banner565

banner472

banner458

banner457

7 yeni OSB kuruldu, OSB sayısı 399’a ulaştı

OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7 yeni Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) kurulmasına ilişkin kararları imzaladıklarını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar ise sanayicilere yenilenebilir enerji yatırımı çağrısı yaptı.

HABER 01.01.2024, 00:00 22.01.2024, 09:24
17200
7 yeni OSB kuruldu, OSB sayısı 399’a ulaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Bakan Yardımcıları, OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Başkanları’nın da katılımıyla OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü evsahipliğinde düzenlenen OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, OSB’lerin enerji ile ilgili tüm talepleri masaya yatırılarak çözüm önerileri istişare edildi.
“Sanayi alanlarını daha fazla büyüteceğiz”: Bakan Mehmet Fatih Kacır, OSB uygulamalarının, planlı sanayileşme politikalarının odağı haline geldiğini, tüm yatırımcılar için OSB’lerde altyapısı hazır sanayi parselleri sunmak için seferber olduklarını  söyledi: “Kayseri Erciyes OSB, Nevşehir Avanos Kapadokya OSB, Samsun Terme Karma OSB, Aksaray Gülağaç Gülpınar OSB, Aksaray Sarıyahşi OSB, Antalya Kaş Gıda İhtisas OSB ve Denizli Çivril OSB olmak üzere 7 yeni OSB’nin kuruluş kararlarını imzaladık. Böylelikle ülkemiz planlı sanayi alanlarına bin 87 hektarlık ilave alan dahil etmiş olduk. Hedefimiz, halihazırda ülke yüzölçümümüzün binde 3.5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmak” dedi.
Bakanlık olarak ‘Yeşil OSB’lere yönelik ayrıcalıklı politikalar üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Kacır, OSB’ler’den bir diğer beklentilerini; “Altyapı, üstyapı ve kamulaştırma ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendi finansman imkanlarını oluşturmalarıdır” sözleriyle açıkladı.
Sanayicilere yatırım çağrısı: Bakan Dr. Alparslan Bayraktar, öz tüketimde OSB’lerin enerji yatırımlarının kapasitesinin, 3 bin 462 MW’ı yenilenebilir olmak üzere 7 bin 156 MW’a ulaştığını, rüzgâr ve güneş enerjisindeyse sanayi kuruluşlarına tahsis edilen fakat faaliyete geçmeyen 26 bin MW’lık kapasite bulunduğunu ifade etti: “Bu yatırımların bir an önce hayata geçmesi bizim için fevkalade önemli.”
“OSB’si olmayan ilimiz kalmadı”: Başkan Memiş Kütükcü; Türkiye’deki sanayi sanayi yatırımlarının her geçen yıl geliştiğinin en somut göstergesinin OSB’ler olduğunu vurguladı: “OSB sayımız 399’a ulaştı. Ülkemizde OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Son 4 yılda OSB’lerimiz, yatırımcılarımıza 7 bin yeni parsel daha tahsis etti, fabrika sayımız 67 bini aştı, 250 bin kişiye daha istihdam sağlayarak toplam 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerine çıktı ve ihracatları 64.5 milyar doları buldu. Mesleki eğitimden teknolojiye, yenilenebilir enerjiden çevreye kadar pek çok alanda yatırımlar yapan OSB’lerimizin içindeki 23 meslek yüksekokulumuz, 254 Mesleki Eğitim Merkezimizle de ülkemizin geleceğini inşa edecek gençleri yetiştiriyoruz. 24 Teknokentimiz, 713 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimizle, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini geliştiriyoruz. OSB’lerimizde yenilenebilir enerji ve fosil yakıt enerji üretim santrallerinin kapasitesi toplamda 7 bin 218 MW oldu.” Başkan Kütükcü, OSB tüzel kişiliklerinin toplu GES yatırımları yapmalarının önünün açılmasını talep ettiklerini de  belirtti.

Yorumlar (0)