banner565

banner472

banner458

banner457

İnnopark, InnoVadi Girişimcilik Merkezi ile ekosistemi büyütüyor

İnnopark, Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminde sadece Konya’nın değil ülkemizin önde gelen kurumlarından biri. Ortakları arasında 7 üniversite olan İnnopark, InnoVadi Girişimcilik Merkezi ile de girişimcilik alanında farkındalık oluşturarak girişimci adaylarına kendi işletmelerini kurmak üzere destek veriyor. İnnopark Genel Müdürü Prof.Dr. Fatih Mehmet Botsalı, “Önümüzdeki dönemde çabalarımızı InnoPark’taki firmalarımızın yeni yatırımlar alarak ölçek büyütmelerine ve global piyasalara açılabilmek üzere uluslararası işbirliklerini geliştirmelerine yoğunlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:22
20725
İnnopark, InnoVadi Girişimcilik Merkezi ile ekosistemi büyütüyor

Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (InnoPark), ülkemizdeki çok az sayıdaki OSB içinde konumlanmış Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nden biri. 122.000 m2 açık,14.892 m2 kapalı alana sahip olan InnoPark’ta halen toplam 74 firma bulunuyor. Bu firmalarda 500 Ar-Ge / yazılım personeli istihdam ediliyor. Bölgede 15 adet öğretim üyesi ortaklı şirket, 36 kuluçka firması bulunuyor. InnoPark, kiracılarına Ar-Ge ofislerinin yanı sıra üretim yapmaya elverişli üretim atölyeleri de kiralıyor.
Bölgedeki işletmeler bugüne kadar 84’ü ulusal, 34’ü uluslararası olmak üzere toplam 118 patent başvurusu yaptı. 2016 yılında faaliyetlerine başlayan InnoPark’ta bugüne kadar 219 proje tamamlandı, 144 yeni ürün geliştirildi. Bölgedeki firmaların cirosu 250 milyon TL’ye, ihracatı 2 milyon TL’ye yaklaştı. İnnopark Genel Müdürü Prof.Dr. Fatih Mehmet Botsalı, Konya TGB’nin doluluk oranının yüzde 98’de olduğunu ve bölgeden bugüne kadar 16 kuluçka firmasının mezun edildiğini açıkladı.
InnoPark’ın ortakları arasında 7 üniversite bulunuyor. Çok farklı özelliklere sahip geniş bir paydaş ağına sahip olan InnoPark’ın paydaşları arasında üniversiteler, büyük ölçekli işletmeler, ülkemizdeki diğer TGB’ler, işadamı dernekleri, yatırımcılar, kamu kuruluşları, odalar, STK’lar yer alıyor.
InnoPark bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisi, bir yandan Konya bölgesinde üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesini, üniversitelerde üretilen bilginin endüstriye aktarılarak teknolojiye ve katmadeğere dönüştürülmesini sağlarken diğer yandan bölgemizdeki işletmelerin inovasyon ekosistemindeki diğer aktörlerle etkileşime girerek daha inovatif hale gelmesini ve inovasyona dayalı büyümesini sağlıyor. InnoPark TTO; teknoloji transferi misyonunu gerçekleştirmek üzere; eğitim, bilgilendirme, danışmanlık, mentörlük, koordinasyon, eşleştirme, işbirliği geliştirme, strateji geliştirme, proje geliştirme, proje uygulama, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması konularında faaliyetler yürütüyor.

Girişimcilik ekosisteminin lokomotifi
Halihazırda TÜBİTAK BİGG+ Mentör Arayüzü ve TÜBİTAK BİGG Uygulayıcı Kuruluşu statülerine sahip olan InnoPark bünyesindeki InnoVadi Girişimcilik Merkezi  girişimcilik alanında farkındalık oluşturmak, girişimci adaylarını kendi işletmelerini kurmak üzere motive etmek ve eğitmek, kendi işletmelerini kurmak üzere danışmanlık ve mentörlük hizmetleri sunmak, yeni kurulan start-up’lara kuluçka ve hızlandırıcı hizmeti sunmak amacıyla faaliyetler yürütüyor. InnoPark, bugüne kadar ILO, UNDP, KOP, MEVKA, TÜBİTAK, KOSGEB destekli çok sayıda ön-kuluçka, kuluçka, hızlandırıcı programını başarıyla tamamladı.
InnoVadi Girişimcilik Merkezi’nin yeni kurulan start-up’ların  hayatta kalmalarına destek sağlamak üzere kuluçka hizmetleri sunduğunu belirten Prof.Dr. Fatih M. Botsalı, ”InnoPark, kuluçkaya aldığı girişimcilere düşük kiralı ofis imkanı sunuyor. Kuluçka firmalarına  ücretsiz danışmanlık ve mentörlük  hizmetleri sunuyor.
Kuluçka firmaları, InnoPark’taki prototipleme laboratuvarından ücretsiz yararlanabiliyor. “ diyerek sözü KOBİmentör programına getiriyor. Botsalı; InnoPark’ın yürüttüğü KOBİmentör programı kapsamında gelişme büyüme istidatı olan start-up’lara büyütmeleri ve global piyasalara açılmaları için mentörlük desteği sağladıklarını belirterek sözlerini “InnoPark halen MEVKA ve TÜBİTAK BİGG+ tarafından desteklenen KOBİIMentör TR 52 ve KOBİMentör BİGG+ programları kapsamında Konya ve komşu illerdeki işletmelere mentörlük hizmeti sunuyor. Innopark, Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminde sadece Konya’nın değil ülkemizin önde gelen kurumlarından biri. “ diyor.
Botsalı, geleceğe yönelik hedeflerini “Önümüzdeki dönemde çabalarımızı InnoPark’taki firmalarımızın yeni yatırımlar alarak ölçek büyütmelerine ve global piyasalara açılabilmek üzere uluslararası işbirliklerini geliştirmelerine yoğunlaştıracağız.” şeklinde özetliyor.

Yorumlar (0)