banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

“10 milyar dolarlık hedef ulaşılabilir bir hedef”

Bakan Bolat, Çekya ziyareti kapsamında başkent Prag’da Dünya Türk İş Konseyinin (DTİK) Çekya ve Avrupa Temsilciler Kurulu temsilcileriyle buluştu.

HABER 01.06.2024, 00:01 13.06.2024, 09:15
14628
“10 milyar dolarlık hedef ulaşılabilir bir hedef”

Bakan Bolat, “Çekya ile ticaretin 20 yıl önce 450 milyon dolar olduğunu belirterek, “Aşağı yukarı 13 katı artışla 6 milyar dolara yaklaştı. Büyükelçimizin ortaya koyduğu 10 milyar dolarlık hedef ulaşılabilir bir hedef” dedi. Asıl büyük fonksiyonun Türkiye’nin ihracatını hem hizmetlerde hem mallarda artırmak olduğuna dikkati çeken Bakan Bolat, bu kapsamda dış ticaret açığını azaltarak, Türkiye’nin cari işlemler açığını azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bakan Bolat, Çekya’nın 11 milyon nüfusu olduğunu, bir yılda gelen turist sayısı ile bu rakamın 22 milyona çıktığını, turizmcilerin Çekya’da yapacağı işler olduğunu söyledi. Bakan Bolat, Çek şirketlerinin enerji konusunda Türkiye’de ciddi destekleri, katkıları ve yatırımları olduğuna vurgu yaparak, Türkiye ile AB ilişkilerinde enerji ve yeşil ekonominin büyük önem taşıdığını kaydetti: “Toplam enerji üretimimizin yüzde 16’sı sadece güneş ve rüzgar kaynaklarından geliyor. Hidrolik kaynaklarda da yüzde 26’mız var. Toplamda yüzde 42’mizi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediyoruz. Bu Avrupa ortalamasının üzerinde. Avrupa ortalaması yüzde 30’larda. Bu anlamda yakında nükleer enerjimizin bu sene sonuna kadar ilk ünitesinin devreye girmesi planlanıyor. O da gelecek. Çekya’nın da Türkiye’nin hidrolik santrallerinde 8 tane 575 megavat miktarında üretimi var hidrolik enerjide, bu açıdan önemli.”
Çekya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde kritik konulardan birincisinin vize, ikincisinin de Türkiye’nin Batı ve Kuzey Avrupa’ya giderken kara yolları taşımalarında kota ve bu kamyonların şoförlerinin vize alamaması engeli olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, Ekonomi ve Ticaret Ortak Komite toplantısında bu konuları yeniden ele alacakları bilgisini verdi.

Yorumlar (0)