banner565

banner472

banner458

banner457

01.03.2021, 00:01 14001

Disiplin Neden Önemlidir…

Yetenek kişiyi fark ettirse de karakter özelliği olan disiplin kişiyi zirveye taşımakla kalmaz sürdürebilir başarı ve mutluluğun kapısını açar. O yüzden yetenekli olmak tabi ki önemlidir ama disiplinli olmak ve akılla duyguları harmanlama yeteneğine sahip olmak ve bunu kaslara geçirmek daha da önemlidir.

Fransızca’dan dilimize geçmiş olan disiplin kavramı, TDK’ya göre, “Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı ya da yazısız kurallarına, titizlik ve önemle uyması durumunun yanı sıra kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin tümü”  olarak geçer. İlk bakıldığı zaman soyut olarak görünür ve kişilerin zihninde önemi anlaşılmakla birlikte, nesnel olarak neyin karşılığı olduğu konusunda hep bir tartışma vardır. Disiplin önemlidir ama nerede, nasıl ve hangi boyutlarda olduğu da en az kendisi kadar önemlidir.
Disiplin bence; “gerekeni, gerektiği biçimde, koşullardan ve duygulardan bağımsız olarak yapmaktır.” Nedenine gelince insanın us dışı bir varlık olmasıdır. Duygular işin içine girince, akıl yani ‘us’la bir kavga içine girebilir. Kişi gününde olmayabilir, havasında değildir ama bazı işlerin de sektirmeden yapılması gerekir. İşte bu durumda irade devreye girer ve aklı ‘kalk, onu yap’ der ama duygu mırın kırın eder, gönülsüz davranır. İşte burada disiplin devreye girer; duygu ve ortamdan bağımsız olarak yapılması gereken iş, amacına uygun ve doğru biçimde yapılması gerekir. Burada irade ve us yani akıl önemlidir. İnsanı diğer varlıklardan ayıran ve milyonlarca yıllık evrim sonucu oluşan akıl, kişinin rehberi olmaya devam eder. Bu yüzden başarılı insanların temel yetkinliklerinden biridir disiplin. Disiplin öğrenilmiştir ve pekiştirilmiştir.
Disiplin, bireyde küçük yaşlarda aile ve okul tarafından geliştirilmesi gerekir. Yine de insan öğrenmeye aç ve açıksa her yaşta öğrenilebilir. Bazen hayat ve koşullar öğretir disiplinli olmayı. İnsan öyle şeyler yaşar ki disiplinli olmayı istemeye isteye öğrenmek zorunda kalır.
Disiplinli olmanın önünde birçok engel vardır. Ama bana göre bizim kültürümüzde kişinin yeteneğinin veya zekâsının fazla öne çıkarılmasıdır. Sanki zeki ve yetenekli iseniz disiplinli olmak zorunda değilmişsiniz gibi bir izlenim doğar. Oysa tam tersidir. Kişi yatkınlık (yeti) ile doğar ama üst düzey bir yetenek haline, doğru çalışmayla uzun süreçlerde gelir. Sahip olduğu bu yetkinlikler onu becerikli kılar ve kişi bu yetkinliklerini özellikle zor şartlarda becerisini sergileyebilmeyi öğrenmişse ona usta denir.
Zeki olmak da benzer durum gösterebilir. Kavrama ve öğrenme yeteneği önde olan kişiler disipline gerek duymaya gerek duymayabilir. Bu da bir yanılgıdır. Zekâ önde çabuk kavramayı veya bir beceriyi iyi yapmayı sağlayabilir ama ahlaklı olmayı, sürdürebilir başarıyı ve toplumun gönlüne girmeyi garanti edemez. Spor, sanat veya benzer alanlarda yetenekli ve zeki insandan daha çok disiplinli yani öğrenmeye aç ve açık, haddini ve sınırlarını bilen, karakterin ve ahlakın daha önemli olduğunu düşünen, zekâsının ve yeteneğinin büyüsüne kapılmayan, erdemli davranışları yaşamın temeline alan insanlar daha da kabul görür. Yetenek kişiyi fark ettirse de karakter özelliği olan disiplin kişiyi zirveye taşımakla kalmaz sürdürebilir başarı ve mutluluğun kapısını açar. O yüzden yetenekli olmak tabi ki önemlidir ama disiplinli olmak ve akılla duyguları harmanlama yeteneğine sahip olmak ve bunu kaslara geçirmek daha da önemlidir.

Yorumlar (0)
banner557