banner565

banner472

banner458

banner457

Halkbank’tan 3 yılda 220 bin kadın girişimciye 58.5 milyar TL finansman

Halkbank’ın düzenlediği 3. Üreten Kadınlar Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, kredi desteğinde bulundukları kadın girişimcilerin yıllık ortalama cirolarını %66, ihracat hacimlerini %56 artırdıklarını ve 75 bin kişiye ilave istihdam sağladıklarını açıkladı: “Kadın girişimcilerimizin ihracat yapma konusundaki istek ve azimlerini desteklemek için ‘Büyüyen İhracatçı Kadın Destek Paketi’ni devreye alıyoruz.”

HABER 01.04.2024, 00:00 22.04.2024, 10:20
15274
Halkbank’tan 3 yılda 220 bin kadın girişimciye 58.5 milyar TL finansman

Halkbank, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Üreten Kadınlar Yarışması ile yeni iş fikirleri ve modelleriyle girişimcilik ekosistemine katkı sunan kadınları ödüllendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Üreten Kadınlar Projesi’ne ilk günden itibaren destek veren Emine Erdoğan’ın mesaj gönderdikleri Türkiye’nin en büyük kadın girişimcilik yarışmalarından ‘Üreten Kadınlar Yarışması için düzenlenen ödül töreninde; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul Valisi Davut Gül ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan tarafından ödüller verildi. Törene, Halkbank yöneticilerinin yanı sıra iş dünyasının önde gelen kadınlarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında; “Kadınların ülke ekonomisi ve yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayan her türlü çalışmayı destekliyoruz” dedi.

“Kadınların iş hayatına katılmasının her türlü arkasındayız”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kadınların işgücüne katılım oranının son 20 yılda %20’lerden %36’ya çıktığının ifade edildiğini ama bunun yeterli olmadığını söyledi: “Eğer Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı OECD ortalamalarına ulaşırsa yani %66’ya çıkarsa Türkiye’nin milli geliri 20 puan yani %20 daha yüksek olur. Geçen sene Türkiye’nin milli geliri 1.1 trilyon doları aştı. Bu da %20 daha büyük ekonomi ilave 210 milyar dolar gayri safi yurtiçi hasıla demek. Dolayısıyla kadınların işgücüne katılımını, iş hayatına katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız. Kadınları istihdam eden işletmelere 24 ay ile 54 ay arasında SGK primini biz Hazine olarak karşılıyoruz. Eğer bir işveren kendi çalışanlarına kreş hizmeti sunarsa oradan elde ettiği geliri vergiden indirme imkânı sağlıyoruz. Kadınların çok daha güçlü bir şekilde ekonomimize katkı vermesi sadece Türkiye açısından değil aslında dünya daha adil bir sistem açısından, barış açısından da çok değerli.”

Hedef; kadının işgücüne katılımını %40’a yükseltmek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 0-3 yaş grubunu kapsayacak şekilde kreş modelini, aynı zamanda sanayilerdeki kreşleri de yaygınlaştırmayı önemsediklerini, bugüne kadar 800 binden fazla kadına destek olduklarını ve ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesini yürüttüklerini de belirterek, “Kalkınma planıyla 2028 yılı sonuna kadar kadının işgücüne katılma oranını %40.1’e, kadın istihdam oranını ise %36.2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı’nın kadınların yüzyılı olacağına yürekten inanıyoruz” dedi. Bakan Göktaş, Bakanlık olarak, kadının çalışma hayatındaki hak ettiği yeri alması, işgücüne aktif bir biçimde katılması ve üretimde söz sahibi olmasının önemine olan inançlarının tam olduğunu vurguladı.

