banner565

banner472

banner458

banner457

Okul dönemi göz kontrollerinizi ihmal etmeyin…

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi’nden Op.Dr. Mehmet Bülent Doğu, çocukların okula başlamadan önce göz muayenesine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bir çocuğun okulda başarılı olması için birçok yeteneğe ihtiyacı vardır ve iyi bir görme, anahtardır.

HABER 01.09.2022, 00:01 23.09.2022, 09:50
18733
Okul dönemi göz kontrollerinizi ihmal etmeyin…

Çocuklar eğitimleri boyunca  görsel yetenekleri konusunda artan taleplerle karşı karşıya kalırlar. Ders kitaplarındaki yazıların boyutu küçülür ve okumaya ve çalışmaya harcanan zaman önemli ölçüde artar. Artan iş yükü ve ev ödevi, çocuğun gözlerine önemli yükler getirir. Çocukların verimli bir şekilde öğrenebilmeleri ve başarılı olabilmeleri görmelerinin kaliteli ve tam olmasına bağlıdır” diye konuştu.
Görme problemlerinin münferit problem olmadığının altını çizen Doğu, şunları söyledi: “Görme problemi; akademik başarı ve sportif faaliyetlerden sosyal etkileşimlere ve çocuğun kendi özgüvenini sağlaması süreci dahil bir çocuğun gelişiminin hemen hemen her yönünü etkiler. Ancak bir göz hastalıkları uzmanı tarafından kapsamlı bir göz muayenesi yapılmadan, birçok görme bozukluğu tespit edilemeyebilir veya daha da kötüsü Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, disleksi, öğrenme güçlüğü veya davranış sorunu olarak yanlış teşhis edilebilir. Bu yanlış teşhisler daha sonra yetişkinliğe taşınabilir ve bireyin eğitim seviyesini, istihdam fırsatlarını ve sosyal etkileşimlerini daha da etkileyebilir.”

Okula dönüş göz muayeneleri önemlidir
Okul yıllarında görmenin sık değişebileceğini ifade eden Doğu, gözlerin sık muayene edilmesi gerektiğini söyledi. Doğu, okul çağındaki çocuklarda en sık görülen görme sorunlarının;  uzağı görememe (miyopi), yakını görememe (hipermetrop) ve bulanık görmeye neden olan astigmatizma nedeniyle oluşan kırma kusurları olduğunu söyledi. Doğu, “Bununla birlikte, net bir şekilde görebilen ve tam görüşe sahip bir çocuk, yine de göz odaklama, göz izleme ve göz koordinasyonu ile ilgili görme sorunu yaşayabilir” uyarısında bulundu. Doğu, “Neyse ki, çocuğunuzun sağlıklı görmesini ve genel göz sağlığını sağlamanın kolay bir yolu var: Yıllık okula dönüş rutininizin bir parçası olarak bir göz hastalıkları uzmanı ile yüz yüze, kapsamlı bir göz muayenesi planlamak” dedi.

Okul için gerekli görme becerileri
Görmenin net görme yeteneğinden veya 20/20 görüşe sahip olmaktan daha fazlası olduğunu, görmenin anlama ve tepki verme yeteneği ile akademik başarıyı destekleme anlamına geldiğini söyleyen Dr. Doğu, etkili okuma ve öğrenme için her çocuğun aşağıdaki görme becerilerine sahip olması gerektiğini söyledi:
Görme keskinliği: Kara tahtaya bakmak için uzağı, bilgisayar için orta mesafede ve kitap okumak için yakını net bir şekilde görme yeteneği.
Göz odaklama: Nesnelere olan mesafe değiştikçe net görüşü hızlı ve doğru bir şekilde koruma yeteneği. Örneğin; tahtaya bakarken bir anda sıradaki defter/kitaba bakınca netleştirebilme.
Göz izleme: Bir nesneden diğerine bakarken, gözleri basılı bir sayfa boyunca hareket ettirirken veya atılan bir top gibi hareketli bir nesneyi takip ederken gözleri hedefte tutma yeteneği.
Gözlerin koordineli çalışması: Gözleri bir sayfada hareket ettirirken her iki gözü koordine etme ve birlikte kullanma ve sınıf çalışmaları ve spor için mesafeleri yargılayabilme ve derinliği görebilme yeteneği.
Göz-el koordinasyonu: Resim çizerken veya topa vurmaya çalışırken elleri izlemek ve yönlendirmek için görsel bilgiyi kullanma yeteneği.
Görsel algı: Basılı bir sayfadaki görüntüleri harflere, kelimelere ve fikirlere göre düzenleme ve okunanları anlama ve hatırlama yeteneği
Çocuğun görme sorunu olduğunu söylemeyebileceğini aktaran Doğu, öğrenmeyle ilgili bir görme sorunuyla mücadele eden öğrencilerin baş ağrısı, göz yorgunluğu ve fiziksel yorgunluk yaşayabileceğini aktardı. Doğu, ebeveynler ve öğretmenleri bir çocuğun görme sorunu olduğunu gösterebilecek belirtilere karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Göz ve görme sorunlarının belirtileri
• Rahatsızlık ve yorgunluk şikayetleri.
• Sık göz ovuşturma veya yanma ve kaşıntı.
• Kısa dikkat süresi.
• Okumaktan ve diğer yakın etkinliklerden kaçınmak.
• Sık sık baş ağrısı.
• Bir gözü örtmek.
• Başın bir tarafa yatırılması.
• Okuma materyallerini yüze yakın tutmak.
• İçeri veya dışarı dönen bir göz.
• Çift görme.
• Okurken satır atlama.
• Okuduklarını hatırlamakta güçlük çekme.

Yorumlar (0)