banner565

banner472

banner458

banner457

Marmara Grubu Fas’taydı; Dr. Akkan Suver; “Fas ile Türkiye Akdeniz’de barışın ve istikrarın sembolüdür”

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, beraberinde Marmara Grubu Vakfı Genel Sekreteri Cafer Okray ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Bilgiç, Fas’ın Rabat şehrinde gerçekleşen Afrika-CAMAR Toplantısı’na katıldı. Avrasya Ekonomi Zirveleri’ndeki başarılarından dolayı Okray ve Bilgiç’e Şeref Sertifikası, Dr. Suver’e Liyakat Ödülü sunuldu.

HABER 01.10.2022, 00:01 19.10.2022, 08:57
20759
Marmara Grubu Fas’taydı; Dr. Akkan Suver; “Fas ile Türkiye Akdeniz’de barışın ve istikrarın sembolüdür”

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver beraberinde Marmara Grubu Vakfı Genel Sekreteri Cafer Okray ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Bilgiç ile birlikte Fas’ın Rabat şehrinde gerçekleşen Afrika-CAMAR Toplantısı’na katıldılar.  Cafer Okray ile Sezgin Bilgiç’e Marmara Grubu Vakfı’nın Avrasya Ekonomi Zirveleri’ndeki başarılarından dolayı Şeref Sertifikası’nın verildiği Afrika-CAMAR Toplantısı’nda Dr. Akkan Suver’e de Liyakat Ödülü sunuldu.
Dr. Akkan Suver, Afrika-CAMAR Toplantısı’nda sunduğu tebliğinde, Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde Afrika’nın temsiline verdikleri önemi vurgulayarak Avrasya felsefesini, Kuşak ve Yol Projesi’nin önemini ortaya koydu. Türkiye- Fas ilişkilerine de temas eden Dr. Akkan Suver özetle; “Fas için Türkiye, Avrasya ana kıtası için bir çıkış kapısıdır. Fas ise Türkiye’nin İslam dünyası, Ortadoğu, Afrika ve hatta Avrupa ülkeleri ile ilişkilerinde göz ardı edilmemesi gereken bir ülkedir. Türkiye, Fas’ı siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik ile ilgili alanlarda karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi gereken bir partner olarak görmektedir. İki ülkenin Bölge meselelerine bakışları aynı yöndedir. Siyasi ve kültürel ilişkileri yüzlerce yıllık tarihi temele sahip olan Fas ve Türkiye bu alanlarda yakın ilişkiler kurmuşlardır. Türkiye ve Fas ikili işbirliğinin yanı sıra üye oldukları BM ve uzman kuruluşları, İİT, Akdeniz için Birlik (AiB) gibi uluslararası/bölgesel örgütler çerçevesinde işbirliğini sürdürmektedir. İki ülkenin yakın ilişkileri son dönem üst düzey ziyaretlere de yansımaktadır. Fas ise Avrupa’yı Afrika’ya, Akdeniz’i Atlas Okyanusu’na bağlayan bölgedeki stratejik konumu, Arap Birliği’nin önde gelen üyelerinden biri olması, İslam dünyası ve Afrika düzeyinde göz ardı edilemez bir aktör oluşu ile bizim her zaman gündemimizde olmuştur” dedi.
Dr. Akkan Suver; “Akdeniz’in önemli iki ülkesi konumunda bulunan Fas ve Türkiye’nin bölgesel ve küresel barış ve refah için daha geniş ve derin işbirliğine gitmeleri büyük bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki ülkenin Avrupa ile doğrudan coğrafi bağlantıya sahip olması, demokratik ve siyasi reformlar konusunda aldıkları mesafeler iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin temeli olarak görülmelidir” diyerek Türkiye-Fas ikili ticaretinin 3 milyar dolardan daha yükseklere çekilmesi için gayret gösterilmesinin önemini de gündeme getirdi.
Toplantıda Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan da söz aldı. Büyükelçi Ömer Faruk Doğan, Türkiye’nin Fas’a verdiği yüksek önemi vurguladı.

Yorumlar (0)