banner565

banner472

banner458

banner457

01.05.2015, 09:00 10434

Seçimlere Giderken Partilerin Ar-Ge Vaatleri…

Türkiye, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere giderken Meclis’te temsil edilen partilerimizden AK Parti, CHP ve HDP seçim beyannamelerini kamuoyuyla paylaştılar. MHP ise 3 Mayıs’ta açıklayacağını bildirdi. Partiler beyannamelerinde yurttaşlara bol vaatlerde bulunuyorlar, deyim yerindeyse yok yok. Her üç partide ekonominin itici gücü olarak gördükleri KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılmasına, Ar-Ge ve inovasyonu önemsediklerini vurgu yaparak bu alanda ortak paydayı yakalamışlar.
Beyannamelerden derlediğim  Ar-Ge vaatlerini  sizlerle paylaşmak istiyorum. AKP ve CHP ekonomiye, KOBİ’lere, Ar-Ge’ye oldukça geniş yer vermişler. Örneğin; AKP 2011 Beyannamesi’ni 160 sayfa olarak kamuoyuyla paylaşmıştı. Ekonomiye 2011’de “Büyük Ekonomi” başlığı altında 37 sayfa ayrılmış, 2015’te ise tam 352 sayfa. “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi” başlığı altında 89 sayfa ayrılmış. 2015 Beyannamesi, önce bugüne kadar gerçekleştirilenleri sıralayıp ardından yeni vaatlerinin yeraldığı bir düzenleme ile sunuluyor.

AKP, “Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır” yaklaşımıyla vaat edilenlerin büyükçe bölümü bugüne kadar yapılanların devamı niteliğinde...

Bilim Teknoloji ve Yenilikçi Üretim başlığı altında,”Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Dönüşüm Programı” ile “Bilgiye dayalı ve rekabetçi bir ekonomiye geçiş için kaynak altyapısını oluşturma ve araştırma kapasitesinin arttırılacağını, Ar-Ge ve yenilikçilik bilincinin ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesi, öncelikli kalkınma hedefleri arasında olduğunu” dile getiriyor. Ve önümüzdeki dönemde de bu konuda özel sektörü desteklemeyi, kurumlar arasında koordinasyonu güçlendirmeyi ve üniversite, sanayi ve kamu kurumları arasındaki işbirliklerini güçlendireceğini dile getiriyor. Sayısı 2 olan Bilim Merkezlerini 4’e çıkarmayı, patent borsası kurmayı ve fikri haklar konusuna atıfta bulunmakta.

AK Parti’nin vaatlerinden derlediklerim özetle bunlar…

CHP’de uzun yıllardır ilk kez ekonomi ağırlıklı olarak düzenlediği seçim beyannamesini açıklaması toplumun her kesiminde ilgi ile karşılandı. Girişimciliğe, KOBİ’lere, Ar-Ge ve inovasyona ayrıntılı olarak yer verilen beyannamenin “Bilgi Ekonomisi Atılım”ı başlığı altında yeralan vaatler özetle şöyle sıralanmış;
Yeni teknoloji atılımında kamunun sürükleyici bir güç olmasını sağlayacağını, bilgi teknolojilerinde sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olmayı hedeflediğini, bilgi ekonomisine dönüşüm için yeni teknoloji ve Ar-Ge alanları ile eğitim başta olmak üzere sosyal gelişmeyi kapsayan yapısal reformları gerçekleştireceğini sözünü vermektedir.

Bunun olabilmesi için eğitimde eşit fırsatların ve koşulların yaratılmasının sağlanması gerektiğini ve zorunlu eğitimin tüm kademelerinde bilişimin yerini artıracağını vaatleri arasında yer vermiştir.

Diğer vaatleri başlık olarak sıralandığında;
- Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payını, AB standardı olan yüzde 3 düzeyine çıkaracağız.
- Teşvikleri finansman aracı olmaktan çıkaracağız. Ar-Ge teşviklerini etkinleştirecek ve üretim ve bölgesel ihtiyaçları gözeterek düzenleyeceğiz.
- Ar-Ge desteklerine erişimi kolaylaştırmak ve desteklerin etkinliğini artırmak için kurumlar arası form ve süreç farklılıklarını ortadan kaldıracak, eşgüdümü sağlayacağız.
- AB ülkelerinin “akıllı uzmanlaşma” stratejisini bölgesel ekonomilere uyarlayacağız. .Bölgesel Ar-Ge politikalarını bu stratejiye göre oluşturacağız.
- Kamu araştırma kurumlarının kapasite ve sayısını artıracağız ve etkin kamu desteğiyle kamu araştırma kurumları-üniversite-sanayi işbirliği modelini geliştireceğiz.
- Sadece yüksek lisans eğitimi ve Ar-Ge ile ilgilenecek olan “Girişimcilik Üniversiteleri” kurulması yönünde yasal düzenlemeleri yapacağız.
- Tüm üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik (inovasyon) eğitimlerini artıracağız.
- Bilgi ekonomisine dönüşüm için yeni teknoloji ve Ar-Ge alanları ile eğitim başta olmak üzere sosyal gelişmeyi kapsayan yapısal reformları gerçekleştireceğiz.
- Kuracağımız “Teknobank” ile teknoloji gelişme bölgelerinin etkinliğini artıracak; yenilikçiliği, teknoloji yatırımlarını ve adaptasyonunu, yeni teknoloji tabanlı ürünleri ve e-ticaret faaliyetlerini destekleyeceğiz.
- Ar-Ge faaliyetlerinin üretim odaklı ve tasarım sürecini kapsayacak şekilde yürütülmesini sağlayacağız.
- Ürün ve süreç tasarımını Ar-Ge faaliyetleri kapsamına dahil edeceğiz.
- Türk Tasarım Danışma Konseyi’ni daha etkin hale getireceğiz.
- Tasarım Strateji Belgesi’ni titizlikle uygulayacağız.
- Enerji alanında Ar-Ge çalışmalarını, kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile gerçekleştireceğiz.

CHP’nin de beyannamesinden derlediklerimi özetlemeye çalıştım.

HDP ise beyannamesinin Ekonomi bölümünde;
“KOBİ’lere sektörel planlama çerçevesinde sıfır faizli finansman desteği sağlayacağız.
KOBİ’leri haksız rekabete karşı koruyacak önlemler alacağız. Tüm teşvik ve destek sistemi, üretimin sağlıklı gelişimini ve istihdam artışını hedefleyecek.”

HDP’nin beyannamedeki vaadi de bu kadar…
Sonuç olarak, Ar-Ge ve inovasyon alanında bugüne kadar yapılanlar elbette takdir edilmeli ancak bu alanlarda söz sahibi olabilmek için daha yapılacak çok şey olduğunu anımsatarak seçim beyannamelerinde yeralan vaatleri de gözardı etmemek gerekiyor.

Yorumlar (0)
banner557