banner565

banner472

banner458

banner457

Simtek artırılmış gerçeklik uzmanlığında büyüyecek

Yenilik  üretmek ve yeni teknolojilerde uzmanlaşmak gayesiyle Artırılmış Gerçeklik (AR-Augmented Reality) alanında 2009’dan bu yana çalışmalar yapan bir ekip tarafından 2011’de Ankara’da kurulan Simtek,  “Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik (VR- Virtual Reality), Endüstri  4.0, Ciddi Oyun, Eğitim ve Simülasyon” alanlarındaki  faaliyetlerini Hacettepe Teknopark’ta yürütüyor.

HABER 01.03.2020, 07:53 26.03.2020, 13:57
15123
Simtek artırılmış gerçeklik uzmanlığında büyüyecek

Simtek, bir teknoloji firması olarak kullanıcı ihtiyaçları için profesyonel yaklaşımla yerli ve yüksek katmadeğerli ürünleri üretmeyi hedefliyor. Simtek Genel Müdürü Gül Meltem Kulalı, “Tamamen yerli mühendislerin çabalarıyla ve akademisyen desteğiyle tüm ürün ve çözümlerimizi kendimiz geliştiriyoruz. Yaptığımız işlerde bilgi derinliğine önem veriyoruz. Esas uzmanlık alanımız ve odaklandığımız teknolojiler; artırılmış gerçeklik, bilgisayar grafikleri, görüntü işleme, makine öğrenmesi. Artırılmış gerçekliğin entegre olacağı diğer teknolojileri  de yakından takip ediyoruz” dedi. Ar-Ge’nin maliyeti yüksek bir faaliyet olduğunu ve bugüne kadar hep Ar-Ge yaparak var olduklarını kaydeden Kulalı, “Ar-Ge çalışmaları ile pek çok farklı sektör ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve kullanıcıya göre uyarlanabilecek geniş bir algoritma kütüphanesi oluşturduk” açıklamasını yapıyor.
Gül Meltem Kulalı, Simtek’in sunduğu ürünlere ilişkin şu bilgileri veriyor: “Uzaktan Destek modülümüz ile uzakta bulunan bir uzmandan destek alarak bakım yapabilirsiniz. SİMTEK geliştirdiği RASST yazılımı ile bakım/onarım süreçlerinde sorun yaşayan teknisyenlere uzaktan ‘yerinde destek’ ulaştırır. Böylece zaman kaybı önlenir ve tasarruf sağlanır. RASST sahadaki teknisyenin artırılmış gerçeklik gözlüğü veya tableti aracılığıyla çalıştığı sistemin görüntüsünü uzman teknisyene aktarıyor. Uzman teknisyen, gelen görüntü üzerine ses, yazı iletimi ve kullanabileceği ‘şekil kütüphanesi’ ile istediği bilgileri hazırlayıp gönderebilir. Ayrıca bağlantı ve video paylaşabilir.
Bir cihazın nasıl tamir edileceğini bizim yazılımlarımızla teknisyenlere öğretebilir ve bakımlarını yaptırabilirsiniz. Örneğin; 3 boyutlu endüstriyel tasarımı yapılmış nesnenin 3 boyutlu modelinden nesneyi makine öğrenmesi yöntemleri ile öğreniyoruz ve gerçek nesnelerle kıyaslayabiliyoruz. Bakım alanındaki çalışmalarımızın yanında savunma sanayi sektörüne yönelik çözümlerimiz de var.”

“2020’den umutluyuz”
Geçmiş yıllara kıyasla 2019 yılını daha verimli geçirdiklerini kaydeden Kulalı, 2020 yılı için de pozitif düşündüklerini söylüyor. Kulalı  çalıştıkları alana ilgi artışı sebebiyle böyle bir ilerleme elde ettiklerini belirterek, “Ülke olarak 2018 yılında yaşanan ekonomik daralmayla 2019, kısmen yaraları sarma yılı olarak geçti. İş alanları geçmişe kıyasla daraldı. Firma olarak nispeten daha iyi bir dönem geçirmemizin sebebi ötelenen projelerin nihayetinde yapılabilmesiydi. Bu yıl için de pozitif düşünüyoruz. Başlayacak iki önemli projemiz var. Bu yılı ürün yelpazesini daha da genişleterek tamamlayacağız ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

“İhracat performansımız artacak”
İhracatın firmanın büyüme vizyonunda önemli olduğunu dile getiren Gül Meltem Kulalı, şu an için düşük bir volümde olsa da önümüzdeki dönem yeni ürünlerin devreye girmesiyle bu alanda daha iyi bir performans sergileyeceklerini açıklıyor: “İhracatta daha iyi noktalarda olabilirdik. Bu konuda öz eleştiri de yapıyoruz. Çünkü yurtdışında iş yapabilmenin koşulu zaman ayırmak ve ekonomik kaynak ayırmaktır. Bugüne kadar çok odaklanamadık. Ama bu yıl uluslararası faaliyet yürüten ABD’li bir firmaya ürün satışı gerçekleştireceğiz.”
Gül Meltem Kulalı’ya göre yeni teknolojiler kendisine alan bulmakta zorlanıyor ve bu alanda teknolojiye ihtiyaç duyan firmalarda bilinçlendirme çalışmaları uzun sürüyor: “Firmalara ihtiyacı aktarmak ve önyargıları yıkmak zorlu bir süreç. Değişim ürkütüyor. Bazen teknolojiden olabileceğinden daha fazla bir performans beklenebiliyor. Artırılmış gerçeklik alanından yüksek fayda sağlamak için hem teknolojiyi kullanan hem de geliştirenlerin karşılıklı işbirliği gerekiyor. Artırılmış gerçeklik alanında endüstrinin ihtiyacı keşfedilmeyi bekliyor.”
Tüm zorluklara rağmen sektörde ilk denilecek çözümleri olduğunu açıklayan Kulalı, şu bilgileri veriyor: “Birçok algoritma geliştirerek, ‘Artırılmış Gerçeklikle Bakım’ yapılması için ilk çalışmaları yaptık. Bu algoritmaların bazıları başlı başına birer ürün. Ayrıca sanal gerçeklik alanında teknisyen eğitmek zorunda olan bir firma için Türkiye’deki en büyük eğitim sınıfını açtık, ciddi oyun yazılımları geliştirdik. Simülasyonda Türkiye’nin tek İleri Hava Kontrolü Eğiticisi’ni geliştirdik. Ayrıca bu yıl simülatörün NATO tarafından onaylanması için yeni özellikler ekledik, onay süreci için başvuru yapılacak. Simülatörün onaylanması halinde ise ülkemizdeki NATO onaylı ilk simülatörü gerçekleştirmiş olacağız.”

ESABOR-http://sim-tek.com.tr/esabor
RASST-http://sim-tek.com.tr/rasst
Esabor Demo Link-https://youtu.be/MTYJB9f_Uug
STAR Demo 1 Link-https://youtu.be/9eE835igLm0
STAR Demo 2 Link-https://youtu.be/ALrSy41dAFg

Yorumlar (0)