banner565

banner622

banner472

20 milyar liralık 4 dev yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, proje bazlı devlet desteğiyle startı verilen 20 milyar liralık 4 dev yatırımı anlattı.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:26
20869
20 milyar liralık 4 dev yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı proje bazlı teşvikler vermeye devam ediyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla toplamda 20 milyar liralık 4 önemli yatırıma proje bazlı devlet yardımı sağlanmasının önü açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, startı verilen 4 dev projenin detaylarını anlattı.
Bakan Varank’ın verdiği bilgilere göre; Toyota’nın, Sakarya’da yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımı 7 milyar liralık bütçeyle hayata geçecek, yatırımın sonunda yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya paketi üretilecek. İzmir’de Smart Enerji, 7.5 milyar liranın üzerinde yatırımla yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üretecek ve bu yatırımla 2 bin 300’e yakın istihdam sağlanacak. Türkiye’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsül deterjan yılda 2.4 milyar adet ile Adana’da üretilecek. . Kocaeli’de 3 milyar liranın üzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli tesisle maleik anhidrit üretilecek ve 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek. Bakan Varank, Milli Teknoloji Hamlesi’ni tahkim edecek 20 milyar liralık bu büyük yatırım hamlesini önemsediklerini vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının genç istihdamını odağına aldığı Çalışan ve Üreten Gençler Programı (ÇÜGEP) kapsamında kalkınma ajansları eliyle hayata geçirilen Tekstilkent projelerinden Nevşehir Acıgöl’ün de temeli atılırken Bakan Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) ile Ahiler Kalkınma Ajansı’nın (AHİKA) toplam 8 projesinin açılışını gerçekleştirdi. Toplamda 41 milyon lira bütçeli 8 proje, Nevşehir’in turizm potansiyeline katkı sağlayacak.
Bakan Varank, “Nevşehir Acıgöl Tekstilkent, 250 kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık 13 milyon lira bütçeli projenin tamamında kamu kaynakları kullanılacak. 2 bin 200 m2 kapalı alana sahip, toplam 12 bin m2’lik alan üzerinde yükselecek 2 bina tekstil atölyelerine kiralanacak” dedi.

Geleceğin teknoloji yıldızları ter döktü
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle başlatılan DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri için 42 ilde eş zamanlı olarak uygulama sınavı gerçekleştirildi.
Sınavda, birinci aşamayı tamamlayarak ikinci aşama sınavına hak kazanan adaylar bu yıl ‘Çevre Dostu Yük Gemisi’ olarak belirlenen tema doğrultusunda ter döktü. Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiren Atölyeler, 1. fazda 12 ilde, 2. fazda 18 ilde, 3. fazda 27 ilde, 4. fazda 24 ilde olmak üzere toplam 81 ilde 100 atölye kurulması hedefini tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı. Atölyeler’de 15 bin 280 öğrenci ‘DENEYAP Türkiye Projesi’ bünyesinde, 1940 öğrenci DENEYAP eğitim programlarını uygulayan ‘Bilim Türkiye Projesi’ bünyesinde, 2 bin 10 öğrenci ise ‘T3 Vakfı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’ bünyesinde eğitim almış olacak.

Dünyanın en büyük yüzen fabrika balıkçı gemisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yalova’daki Tersan Tersanesi’ni ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldi ve Tersaneler Bölgesi’nde de incelemelerde bulundu. Bakan Varank, “Günlük 450 ton balığı yakalayıp işleyebilen ve dört saat içerisinde işledikleri balığı dondurup daha sonra taze bir şekilde kıyıya ulaştıran tam otomasyonlu teknolojik bir harikadan bahsediyoruz. Buradan baktığınızda sağdaki gemi şu anda dünyadaki en büyük fabrika balıkçı gemisi” açıklamasını yaptı.

“Türk metal sektörü tarih yazıyor”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜYAP fuar alanında İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) ve İtalyan Döküm Sanayicileri Derneği’nin (AMAFOND) desteğiyle düzenlenen ‘15. Ankiros Uluslararası Demir-Çelik, Döküm, Demirdışı Metalürji Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı’nın açılışını yaptı.
Türk metal sektörünün tarih yazdığını söyleyen Bakan Varank, Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1., Dünya’da 7. sırada yer aldığını, üretim kapasitesiyle 2021 itibarıyla 53 milyon tonu geçtiğimizi söyledi: “Devam eden yatırımlarla beraber 60 milyon ton seviyesine kısa sürede ulaşmış olacağız. Üretimimizin yarıdan fazlasını ihraç ediyoruz. 2021’de yaptığımız 25 milyar dolar değerindeki 22 milyon ton çelik ihracatıyla dünyada 6. sıradayız. Bu rakam toplam ihracatımızın da yüzde 12’sine tekabül ediyor.”

Türkiye’nin en büyük elektronik eşya yenileme merkezi
Bakan Varank, İstanbul’da EasyCep Yenileme Merkezi’nin açılışını yaptı. EasyCep’in, 2021’de 1.2 milyon dolar tohum yatırımı aldıktan sonra, 2022 başında 100 milyon dolar değerlemeye ulaşmayı başardığını aktaran Bakan Varank, Türk Standardları Enstitüsü ile ikinci el cep telefonlarının yenilenmesine dair bir standart geliştirildiğini kaydetti: “Easycep, bugün 4 bin m2 kapalı alanda Ticaret Bakanlığı yenileme merkezi lisansı ile faaliyetlerine devam ediyor. Şu anda 350 çalışanı var, yılsonu hedefleri 500 rakamını yakalayabilmek.”

Teknoloji ve girişimciliğin merkezi
Keçiören’de Profesör Doktor Tunçalp Özgen Teknoloji Merkezi’nin açılışını yapan Bakan Varank, Keçiören Belediyesi tarafından hizmete sunulan teknoloji merkezinin 4 milyon liraya yakın bir yatırımla hayata geçirildiğini ve  Merkez’de gençlerin yenilikçi teknolojileri geliştireceği girişimleri için çalışacağını anlattı: “Eğlen, öğren ve üret sloganıyla çalışacak bu merkezde evlatlarımız, modern dünyanın dijital teknolojilerine yönelik çok önemli imkanlardan faydalanacak.”

Yorumlar (0)