banner565

banner472

banner458

banner457

İlk Türk astronot uzayda

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için heyecan doruktaydı, nefesler tutuldu, gözler tarihi ana kilitlendi. ABD’nin Florida eyaletindeki fırlatma töreni, 19 Ocak saat 00:49’da başarıyla gerçekleştirildi. Tüm Türkiye hem bilim misyonu hem de gençlere ilham kaynağı olan bu yolculuğun heyecanı ve gururuna ortak oldu.

HABER 01.02.2024, 00:01 23.02.2024, 09:17
16781
İlk Türk astronot uzayda

“İstikbal göklerdedir”
Türkiye’nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; ‘İstikbal göklerdedir’” oldu.


Uzayda 13 bilimsel deney
Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Deneyler, mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji, malzeme bilimi gibi alanlarda olacak. Çalışmalar, TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.

Uzaydan ilk bağlantı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la
Gezeravcı, ilk canlı bağlantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Milli Uzay Programımız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun. İnsanlı İlk Uzay Misyonumuzun; Fergani, Ali Kuşçu, Cezeri gibi ilim yolcularının mirasını bir adım öteye taşıyacağına inanıyorum. Senin seyahatinle birlikte uzay çalışmalarında da artık yeni bir dönemin kapısını araladık” dedi.
Gezeravcı da; “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Türkiye Yüzyılı’na adım atarken, bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taşımanın gururunu yaşıyorum” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı ile görev arkadaşları Astronotlar; Michael López-Alegría, Walter Villadei ve Marcus Wandt’ın uzay kapsülü içinden çektikleri ve imzaladıkları fotoğrafı takdim etti.

Yorumlar (0)