banner565

banner472

banner458

banner457

31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, 22-23 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde; Riskin ötesini masaya yatırmanın zamanı geldi

Türkiye Kalite Derneği (KalDer), dergimiz KobiEfor’un medya sponsorluğunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde, Kocaeli Sanayi Odası katkılarıyla, 31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni’ni, ‘Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet’ temasıyla, 22-23 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenleyecek. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, Kongre’nin ana konuşmacısının; Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof.Dr. Özgür Demirtaş, kapanış konuşmacısının ise Türkiye’nin ilk kadın Futbol Antrenörü ve ilk Kadın Futbol Hakemi, Akademisyen Lale Orta olacağını ve bu yıl bir ilke imza atılarak Kongre Bildirgesi yayınlanacağını açıklıyor.   

HABER 01.11.2022, 00:00 21.11.2022, 09:18
22436
31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, 22-23 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde; Riskin ötesini masaya yatırmanın zamanı geldi

Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen köklü ve özgün sivil toplum kuruluşu Türkiye Kalite Derneği (KalDer), dergimiz KobiEfor’un yıllardır medya sponsorluğu yaptığı ve gelenekselleşen Kalite Kongresi’ni bu yıl 31. kez hayata geçiriyor. KalDer tarafından, dergimiz KobiEfor’un medya sponsorluğunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde ve Kocaeli Sanayi Odası katkılarıyla düzenlenecek 31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla 22-23 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Dünya’nın gündemine oturan göç, gıda, enerji ve iklim krizi gibi pek çok konunun ele alınacağı Kongre, tüm Dünya’yı etkisi altına alan güncel problemlerin mevcut durumunu gözeterek önümüzdeki dönemde karşılaşılabilecek her türlü soruya cevap bulmayı ve geleceğe ışık tutmayı amaçlıyor. Bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerini bir araya getirecek Kongre’nin ana konuşmacısı; Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof.Dr. Özgür Demirtaş olacak. Kongrenin kapanış konuşmasını ise Türkiye’nin ilk kadın futbol antrenörü ve ilk kadın futbol hakemi, akademisyen Lale Orta yapacak. İki gün sürecek kongre boyunca alanında uzman konuşmacılar ile sektöre yön veren isimlerin buluşacağı ufuk açan oturumlar düzenlenecek. Son oturumun ardından kalite yolculuğunda başarılara imza atan kuruluşlara Türkiye Mükemmellik Ödülleri ve Yetkinlik Belgeleri takdim edilecek ve bu sene ilk kez Kongre Bildirgesi yayınlanacak.

“Kongre, sadece risklere değil riskin ötesine ışık tutacak”
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, “Sürdürülebilir yaşam, dünyanın güncel problemleri, bu problemlerin çözümü ve var olan sistemlerin gelişebilmesi için sonuçlar ortaya koymak adına uzun yıllardır Kalite Kongresi’ni başarıyla düzenliyoruz. KalDer olarak 30 yılda 150 bin katılımcı ve 2 bin 800 konuşmacının yer aldığı büyük kongrelere imza attık. Kalite Kongremiz kapsamında her yıl yaklaşık 4 bin kişiye ev sahipliği yapıyoruz. Her yıl farklı bir tema ve konuyla gerçekleştirilen kongrelerle bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin, sektörünün lider firmalarını ve ses getiren isimlerini ağırlıyoruz” diyor.
Bayraktar, bu zamana kadar çok sayıda önemli ismi misafir ettikleri Kalite Kongreleri’nde öne çıkan konuklar arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, EFQM Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Wendt, Sanatçı Zülfü Livaneli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aktör Halit Ergenç, Acun Medya Yönetim Kurulu Başkanı Acun Ilıcalı’nın yer aldığını belirtiyor. Bayraktar, nihai hedeflerinin; bir kültür olan kalitenin Türk iş ekosisteminin her katmanına yayılması ve bu kültürün ekosistemin tüm hücrelerince benimsenmesi olduğunu vurguluyor: “1992 yılından bu yana düzenli olarak hayata geçirdiğimiz Kalite Kongresi ile her sene hedeflerimizi bir adım öteye taşıyoruz. Bu sene de Dünya’nın en önemli gündem konularından biri olan risk yönetimini tema olarak belirledik. 31.’sini düzenleyeceğimiz Kongre’de sadece kapımızdaki riski değil bu risklerin ötesini de ortaya koyarak çözüm önerileri sunmak istiyoruz.”

