banner565

banner472

banner458

banner457

31.08.2016, 17:00 8400

Yatırım Ortamını İyileştirici ve Yatırımcıları Özendirici Adımlar...

Fetullah Terör Örgütü’nün darbe girişiminin başarıyla püskürtülmesinin ardından gerek sayın Cumhurbaşkanımız’ın gerekse sayın Başbakanımız’ın ekonomiye, iş dünyasına yönelik çağrılar, Hükümetimiz’in ivedilikle çıkardığı yasalar ve yönetmelikler, yatırım ortamını iyileştirici ve yatırımcıları özendirici adımlar olarak değerlendirilmelidir...
Özellikle Ağustos ayında TBMM’de çıkarılan yasal düzenlemeler ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla yürürlüğe giren yönetmeliklerden derlediğim bilgileri başlıklar halinde sizlere sunmak istiyorum.
Yasal düzenlemeler;
- 6728 Sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Yapılan Düzenlemeler (Kanun 09.08.2016 Tarihli ve 29796 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır).
- Kurumlar Vergisi Kanunu’ndaki Ar-Ge indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılarak söz konusu düzenleme 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’a eklenmiştir.
- Gelir Vergisi Kanunu’ndaki Ar-Ge indirimi düzenlemesi kaldırılmış, söz konusu düzenleme 5746 Sayılı Kanun’a eklenmiştir.
- Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapılarak ileri teknolojiye sahip şirketlerin satın alınmasında istisna uygulaması getirilmiştir.
- Sınai Mülkiyet Haklarında İstisnayı Düzenleyen Kurumlar Vergisi Kanunu 5/B maddesi yeniden düzenlenmiştir.
- Yurtdışına sunulan “yazılım, tasarım, mühendislik, mimarlık” gibi belli nitelikli hizmetlerin yüzde 50 kurumlar vergisi istisnasından yararlanmasını düzenleyen Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-ğ maddesine yeni hizmet ihracat türleri eklenmiştir.
- Gelir Vergisi Kanunu’nun Mülga 33. Maddesi “Yurtdışına Hizmet Veren İşletmelerde İndirim” başlığıyla yeniden düzenlenmiştir.
- Bölgesel yönetim merkezlerine kurumlar vergisi muafiyeti getirilmiştir.
- İşletmeye dahil olan gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilecektir.
Bu madde düzenlemesi ile tasarrufu artırıcı veya enerji maliyetlerini azaltıcı nitelikteki yatırımlar cazip hale gelecektir.
Türkiye Varlık Fonu; sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek amaçlanmakta.
Çıkarılan Yönetmelikler;
- Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği 10.08.2016 tarihli ve 29797 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği 10.08.2016 Tarihli ve 29797 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
- Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Harcamalarının Gelir ve Kurumlar Vergisi Kapsamında İndiriminin Artırımlı Olarak Uygulanması konusunda 2016/9092 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 10.08.2016 Tarihli ve 29797 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu uygulamadan Ar-Ge ve tasarım merkezleri yararlanabilecektir.
- Ar-Ge veya Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Çalışan Ar-Ge veya Tasarım Personelinin Merkez ya da Bölge Dışında Geçirdiği Sürelerin Gelir Vergisi Stopajı Kapsamında Değerlendirilmesi Hakkında 2016/9091 Sayılı BKK 11.08.2016 Tarihli ve 29798 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yeni Teşvik Kararnamesi ile Bakanlar Kurulu;
- Kurumlar Vergisi oranını yüzde 100’e kadar indirimli uygulatmaya ve yatırıma katkı oranını yüzde 200’ü geçmemek üzere belirlemeye veya yatırımın işletmeye geçmesinden itibaren 10 hesap dönemine kadar, yatırımdan elde edilen kazançla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi istisnası tanımaya,
- 6. Bölge illeri için uygulanabilen, istihdam edilen çalışanlar bakımından “Gelir Vergisi Stopajı” teşvikinden yararlandırmaya,
- Gümrük Vergisi muafiyeti tanımaya,
- Hazine taşınmazlarıyla ilgili 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilmesine ve yatırımın tamamlanması ve öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla Hazine taşınmazının talep edilmesi halinde bedelsiz devredilmesine,
- Yatırımcının 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesinin karşılanmasına,
- İşletme döneminde yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sine kadarının en fazla 10 yıla kadar karşılanmasına,
- Sabit yatırım tutarının finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kar payı desteği ya da hibe desteği sağlanmasına,
- Yatırım için özel önem taşıyan belirlenen sayıda her bir nitelikli personel için 5 yılı geçmemek üzere, asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilmesine,
- Yatırım tutarının yüzde 49’unu geçmemek üzere ve edinilen payların 10 yıl içerisinde halka arz veya yatırımcıya satış şartıyla yatırıma ortak olunmasına,
karar verebilecek. 

Yorumlar (0)
banner557