banner565

banner472

banner458

banner457

KSO’da ‘İkiz Dönüşüm ve Yeşil Mutabakat’ konuşuldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) organizasyonunda ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle ‘İkiz Dönüşüm ve Yeşil Mutabakat’ konulu panel düzenlendi. Dünya Gazetesi NBE Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak; Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Demet Işıl Karakurt ile İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç.Dr. Çiğdem Nas katıldı.

YEŞİL EKONOMİ 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:26
20768
KSO’da ‘İkiz Dönüşüm ve Yeşil Mutabakat’ konuşuldu

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO’ya kayıtlı yaklaşık 3.500 firmanın 326’sının yabancı sermayeli ve bunun yüzde 10 civarına tekabül ettiğini ve Türkiye’nin başka şehrinde bu derece bir yabancı sermaye yatırımı bulunmadığını kaydetti.  Otomotiv, kimya ve metal sanayinin Kocaeli’nin 3 lokomotif sektörü olduğunu paylaşan Zeytinoğlu, ili yabancı sermaye için bu kadar değerli kılanın 35 liman ve iskele bulunması olduğunu aktardı: “Bu limanlardan geçen yıl elleçlenen yük miktarı 81.3 milyon ton.  Bu da bizi Türkiye’de 1., Avrupa’da 7. liman kenti yapıyor.” 14 OSB, TÜBİTAK MAM ve Bilişim Vadisi ile 5 teknopark, Ulusal Test Merkezi-TSE, 2 TTO ve 3 üniversitesi, Türkiye’nin ilk 500 sanayi firmasının 84’ü bulunan Kocaeli’nin 2021 ihracatının 33.5 milyar dolar olduğunu belirten Zeytinoğlu, AB’nin Türkiye’nin birinci ticari partneri olduğunu anımsattı: “AB Yeşil Mutabakatı’nı; tarımdan sanayiye, çevreden, dış politikaya her alanda iyi çalışıp, uygulamaya almamız gerekiyor. AB’ye uyumlu bir ETS sisteminin bir an önce hayata geçmesi önemli.”
Demet Işıl Karakurt, bizim gündemimizi meşgul eden kısmın sanayi için önemli olan sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasına ilişkin tasarı olduğunu söyledi: “2027 itibariyle gömülü emisyonlar üzerinden ücretlendirmenin başlayacağı ve mali yükümlülüklerin doğacağı bir dönem başlayacak.
Dr. Mehmet Yurdal Şahin, çevre yatırımları ve yeşil mutabakatla ilgili onları önplana çıkaracak 2012’den beri 29 karar ve 14 tebliği değişikliği yaptıklarını, sistemde 8 destek unsuru bulunduğunu paylaştı. Ar-Ge, yüksek teknoloji ve çevreye yönelik yatırımların Kocaeli’de yapılsa bile 5. bölge desteğiyle desteklendiğini aktaran Şahin, proje bazlı teşvik sistemi, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümle ilgili verdikleri destekleri anlattı.
Bülent Özcan, AB’nin 2 trilyon euroluk bütçesinin içinde Türkiye dahil aday ülkelere 12.4 milyar euroluk kaynak ayırdığını, Türkiye’nin 2021’de 208.5 milyon euro, 2022’de 222 milyon euro kaynağı tahsis edip projelendirdiğini aktardı. Özcan, aldıkları 20 milyon euroluk kaynağa 300 milyon euroluk uluslararası finansman ekleyerek belediyelerin yeşil dönüşüm ve afetlerle ilgili ihtiyaç duyacağı finansmanı sağlayacağı paket geliştirdiklerini açıkladı. TOBB’un Odalar Arası Diyalog Projesi’ne değinen Özcan, yeşil dönüşüm hibelerini önümüzdeki dönemde duyuracaklarını, iş dünyasının yeşil dönüşüm finansman ihtiyacı için Türkiye Yatırım Platformu diye bir modele gittiklerini kaydetti.
Doç.Dr. Çiğdem Nas, yeşil dönüşümün AB için hayati bir konu olduğunu vurguladı.  Nas, AB’nin yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm hedefleriyle ikiz dönüşümü değerlendirmek gerektiğini, Türkiye’nin de yeşil teknolojiler ve dijitalleşme değişiminin içinde yer alması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)
banner557