banner565

banner472

banner458

banner457

30.11.2016, 08:00 7438

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin anlatıyor…

TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) Başkanı Nezih Kuleyin’le Antakya’da gerçekleştirilen toplantıda birlikteydik.
Nezih Bey’le TOSYÖV başkanlığını yaptığım yıllarda yönetim kurulunda birlikte çalıştık. Bu süreçte gerek AB kaynaklı projeler gerekse KOBİ Zirveleri olmak üzere çok sayıda başarılı projelerimize katkısı olan arkadaşlarımdan birisidir.
Mayıs ayında başkanlık görevine seçilen, yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte bugüne değin gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalarına yakından tanık olanlardanım.
Nezih Bey’le sohbetimizde kendisinden TOSYÖV’de yaptıkları çalışmaları ve gerçekleştirecekleri yeni projeleri anlatmasını rica ettim.

Neler mi anlattı?

Konuşması noktası virgülüne değin şunlardı:
“TOSYÖV kuruluşundan bugüne değin ülkemizde ‘girişim’ ortamının geliştirilmesi, girişimcilik kavram ve kültürünün yerleşmesi, yeni girişimcilerin ekonomiye kazandırılmasını, sürekli proje anlayışı ile sürdürmektedir.
Ülkemizin illerinde ve ilçelerinde kadınlarımıza, gençlerimize, kendi işini kurmak isteyen yurttaşlarımıza girişimcilik eğitimlerini başarıyla sürdürmektedir.
TOSYÖV’ün kuruluşuyla birlikte ülkemize KOBİ tanımını da kazandırdığını hatırlatmakta yarar görüyorum.
KOBİ’lerin desteklenmesi için bir yapılanma açığının varlığını belirleyen TOSYÖV girişimlerine başlayarak KOSGEB’in kurulması için büyük bir çaba harcıyor.
Sonunda KOSGEB kuruluyor ve KOBİ’ler için çalışan bir destek mekanizması ülke kalkınmasında yerini alıyor.
Bugün KOSGEB çok sayıda değişik destekleri ile KOBİ’leri geleceğini belirleyen bir kuruluş olmayı başarmıştır.
TOSYÖV’ün ülkemizdeki KOBİ’lerimize, girişimcilerimize finansmana erişim konusunda yaşadıkları sorunlara çözüm bulma amacıyla o zamanki paydaşları ile birlikte Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kuruluşuna öncülük ediyor,  ortak olarak hem yönetim kurulunda hem de onay komitelerinde hizmet veriyor.
Bugün Kredi Garanti Fonu ayda üçbinden fazla KOBİ’ye kredi kaynaklarına erişim konusunda kefalet vererek destek olmaktadır.
Bu rakamların Hükümetimiz’in aldığı son kararlarla birlikte geometrik bir biçimde artma olasılığı gündeme gelmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarımızla üniversitelerimizle iş dünyası, ekonomi odaklı sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşlarıyla bankalarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Göreve geldiğimiz süreçteki faaliyetlerimize gelince;
KOBİ’lere destek veren tüm kuruluşlar ile oluşturduğumuz bir proje ile birlikte ayda bir kez her bölgede ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları’nı anlatan toplantılar düzenlemekteyiz.
Bu proje kapsamında Karadeniz Bölgesi Toplantısı’nı, Ekim’de, Samsun’da, Akdeniz Bölgesi Toplantısı’nı, Kasım’da, Hatay’da gerçekleştirdik.
Marmara Bölgesi Toplantısı ise Aralık ayı içerisinde Bursa’da gerçekleştirilecektir.
Başlatacağımız bir başka projede ‘Endüstri 4.0’ alanında.
TOSYÖV kendini dünyada ‘Sanayi 4.0’ veya ‘Endüstri 4.0’ olarak tanımlanan olgunun ülkemizde gerçekleştirilmesi sürecinin KOBİ’ler yararına yaşama geçirilmesi noktasında liderlik yapan bir kuruluş olarak tanımlamaktadır.
Türkiye’nin Endüstri 4.0 yatırımlarını gerçekleştirmesi bir zorunluluk olarak önümüzde durmaktadır.
Bu süreç sonucunda tüm üretici şirketlerin iş yapış modelleri değişeceği için bu işin yapılmasında ciddi bir koordinasyon gereksemesi kendini hissettirmektedir.
TOSYÖV bu konuda gerekenleri anlatmak için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, TÜBİTAK, KGF ve DenizBank ile birlikte Ankara’da ‘Endüstriyel Dönüşüm İçin Paydaşlar Toplantısı’ düzenleyerek konuyu tüm paydaşları ile birlikte KOBİ’lere aktarmaya çalışmıştır.
Tabii ki ‘Sanayi 4.0’ın ülkemiz için dönüşümden başka bir anlamı daha vardır o da bu nitelikte bir sanayi ile ürettiğimiz milli ve yerli ürünlerin uluslararası pazarlarda diğer ürünlere göre etkinlik sağlamasıdır.
Bütün bu nedenlerden dolayı TOSYÖV bu yıl 13.’sünü gerçekleştireceği ‘KOBİ Zirvesi’nin ana temasını ‘Endüstriyel Dönüşümle Uluslararası Pazarlara’ olarak belirlemiştir.
Zirvede bir yandan dönüşümle ilgili sorunlar ele alınırken diğer yandan da bu dönüşüm sonucu değişen fabrikalarda üretilecek olan ürünlerin uluslararası pazarlarda karşılaşacağı pazar şartları ele alınarak ihracatçı KOBİ’lerin sorunları çözülmeye çalışılacaktır.
KOBİ’lerin gönüllü kuruluşu olan TOSYÖV,  ‘Girişimcinin gücü’ olarak çalışmalarına devam etmektedir.”
Başkan Nezih Kuleyin’le Antakya’da yaptığımız sohbetimizde TOSYÖV’ün çalışmaları ve önümüzdeki günlerde gerçekleştirecekleri çalışmalarına-projelerine ilişkin anlattıkları özetle bunlar…
Güzel ülkemizin ekonomisine istihdamına yönelik yapacakları çalışmalarda kendisine ve çalışma arkadaşlarına kolaylıklar diliyorum.

Yorumlar (0)
banner557