banner565

banner472

banner458

banner457

Biotrend Enerji, rekor büyüme rakamlarına ulaştı

Biotrend Enerji, güçlü büyümesini 2022 yılında da sürdürdü. 2022’nin ilk yarısında ürettiği elektriğin tamamını YEKDEM kapsamında satarak, 2022 ilk yarı brüt karını 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 293 oranında yükselişle 153 milyon TL’ye ulaştıran Biotrend  Enerji, 2023 yılında yurt içi ve yurtdışında enerjide büyümeyi hedefliyor.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:22
20861
Biotrend Enerji, rekor büyüme rakamlarına ulaştı

Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Osman Nuri Vardı, Biotrend’in 2022 yılı performans grafiğinin yükseldiğini belirterek, “Biotrend kuruluşundan bugüne büyüme modelli iş planı ile yükselmeye devam ediyor. 2022 ilk yarı brüt karı, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 293 oranında yükselişle 153 milyon TL oldu. Yine bu yılın ilk yarısında konsolide FAVÖK rakamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 255 oranında yükselişle 176 milyon TL olarak gerçekleşti. 2022 yılının ilk yarısında net satışlarımız 522 milyon TL ile önceki yılın aynı dönemine göre toplam konsolide net satışlarda yüzde 227 oranında arttı” diye konuştu. Vardı, “Ana ortaklığa ait dönem kârı, 2022 yılının ilk yarısında, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 18 milyon TL’den 21 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılında bu rakamları daha ileriye taşıma hedefimiz var” dedi.

Evsel atıkları enerjiye dönüştürüyor
Evsel atıkları, geri dönüşüm ve enerji sektörüne kaynak olarak dönüştüren Biotrend Enerji, 11 ilde, yatırımı devam edenlerle birlikte toplam 18 tesiste hizmet veriyor. Vardı, aktif çalışan tesislerinde günde 9.000–10.000 ton arası atık işlendiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu oranda karışık evsel atığın işlenmesiyle, yaklaşık olarak biyokütleler dahil 77 MW elektrik enerjisi üretimi, 140 ton/gün ambalaj geri kazanımı elde ediliyor ve yıllık 3.15 milyon ton CO2 emisyonu engelleniyor. Biotrend Enerji olarak; ülkemize, çevreye, doğaya, ekonomiye ve Dünya’ya katmadeğeri yüksek projeler hayata geçirerek büyümeyi hedefliyoruz. Bu, aynı zamanda bizim vizyonumuz.” 2022 Eylül sonu itibariyle Biotrend Enerji’nin 97.8 MW saat elektrik kurulu gücü bulunuyor. Biotrend Enerji, tesislerinde 2022 yılının ilk 6 ayında 1 milyon 710 bin ton evsel atığı bertaraf ederek karbondioksit emisyonunu 2.7 milyon ton azaltmış durumda. Vardı, bu rakamın daha da yükseleceğini öngörerek, “2023 yılında yurt içi ve yurt dışında enerjide büyümeyi hedefliyoruz. Sadece atıktan enerji değil, alternatif yenilenebilir enerji üretimi projeleri de geliştiriyoruz. İlave olarak, tesislerimizde geri kazandırdığımız atıkların hammaddeye dönüşümü için Ar-Ge süreçlerini yürütüyoruz. İş geliştirme ekiplerimiz yurtdışındaki fırsatları da çok yakından takip ediyor” diye konuştu. Önceliklerinin yakın coğrafya ve Balkan ülkeleri olduğunu açıklayan Vardı, devlet alım garantisi olan ülkelerle yazışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Plastik atıkları geri dönüştürüyor
Enerji sektöründe fosil yakıtların kullanımının azaldığı, alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaştığı bir döneme girdik. Geleceğin dominant enerji kaynağının ne olacağını söylemek bugün için zor olsa da arayış sürüyor. Geçmişte elektrik fiyatlarını oluşturan ana kalem elektrik santral kurum ve işletme maliyetleriydi. Günümüzde şebeke ve dağıtım maliyetleri, elektrik fiyatlarını etkileyen ana oyuncu konumunda. Vardı, inovasyonda amacın son kullanıcının elektriği daha ucuza mal etmesi olduğunu belirterek, inovatif adımları öncelikle elektrik dağıtımı alanında beklemenin doğru olacağını söyledi. Vardı, şu bilgileri verdi: “Merkezi şebekeden dağıtık şebekeye dönüşümün hızlanacağı bir dönem beklememiz gerekli. Akıllı şebekeler, akıllı üretim-tüketim sistemleri en çok konuşacağımız konuların başında yer alacak. Biotrend Enerji olarak, teknoloji konusunda iddialıyız, evet. Yakın bir zamanda önemli bir anlaşmaya imza attık. Türkiye’de kuracağımız ileri seviye plastik geri dönüşüm tesisi için Honeywell ile işbirliği yapıyoruz. Plastik atıkları geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine dönüştürmek için Honeywell’in UpCycle Process teknolojisini kullanacağız. Karışık plastik atıkların geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine (RPF) dönüştürüleceği tesisimizde, plastikler için döngüsel ekonominin gelişimi mümkün olacak. Tesis, tamamlandığında Türkiye’de ticari ölçekli ilk plastik atık geri dönüşüm tesisi olacak.”

Yorumlar (0)