banner565

banner472

banner458

banner457

Azerbaycan ile ticaret hacminde hedef 15 milyar dolar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeniden göreve seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Ankara’ya gerçekleştirdi. Türkiye ve Azerbaycan arasında vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanlarında üç önemli anlaşma imzalandı.

HABER 01.03.2024, 00:00 25.03.2024, 09:32
26085
Azerbaycan ile ticaret hacminde hedef 15 milyar dolar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yeniden görev gelmesi sonrası gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretini Ankara’ya yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Aliyev’in başkanlığında, iki ülke arasında 3 önemli anlaşma imzalandı. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması’nı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşması’na, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov imza attı.

“Hazar doğal gazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması önceliklerimiz arasında”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm yönlerini gözden geçirdiklerini, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Azerbaycan ile işbirliğimizin Umum Milli Lider merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği tek millet iki devlet temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene ilk defa 7.5 milyar dolar seviyesini yakaladı. 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma kararlılığındayız. Kritik meydan okumaların yaşandığı bir dönemde ülkelerimizin ulaştırma ve enerji alanlarındaki potansiyelini geliştirmemiz gerektiği aşikardır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı esasen bunun en somut örnekleri arasında yer alıyor. Bu hattan en yüksek verimi alabilmemiz için yenileme çalışmalarının ivedilikle tamamlanması lazım. Eylül’de Türk Kapısı Nahçıvan’ı ziyaretim sırasında Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’ne ilişkin niyet protokolünü bu anlayışla imzaladık. TANAP’ın kapasitesinin artırılması ve Hazar doğal gazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması bu kulvardaki önceliklerimiz arasında. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattı projesi ile enerji işbirliğimize yeni bir boyut kazandırdığımızı da hatırlatmak isterim.”
Cumhurbaşkanı Aliyev; “Cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından benim ilk ziyaretim kardeş ülkeye oldu. Bu bir gelenektir. Türkiye bugün dünya çapında söz sahibi. Türkiye Cumhuriyetlerinin birliği gücümüze güç katacak” dedi.
Türkiye’nin bölgede barışın garantörü olduğunu vurgulayan Aliyev, iki ülke arasındaki birliğin sadece bölge için değil Avrasya için de önemli bir etki olduğunu ifade etti.
İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu hatırlatan Aliyev, Türk ordusu ile Azerbaycan ordusunun ‘tek yumruk’ gibi hareket ettiğini söyledi. Aliyev aynı zamanda enerji, ulaştırma ve güvenlik alanlarında iş birliği potansiyelini değerlendiklerini kaydetti.

Yorumlar (0)