banner565

banner472

banner458

banner457

Gelişmiş ülke ve kapı komşu AVUSTURYA

Türkiye-Avusturya ekonomik ilişkileri olabileceğin 1/10’udur. Tüketim pazarı seçkin Türk KOBİ’leri için caziptir. Avusturya’da perakendeci bile ithalat yapar; e-ticaret ile dahi bu pazarda büyümek olanaklıdır.

ÜLKE 01.02.2019, 08:42 01.03.2019, 10:29
11941
Gelişmiş ülke ve kapı komşu AVUSTURYA

Avusturya en gelişkinler arasındadır. Orta Avrupa’nın en fazla ormana sahip (yüzde 50’si) ülkesidir. Avusturya’da demir, magnezyum, grafit ve kömür vardır, dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Ayrıca manyezit ve volfram üretiminde de dünyanın önemli üreticilerinin başında gelir.
Petrol ve doğalgaz üretiminde Avrupa’da dördüncü sıradadır. Petrol üretimi Viyana havzası ile Linz şehri civarındadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de bulunmaktadır. Ülkenin ekonomisi genelinde bakarsak şunu görürüz:
Türkiye-Avusturya ticareti (2017): Avusturya’nın ihracatı 168 milyar dolardır; ithalatı ise 176 milyar dolar seviyesindedir. Ülkenin dış ticaret hacmi 344 milyar doları buluyor. Bu hacim içinde Türkiye ile ticareti çok dar kalıyor: Avusturya’ya ihracatımız; 1.1 milyar dolar iken ithalatımız; 1.5 milyar dolar civarındadır.

Avusturya’ya ihraç ürünlerimiz
Avusturya’ya ihracatımızda öne çıkan ürünler şunlardır: Binek otomobilleri, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, meyve ve yenilen diğer bitki parçalarının konserveleri, magnezit, erimiş yanmış manyezi ve diğer magnezyum oksit,  yatak çarşafı, masa örtüleri, tuvalet ve mutfak bezleri, alüminyum saclar, levhalar, şeritler (kalınlığı 0.2 mm.’yi geçenler), alüminyumdan çubuklar ve profiller, tişörtler, fanilalar, atletler, kaşkorseler ve diğer iç giyim eşyası (örme veya kroşe), plastikten diğer levha, plaka, şerit, film, folye (gözeneksiz),  monitörler ve projektörler, televizyon alıcı cihazları, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler, reçel, jöle, marmelat, meyve püresi ve pastları (pişirilerek hazırlanmış), sadece veya esas itibariyle 84.07 veya 84.08 pozisyon motorların aksam ve parçaları, kauçuktan yeni dış lastikler, bakır teller, ev veya çamaşırhane tipi yıkama makinaları (yıkama ve kurutma tertibatı bir arada olanlar dahil).
Kaynak: ITC-Trademap

Not: Avusturya’ya ihracatımızın kg başına değeri; 2.43 dolardır. Avusturya’ya ihracat yapan firma sayısımız ise 3.200 mertebesine ulaşmıştır. Ülkenin yasaları yalnızca ithalatçılara değil, perakendecilere de ithalat yapma imkanı sağlamaktadır. Bu bağlamda, zincir mağazalar, posta yoluyla ticaret yapan şirketler ve “department store”lar aynı zamanda önemli ithalatçıdırlar. Buna ilave olarak ticari acenteler, bazı sanayici ve küçük üreticiler aynı zamanda ithalat da yapabilmektedirler.
Bağlantılar genellikle ithalatçı/toptancılar ve büyük zincirler üzerinden yapılmaktadır. Ancak büyük mağaza zincirlerinin bir bölümü tedariklerini özellikle Almanya’daki merkezlerinden yapmaktadırlar. Buna göre imalatçı KOBİ’lerimiz, hem Avusturya ve hem de Almanya pazarında  sağlıklı araştırmalar yaparak Avusturya pazarına girebilirler. Ayrıca perakende ticaret hacminde e-ticaret geliştirmek de mümkündür. Avusturya pazarı büyütür.

ÖNEMLİ ADRES
Viyana Ticaret Müşavirliğimiz
Adres: Turkish Embassy Office of the Commercial Counsellor Gottfried Kellergasse 2/12 1030 Wien / AUSTRIA
Tel: (00431) 713 13 58-(00431) 712 43 82
Faks: (00431) 712 43 82 75-(00431) 713 13 58 75
E-posta: viyana@ekonomi.gov.tr
Web Sitesi: Viyana Tİcaret Müşavirliği

Yorumlar (0)