesinde Gümrük Birliği’nin entegre değer zincirlerinin kurulmasını sağladığını kaydetti.
Bakan Muş, Covid-19, Dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin değişmesi, dijitalleşme ve iklim değişikliği gibi yeni zorluklar ve paradigmaların ortaya çıktığını anlattı: “Bu perspektif içinde özellikle Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğini şekillendiren dört ana noktayı dikkate almamız gerekiyor. Öncelikle jeopolitik, ekonomik zorluklar ve tedarik zincirlerinde süregelen zorluklar var. Dolayısıyla değer zincirlerinin farklı sektörlerde arz güvenliği için kritik olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, Türkiye ile AB arasındaki mevcut ekonomik entegrasyonun, ticareti koruma açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İş dünyalarının tedarike bağımlılık ve üçüncü ülkelere bağımlılık konusunda elimizi güçlendirdiğini düşünüyorum.”
Bakan Muş, AB’nin de şu anki jeopolitik gerilimler ışığında Dünya’da gıda güvenliğinin sağlanması için elinden geleni yapacağından emin olduklarını belirtti. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasından ve 2053 için ‘net sıfır’ hedefini ilan etmesine değinen Muş, Türkiye’nin sürdürülebilir bir ekonomiye geçmesini sağlayacaklarını söyledi.
İkinci bölümü basına kapalı gerçekleşen toplantıya, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gün, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık katıldı. Toplantıda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Fikret Kileci, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün yanı sıra yabancı iş insanları da hazır bulundu.

Ticaret Bakanı Muş’tan Çekya’ya ortak yatırım çağrısı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirilen Türkiye-Çekya İş Forumu’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ve Çekya’nın karşılıklı avantajlı lojistik konumları, vasıflı işgüçleri ve uygun yatırım ortamları ile iki ülkede ortak yatırımlar gerçekleştirebileceklerine inandıklarını belirterek, iki ülke arasında 2021’de ikili ticaret hacminin bugüne kadar kaydedilen en yüksek ticaret hacmi olan 4.3 milyar dolar gerçekleştiğini söyledi: “Ticaretimizdeki bu artış ivmesiyle birlikte bu yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşabileceğimize inancımız tamdır.”
Bakan Muş, özellikle enerji, otomotiv ve lojistik gibi birçok sektörde iki ülke firmalarının karşılıklı olarak yatırımlarını sürdürdüğünü vurguladı.
ASO’dan nükleer alanda işbirliği protokolü: Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Çek Enerji Sanayii Ortaklığı arasındaki işbirliği anlaşması, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şahitliğinde ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve Çek Enerji Sanayii Birliği Başkanı Milan Simonovsky tarafından imzalandı.

Yorumlar (0)