Büyüyen İhracatçı Kadın Destek Paketi devrede
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ödül törenindeki konuşmasında, imalattan sanayiye, eğitimden turizme, moda tasarımından yazılım geliştirmeye kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren kadınları, teknoloji ve ihracat alanında varlıklarını artırmaları için desteklediklerini, Tekno Girişimci Destek Kredisi ve Teknokent Destek Paketi ile teknoloji tabanlı kadın girişimcilere finansman sağladıklarını, devreye almaya hazırlandıkları ‘Büyüyen İhracatçı Kadın Destek Paketi’ ile de ihracatçı kadın girişimcilere kaynak sağlayacaklarını anlattı.
Halkbank’la ihracat ve istihdam arttı: Osman Arslan, Banka’nın kadın girişimci müşterileriyle yaptıkları araştırma sonuçlarına da değindi: “Bugüne kadar kredi desteğinde bulunduğumuz kadın girişimci müşterilerimizin yıllık ortalama cirolarını %66, ihracat hacimlerini de %56 artırdılar. Müşterilerimizin istihdama katkısına baktığımızda ise; kredi kullanımları sonrasında toplam 75 bin kişiye ilave istihdam sağladıklarını görmekteyiz.”
Girişimcilik ekosisteminde yenilikçi fon:  Osman Arslan, kadın girişimciler için planladıkları bir diğer yenilikçi ürünlerinin ‘Üreten Kadınlar Değişken Fonu’ olduğunu açıkladı: “Kadın girişimciliği ekosisteminin ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi, kadın dostu şirketlere yatırım yapılarak kadınların iş yaşamındaki varlıklarının güçlendirilmesi amacıyla çıkaracağımız bu fonun %80’ini, Borsa İstanbul’da işlem gören, kadınların istihdam ve yönetimde söz sahibi olmalarını destekleyen yerli şirketlerin hisse senetleri, ihraç ettikleri borçlanma araçları ve kira sertifikaları oluşturacaktır.”
Her iki başarı hikâyesinden birinde Halkbank imzası var: Halkbank’ın daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için tüm finansal imkânlarını seferber ettiğini kaydeden  Osman Arslan, “2021’den bugüne kadar, farklı meslek gruplarından 220 bin kadın girişimcimize 58.5 milyar TL finansal destek sunduk. Sektörde kullandırılan kadın girişimci kredilerinin yaklaşık %50’sini tek başımıza finanse ediyoruz. Başarı hikâyesine ortak olduğumuz kadın girişimci müşteri sayımızı da 2024 yıl sonuna kadar 250 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Girişimcilik ekosistemi yeniden tanımlandı: Üreten Kadınlar Yarışması’nın kadın girişimci ekosistemine ayrı bir değer kattığına değinen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, bu yıl yarışmada önemli değişiklikler yaptıklarını, geçmiş yıllardan farklı olarak, teknoloji alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilere özel bir kategori eklediklerini söyledi: “Ayrıca kadın girişimcilerimizin iş fikirlerini inovasyona dönüştürebilmeleri için tasarladığımız Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitim Programı’nı da hayata geçirdik. Yarışmada ilk 100 arasında yer alan girişimci kadınlarımız, birbirinden değerli mentorlerimiz ve gönüllü danışmanlık veren jüri üyelerimizden marka oluşturulması ve sürdürülebilirliğinden sosyal medya stratejilerine, online ticaret ve pazarlama tekniklerinden kişisel stile kadar pek çok konuda değerli bilgiler edindiler.”

Kategoriler ve ödüller
Geçtiğimiz Şubat’ta hayatını kaybeden Türkiye’nin yetiştirdiği büyük entelektüellerden biri olan Yazar Alev Alatlı’nın anısını yaşatmak üzere Alev Alatlı Özel Ödülü’nün de Funda Alatlı’ya takdim edildiği yarışmada; çeşitli nakdi ödüller verildi, ayrıca kategori birincileri 1 yıl boyunca Halkbank’ın internet ve mobil şubelerinden yapacakları havale/EFT işlemlerini ücretsiz gerçekleştirecekler.
A) Yılın Üreten Kadın Girişimcisi Kategorisi: Bone Sante-Nezihe Filiz Toker B) Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci Kategorisi: Hsb Solutions-Hazan Günay C) Kadın Kooperatifi Kategorisi: Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi D)  Sıfır Atık Kategorisi: Egglin-Şükrüye Özbilen E) Yükselen Yıldız Kategorisi: K’ai&Vrosi-Çiğdem Kacar Selimoğlu F) Alev Alatlı Özel Ödülü: Funda Alatlı.

Yorumlar (0)