banner565

banner472

banner458

banner457

01.05.2013, 17:06 3556

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Sarper Taşkıran ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, belirtileri, tedavisi üzerine konuştu.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nedir?
DEHB çocuklarda sık rastlanan davranışsal  bir bozukluktur.  DEHB’li çocuklar dikkat gerektiren aktivitelerde zorlanmalar, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik yüzünden sorunlar yaşarlar.


Çocuklarda hareketlilik  ve dikkatsizlik normal değil midir?
Tabii ki çocuklar  heyecanlandıklarında  veya kaygılandıklarında daha hareketli veya dikkatsiz olabilirler,  ancak DEHB’de  bu davranışlar çocuğun  hislerinden  bağımsız ve süreklidir. Sağlıklı çocuklar gerektiği zaman dikkatlerini  yoğunlaştırıp hareketlerini  kısıtlayabilirken  DEHB’li çocuk örneğin sınıf ortamında bunu yapamadığı için sorunlar yaşar.

Dikkat eksikliği  olan çocuk hiçbir şeye dikkatini veremez mi?
Ailelerden çoğunlukla bu çocukların 3-4 saat pür dikkat bilgisayar  veya televizyon  karşısında durabildiklerini öğreniriz.  Aşırı görsel ve işitsel  uyaran içeren dijital oyunlar veya filmlerin DEHB’li çocukların dikkatlerini  toplayabilmeleri normaldir. Ancak aileler ve öğretmenler, bilgisayar oyunları kadar  renkli  ve hızlı olamayacakları için bu çocukların dikkatlerini  toplamakta yetersiz kalacaklardır.

DEHB tedavi edilebilir mi, tedavide ilaç kullanmak şart mıdır?
DEHB’nin   tedavisi davranışçı   terapiler ve  ilaçlarla mümkündür.  DEHB beynin  bazı bölgelerindeki  kimyasal farklılıklar yüzünden oluşur, bu nedenle hastaların büyük çoğunluğunda bu farklılıkları düzelten ilaç tedavileri başarıyla uygulanmaktadır.  Davranışçı terapiler  ilaçla  birlikte uygulanınca daha başarılı olurlar. Aileler haklı olarak ilaçların yan etkileri  nedeniyle tereddüt  yaşamaktadırlar. Ancak yan etkiler  başarılı klinik izlemle en aza indirilebilir. Tedavi edilmeyen çocukta ise istenmeyen gelişmeler çok daha olumsuz sonuçlara yol açabilir.

DEHB tedavi edilmezse neler olabilir? DEHB’de tedavi ömürboyu mu olur?
Okul çağı çocukların altın çağıdır. Çocukların gelecekte içinde  olacakları  sosyal,  akademik  ve  mesleki  çevre hep okul çağında belirlenir.  Tedavi edilmeyen DEHB’li çocuklar okulda dikkat eksiklikleri  ve davranış bozuklukları nedeniyle önce etiketlenir,  sonra dışlanırlar. Akademik olarak da geri kaldıkları için tepkisel olarak okuldan kaçma, suça karışma, alkol ve maddelere yönelme bu çocuklarda çok daha sık görülür. Aileler ilaç yan etkileri  yüzünden tedaviden kaçarken aslında çok daha büyük riskler almaktadır.Tedavi süresi bireysel olarak çocuğun ihtiyacına göre belirlenir. Ergenlik döneminde tedavi ihtiyacı azalan çocuklar varken yetişkin  hayatında da duygusal, sosyal ve mesleki alanlardaki zorlanmaları devam ettiğinden tedavileri devam ettirilen  hastalarımız vardır.

DEHB sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de olabilir mi? Yetişkenlerde görülen dikkat eksikliği tedavi edilebilir mi?
Kesinlikle  evet. DEHB’li çocukların azımsanamayacak bir bölümü bu zorlanmalarını erişkin hayata da taşır. Çocukluk çağındaki kadar hareketlilik  kalmasa da rahatsızlık kendini işe odaklanamama, dikkatin kolay dağılması, planlama ve yürütmede sorunlar, erteleme, öteleme, dalgınlık, unutkanlık  ve dürtüsellik,  yani ani duygusal  ve davranışsal  tepkilerle  gösterir.  Erişkin  DEHB tanısı için önemli olan bu sorunların çocukluk çağından beri bireyde gözleniyor  olmasıdır. Yani okul hayatında hiç sorun yaşamamış birey, birdenbire  unutkan ve dikkatsiz  olduysa onun altında DEHB değil,  başka rahatsızlıklar aramak gerekir.Bir psikiyatrist  tarafından değerlendirildikten  sonra Erişkin  DEHB tanısı alan hastalar yine ilaçlar ve davranışçı yöntemlerle  başarı ile tedavi edilebilirler.DEHB’de tedavi  bireyin  sadece iş hayatında değil, aile ve arkadaş ilişkilerinde  de önemli iyileşmeler sağlar.
Yorumlar (0)
banner557