Enerjiden gıdaya, istihdamdan göçe kadar birçok konu uzmanlar tarafından ele alınacak
Bu yıl Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin değerli katkılarıyla 31’incisini düzenleyecekleri Kalite Kongresi’nde binlerce kişiyi ağırlayacaklarını söyleyen Bayraktar, “Kongre ile tüm Dünya’yı etkisi altına alan güncel problemlerin mevcut durumu değerlendirilerek önümüzdeki dönemde karşılaşılabilecek tüm sorulara çözüm üretmeyi ve geleceğe ışık tutmayı amaçlıyoruz” diyor. Bayraktar, riskleri aşmanın temel koşulunun insanlık olarak hep birlikte bu dönüşüm çabasına katılmaktan geçtiği esasına dayanan 31. Kalite Kongresi’nde 10 farklı oturum üzerinden riskler ve ötesinin değerlendirileceğini anlatıyor ve şu bilgileri veriyor:
“Kongrenin açılış konuşmasını üstlenen akademisyen Sayın Prof.Dr. Özgür Demirtaş, küresel ölçekte yaşanan sıcak konuları ve karşı karşıya olunan risklerin ekonomik ve sosyal yaşama etkilerini ele alacak. Ardından ‘Enerji: Dönüşüm Nasıl Olacak?’ oturumunda Dünya’nın en sert enerji krizi ve fosil yakıtlara dayalı ekonomilerin hazırlandığı soğuk kış masaya yatırılacak. ‘Gıda: 2030’a Doğru Gıda Güvenliği’ oturumunda, gıda sisteminin karşı karşıya olduğu riskler ve bu riskleri aşmak için nasıl bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğu konuşulacak. ‘Kaynaklar: Zincir Ne Kadar Güçlü’ oturumunda, talep/değer zincirinin önemi ve bu zincirin sağlamlaştırılması için yapılması gerekenler ele alınırken, ‘Kapsayıcılık: Daha Dirençli Bir Ekonomi’ oturumunda ise dirençli bir ekonominin öncelikleri ve nasıl olması gerektiğine odaklanılacak.  Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin küresel ölçekte kapsayıcı, eşitlikçi ve erişilebilir olması için yapılması gerekenler ‘Teknoloji: Gelecek İçin Teknoloji’ oturumunda irdelenecek. ‘Göç: Küresel İnsan Hareketliliği’ oturumunda gelecek toplumunun resmi çizilecek. ‘İstihdam: 5 Milyar İnsanın İstihdamı’ oturumunda, istihdam ihtiyacının ekonomide nasıl karşılanacağı işlenirken, ‘Yönetim: Kalite Riski Yönetmektir’ oturumunda bilimsel temellere dayalı kaliteli bir yönetim yolculuğunun önemi anlatılacak. Son olarak ‘Adalet’ oturumunda Kongremiz’in kapanış konuşmacısı Türkiye’nin ilk kadın Futbol Antrenörü ve ilk kadın Futbol Hakemi, Akademisyen Lale Orta, sahada riski yönetmek ve adaleti sağlamak konusunu masaya yatıracak. İki gün sürecek Kongre sonunda Türkiye Mükemmellik Ödülleri de sahiplerini bulacak. 14 kuruluşun EFQM Modeli’ne göre değerlendirildiği KalDer Tanıma ve Ödül Programı başladı. 85 kişilik gönüllü değerlendirici ekibimizin özverili çalışmalarıyla alanında profesyonel çalışmalar yapan 9 özel sektör kuruluşu, 4 kamu kurumu ve 1 sivil toplum kuruluşu için değerlendirme süreci sona erdi. 23 Kasım 2022’deki Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni’nde, ödülleri ile buluşacak olan kuruluşlarımıza başarılar diliyoruz. Ayrıca bu yıl Kongre’de bir ilke imza atacağız ve somut adımlar atarak konuyla ilgili bir bildirge yayınlayacağız.
Bu Kongre’yi hayata geçirmemize destek olarak medya sponsorluğumuzu üstlenen değerli KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi ve KobiEfor Yayın Grubu’na da teşekkürlerimi iletiyorum, iyi ki varsınız ve yanımızdasınız.”

