banner565

banner472

banner458

banner457

11 bankadan ihracatçıya; 1 milyar dolarlık yeni kredi paketi

Toplam 11 bankanın destek Vade(SİZ)  İhracat Kredi Paketi’nde ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.

HABER 01.09.2023, 00:00 21.09.2023, 10:10
21829
11 bankadan ihracatçıya; 1 milyar dolarlık yeni kredi paketi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank arasında, Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden olan ihracatçılara yönelik 1 milyar dolarlık yeni bir kredi paketi devreye alındı. ‘Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi’ kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek. KOBİ’lere 1 milyon dolar, KOBİ dışı firmalara 5 milyon dolara kadar kredi kullandırılacak.
Rotatif ya da taksitli kredi: Birlik üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda, kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Rotatif kredi seçeneğiyle, 12 aylık bir süreyle başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek. Böylece tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi ise 24 ay olacak.
Basın toplantısına katılan Banka yöneticileri arasında; Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, TEB Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yenidoğan, Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Demiröz yer aldı.
“Gücümüzü refah ve büyümenin artışında kullanıyoruz”: TİM ile 11 banka arasında gerçekleştirilen Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi imza töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, kredi paketinde 6 ay geri ödemesiz dönem öngördüklerini, protokolle Türkiye’nin geleceğine yatırım yapma bilinciyle hareket ettiklerini söyledi: “Ekonominin ve ticaretin dinamikleri çok hızlı değişiyor, bu değişime ayak uydurmakla birlikte değişime yön veren ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katmadeğerli ihracatı artırmak amacıyla buradaki üye Bankalarımızla birlikte yeni bir finansman desteğini TİM aracılığıyla ihracatçılarımıza sağlayacağız. 11 Bankanın katılımıyla 1 milyar dolar tutarına ulaşacak bu kredi paketiyle ülkemiz ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan ihracatçılarımızın, finansmana erişimlerini kolaylaştıracağız.”
“1 milyar dolarlık yeni ürün çıktı”: TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise 61 ihracatçı birliğinin, 27 sektörün ve 115 bin mal ve hizmet ihracatçısının ortak sorunu olan finansmana erişimin çözümü için 11 bankayla biraraya geldiklerini söyledi. Gültepe, Cumhuriyetin 100. yılında 265 milyar dolar mal ve 120 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı: “2028 yılı için 400 milyar doları mal ve 200 milyar doları hizmet ihracatı olmak üzere 600 milyar dolarlık hedefi koyduk. İhracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacı da aynı oranda artıyor. Büyük hedeflere ulaşmanın kilidi ise finansman. Bugün açıkladığımız Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi ihracatçılarımız için kritik önem taşıyor.”

Yorumlar (0)