banner565

banner472

banner458

banner457

“Ekonominin tüm sektörlerinde yatırımlara açığız”

Ticari alışverişi artırmak ve bu konuda imzalanan anlaşmaların uygulanmasını teşvik etmek amacıyla Venezuela’ya giden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “‘’İki ülke arasında imzalanan 6 anlaşma ile ticaret hacmi 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz’’ dedi.” dedi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ekonominin tüm sektörlerinde yatırımlara açık olduklarını belirtti.

HABER 01.02.2023, 00:01 24.02.2023, 09:31
19766
“Ekonominin tüm sektörlerinde yatırımlara açığız”

Venezuela’ya Türkiye’den 90 iş insanı ile giden ve birçok resmi temaslarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye-Venezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri’nin açılışında, 2022’de 500’ün üzerinde firmanın Venezuela ile ticari ilişki kurduğuna dikkati çekti: “2019’da 152 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz geçen yıl yaklaşık 1.1 milyar dolara ulaştı” dedi.
Bakan Muş, “İkili ticaret hacmimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) belirlediği hedef doğrultusunda kısa vadede 3, orta vadede 5 milyar dolar seviyesine çıkartmak istiyoruz. Bu çerçevede, ticari ilişkilerimizi tarımdan turizme, enerjiden lojistiğe kadar ekonominin her alanında çeşitlendirmeye önem veriyoruz. Türk Hava Yolları (THY) haftanın her günü İstanbul-Karakas yolcu hizmeti veriyor, aynı zamanda Venezuela yönüne de hava kargo taşımacılığı hizmetlerine başlamış bulunuyor” açıklamasını yaptı.
Bakan Muş, Venezuela’nın zengin kaynaklarına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Yatırımların cazibeli hale getirilmesi amacıyla uygulanacak teşvikleri yakından takip etmeye davet ediyorum. Firmalarımız sosyal konut, hastane, enerji altyapısının onarımı, petrol ve doğal gaz sahalarının modernizasyonu, metro ve tren hatlarının yapımı gibi projelerde yer alabilirler. Venezuela’da tarım arazilerinin ıslahı, ürün yetiştirilmesi ve pazarlanması noktasında da ortak yatırımlar yapabiliriz diye düşünüyoruz. Tarım ve balıkçılıkta kullanılan makine ve ekipmanların modernizasyonu noktasında ülkemiz ile Venezuela arasında ciddi işbirliği potansiyeli olduğunu değerlendiriyoruz."
Bakan Muş, karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve bu iş forumunun düzenlenmesinde katkıları nedeniyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Venezuela makamlarına teşekkür etti.
Venezuela Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliği bağlarının güçlendirilmesi amacıyla “Türkiye-Venezuela Çok Sektörlü Ticaret Misyonu’ toplantısının gerçekleştirileceği bildirildi.
Bakan Muş, ABD ile Venezuela arasında geçen yıl başlayan temasların iki ülke ilişkilerini normalleştirilmesini ve uygulanan haksız yaptırımların tamamen kaldırmasına vesile olmasını temenni ettiklerini aktardı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türk heyetini Miraflores Sarayı’nda kabul eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin Uluslararası Üretken Yatırım Merkezi (CIIP) arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Başkan Maduro, “Burada ticari alışverişin büyük hedeflerini onayladık ve yatırımların entegrasyonunda ilerleme ile ülkelerimizin verimli ekonomik kalkınmasını teyit ettik” dedi.
Türk Hava Yolları’nın (THY) iki ülke arasındaki önemine vurgu yapan Başkan Maduro, “Türkiye’nin büyümesini her zaman memnuniyetle karşılıyoruz. Şimdiden haftada 7 uçuşumuz var ve bu artarak sürecek, çünkü Türkiye sadece Karakas’ı birleştirmiyor aynı zamanda İstanbul, Güney Amerika ve tüm bölgeleri birleştiriyor” diye konuştu.
Ülkesine yatırım çağrısı yapan Başkan Maduro, “Venezuela doğal kaynakları zengin bir ülkedir. Altın, demir, çelik, alüminyum, elmas madenciliği gibi ekonominin tüm sektörlerinde karşılıklı güven içinde yatırımlara açığız” mesajını verdi.

Yorumlar (0)