KalDer, Türkiye’de, çağdaş yönetim kalite felsefesini yaygınlaştırmayı amaçlıyor
Yılmaz Bayraktar, KalDer’in çağdaş yönetim kalite felsefesinin ülkemizde etkinlik kazanması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1991 yılında kurulduğunu belirterek, şu bilgileri paylaşıyor: “İnsana, topluma ve doğaya saygı, güvenilir olmak, yenilikçilik ve sürekli iyileştirme ve gönüllülük değerleriyle 31 yıldır çalışmalarını sürdürüyoruz. KalDer olarak ülkemizde sürdürülebilir iş ve yaşam kalitesine yön veren ve dönüşüme liderlik eden bir sivil toplum kuruluşu olarak ‘mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak’ amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin rekabet gücünü artırarak toplumsal refah sağlama yolunda kurum ve kuruluşlara rehber olmayı hedefliyoruz. Ana faaliyetlerimiz arasında; Türkiye Mükemmellik Ödülleri, Ulusal Kalite Hareketi Programı, Kalite ve Yönetim Alanındaki Eğitimler, Kurumsallaşma Ölçümü ve Çevik Yönetim Programı, KOBİ’ler için Stratejik Plan Rehberliği, Özdeğerlendirme ve Dış Değerlendirme Hizmetleri, Mevcut Durum Analizleri, Rehberlikler, Kalite Kongresi ve benzeri etkinlikler yer alıyor.”
KalDer’in üye tabanlı bir organizasyon olarak hizmet verdiğini ve toplamda 2 bin üyesi bulunduğunu aktaran Bayraktar, “Üyelerimizin 800’ünü tüzel kişiler, 700’ünü bireysel üyeler, 400’ünü ise üniversite öğrencilerinden oluşan GençKal üyeleri oluşturuyor. Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmir ve Kayseri’de ise şubelerimiz mevcut.  Bunlara ek olarak sırasıyla, Denizli Temsilciliği, Trakya Temsilciliği, Doğu Marmara Gönüllü Temsilciliği ve Batı Akdeniz Gönüllü Temsilciliği olmak üzere dört temsilciliğimiz bulunuyor” diyor.

“Bir kuruluş ideal olarak nasıl yönetilmeli? sorusuna yanıt arıyoruz”
KalDer olarak tüm hedeflerinin birbirini bütünleyici bir şekilde kurgulandığını aktaran Bayraktar, Türkiye’de kalite bilincinin yerleştirilmesi, kaliteli çalışmanın içselleştirilmesi ve özendirilmesi, dış piyasalarda rekabetimizin artırılması, sanayi ve hizmet sektörüne ise bu konuda teknik yardım ve koordinasyonun sağlanması için çalıştıklarını vurguluyor: “Bunlar için dört farklı etki mekanizmamız var. Eğitimler aracılığıyla bireyler ve kuruluşlar için gereksinimleri doğrultusunda gelişim fırsatları yaratacak eğitimleri sunuyoruz. Ulusal Kalite Hareketi ile kuruluşları daha iyiye ulaşmaları için bir program dâhilinde destekliyoruz. Etkinlikler ile bireysel olarak ve kuruluşlar seviyesinde farkındalıkların artırılması için kongreler ve etkinlikler düzenliyoruz. Tanıma ve Ödüllendirme aracılığıyla ise ulusal ve uluslararası tanıma programları ve ödüllendirmeler gerçekleştiriyoruz.”

“İdeal yönetim anlayışı EFQM modelini kurumlara aktarıyoruz”
Tüm bu mekanizma ile ‘Bir kuruluş ideal olarak nasıl yönetilmeli?’ sorusuna yanıtlar aradıklarını ve çeşitli kanallarla ideal yönetim anlayışı olan EFQM modelini kurumlara aktardıklarını ifade eden Yılmaz Bayraktar, EFQM yaklaşımı ve KalDer ile EFQM arasındaki işbirliğine de değiniyor: “EFQM (European Foundation for Quality Management-Avrupa Kalite Yönetim Vakfı), yenilikçi yaklaşımlar ve veriye dayalı bilgiyle elde edilen içgörüyü etkin ilişki ağı ve tanımlanmış bir modeli kullanarak, dünya genelinde bireylerin ve kuruluşların öğrenme ve gelişimlerini destekleyen ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki çalışmalarıyla temel paydaşlar için performansı iyileştirerek fayda sağlamak üzere kültürel değişimi ve dönüşümü yöneten liderlere destek oluyor. KalDer olarak Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın (EFQM) Ulusal İşbirliği Ortağı, Amerika Kalite Derneği’nin (ASQ) Küresel İşbirliği Ortağı ve Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) Kurucu Üyesi’yiz. EFQM yaklaşımını tüm Türk iş ekosistemine uyumlayabilmek için çeşitli organizasyonlara imza atıyoruz. Kuruluşların EFQM modelini benimsemeleri ve modeli temel olarak özdeğerlendirme yapmaları konusunda 31 yıldır Kalite Kongresi’ni hayata geçiriyoruz.”

31.Kalite Kongresi’nin tanıtımı Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı
31. Kalite Kongresi’nin tanıtımı amacıyla Kocaeli Sanayi Odası (KSO) evsahipliğinde, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KalDer Başkanı Yılmaz Bayraktar, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Kalder Başkan Yardımcıları; Filiz Öztürk, Erhan Baş, KalDer Genel Sekreteri Sabri Bülbül, Yönetim Kurulu Üyesi Barış Arat ve Sayman Üye Fatma Aydoğdu’nun katılımlarıyla KSO’da bir basın toplantısı düzenlendi.

“Odamız katkı vermeyi sürdürecek”
Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere ‘Türkiye Kalite Derneği’ çeyrek asırdır mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürüp ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. KALDER ile işbirliği çalışmalarımız;1999’da başlattığımız EFQM ve toplam kalite yönetimi sürecine dayanıyor. O günden bu yana da Kalite Kongreleri başta olmak üzere birçok etkinlikte ortak çalışmalarımız devam ediyor. 22-23 Kasım’da Kocaeli Kongre Merkezi’nde ‘Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet’ temasıyla düzenlenecek 31.Kalite Kongresi’nde de Odamız katkı vermeyi sürdürecek. Bu yıl Kalite Kongresi’ne il olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Umarım önümüzdeki yıllarda da ilimizde yapılmaya devam eder. Bu arada kongreye ev sahipliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ediyorum.”

KSO’nun Toplam Kalite Yönetimi
Zeytinoğlu, KSO’nun hizmet vermeye başladığı ilk yıllardan itibaren üyelerinin mevcut ve olabilecek ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda kendisini sürekli geliştirmeyi ve yenilemeyi gündeminde tuttuğunu vurguladı: “1999’da ‘Ulusal Kalite Hareketi’ne katılan odamız, 2002’de Türkiye’de ilk ‘Kamu Sektörü Kategorisi Ulusal Kalite Büyük Ödülü’, 2004’te ‘Avrupa Kalite Büyük Ödülü’ ve 2007’de ‘Mükemmellikte Süreklilik Ödülü’nü alan kuruluş olmuştur. Ayrıca; 1996’da Türkiye’de sektöründe ilk ‘ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi’ni, 1999’da sektöründe ilk ‘ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni ve 2015’te ‘ISO 10002 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemi Belgesi’ni almıştır. TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında da 2002’den beri ‘A Sınıfı Mükemmel Oda’ statüsünü koruyan Odamız, son denetimi de üstün başarıyla tamamlayarak 365 Oda/Borsa arasında birinci olmuştur. Oda olarak açık stratejik hedeflerimiz, profesyonel yönetim anlayışımızla üyelerimizin haklarını korumaya ve bölge iş dünyasına bu anlayışla hizmet etmeye devam edeceğiz.”
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, Kongre hakkında bilgiler vererek, “Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin değerli katkılarıyla 31’incisini düzenleyeceğimiz kongrede, sadece kapımızdaki riski değil bu risklerin ötesini de ortaya koyarak çözüm önerileri sunmak istiyoruz” dedi.


Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer) geçen yıl düzenlediği ve dergimiz KobiEfor’un hizmet sponsoru olduğu; ‘Ortak Amacın Gücü’ temasıyla ‘30. Kalite Kongresi ve 29. Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni çevrimiçi gerçekleştirilmişti.

Yorumlar (0)