banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “İş ve yatırım ortamını geliştiriyoruz”

Kocaeli İş Dünyası Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bir yandan dezanflasyonu sağlarken diğer yandan da Cumhurbaşkanı’nın hep altını çizdiği yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı ihmal etmediklerini, sürdürülebilir büyüme için politikalarını devam ettirdiklerini, iş ve yatırım ortamını geliştirdiklerini söyledi. Kocaeli’de yapılan yatırımları aktaran Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı’nın öncü illerinden biri Kocaeli olacak” dedi.

HABER 01.04.2024, 00:00 22.04.2024, 10:19
16219
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “İş ve yatırım ortamını geliştiriyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kocaeli Programı kapsamında Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile beraber Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kocaeli İş Dünyası Buluşması’na katılarak, iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya AK Parti Kocaeli Milletvekilleri; Prof.Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Veysal Tipioğlu, Cemil Yaman ve Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Kocaeli Sanayi Odası,  Kocaeli Ticaret Odası ve Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, kamu kurum müdürleri, Kocaeli Organize Sanayi Bölgeleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Üyeleri, sanayiciler, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Dezenflasyon süreci başlayacak”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçen yıl küresel ekonomide %3 civarında bir büyüme olduğunu, buna karşın Türkiye ekonomisinin %4.5 büyüme kaydettiğini söyledi: “Enflasyonu desteklemeyen, dezenflasyona daha çok destek olan bir büyüme kompozisyonu hedefliyoruz. Bu çerçevede tüketim harcamalarının nispi payının azalmasını, yatırımın ve ihracatın büyümemize daha fazla katkı vermesini arzu ediyoruz. Bu yönde bir politika setimiz var. Bu yönde de gelişmeler oldu. Geçen yılın son çeyreğinde sabit sermaye yatırımlarımızdaki artış %10.7 oldu. Makine teçhizat yatırımlarındaki artış ise %14 gerçekleşti. Bunlar hakikaten olumlu rakamlar. Yatırımın, büyümemizde, milli gelirimizde daha fazla pay aldığını gösteren rakamlar. Tüketici harcamalarımız da belli bir zaman sürecinden sonra ilk defa tek haneli büyümelere düşmüş oldu. Yine yüksek bir tüketimimiz var ama en azından tek haneye düşmüş oldu.”
Hedef; 2025’te %15, 2026’da tek haneli enflasyon: Yıllık düşüşün Haziran-Temmuz gibi gerçekleşeceğini, belirgin düşüşün yılın ikinci yarısında görüleceğini belirten Yılmaz, “Dezenflasyon süreci başlayacak. 2025’te Orta Vadeli Programımızdaki (OVP) hedefimiz %15 civarında bir enflasyon, 2026’ya geldiğimizde ise tek haneli enflasyonlara yeniden ulaşacağız. Bunun planını, programını, politika setini oluşturmuş durumdayız. Kararlı bir şekilde de bunu hayata geçiriyoruz. Hep birlikte de sonuçlarını göreceğiz” dedi.
“Dövize erişimimiz arttı”: Cevdet Yılmaz, 60 milyar dolara çıkan cari açığın son dönemlerde yavaşlamaya girdiğini, yıl sonunu 45 milyar dolarla kapattıklarını, beklentilerinin 32-33 milyar dolarlara kadar gerileyeceği yönünde olduğunu paylaştı. Yılmaz, Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu, oluşturulmaya çalışılan spekülatif havaya hiç kimsenin prim vermemesi gerektiğini, döviz ihtiyacımızın azaldığını, dövize erişimimizin arttığını söyledi.
Cevdet Yılmaz, bankacılık sisteminin sağlam, sermaye yapısının da güçlü, takipteki alacak oranlarının da düşük olduğunu, bütün bunların etkisiyle kredi risk primi CDS’te bir düşüşün son dönemlerde izlendiğini, kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerinde olumlu yönde gelişmeler ve adımlar bulunduğunu aktardı: “En son Fitch bir kademe yükseltti ve görünümü de pozitife çevirdi. Bu da gelecekte bu işin, bu kredi not artışlarının devam edeceğini gösteriyor. KKM denilen Kur Korumalı Mevduatta da yine ciddi bir azalma sağladık.”
“YOİKK eylem planları ve çeşitli adımlarla iş ve yatırım ortamını geliştiriyoruz”: Yatırımcı ve ihracatçının krediye, finansa erişiminde destekler sağladıklarını, politika çerçevesini buna göre kurguladıklarını kaydeden Yılmaz, ihracatçı ve yatırımcılara verdikleri desteklere değindi: “Bir yandan dezenflasyonu sağlarken diğer yandan da Sayın Cumhurbaşkanımızın hep altını çizdiği yatırım, istihdam, üretim ve ihracat; bu dördünü hiçbir şekilde ihmal etmiyoruz. İnsanımızın kalıcı sosyal refahı için, istikrar içinde sürdürülebilir bir büyüme için politikalarımızı devam ettiriyoruz. Yatırım ortamını iyileştirmeye dönük Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) eylem planları başta olmak üzere yine çeşitli adımlar atıyoruz. İş ve yatırım ortamını geliştiriyoruz.”
“Türkiye Yüzyılı’nın öncü illerinden biri Kocaeli olacak”: Kocaeli’de yapılan yatırımları rakamlarla aktaran Cevdet Yılmaz, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla adım adım ülkeyi çok farklı noktalara taşıyacaklarını, bu yüzyılın öncü illerinden birinin de Kocaeli olacağını söyledi: “Hem sanayi üretim kapasitesiyle hem de bilim, teknoloji, Ar-Ge kapasitesiyle, girişimciliğiyle, tarımıyla, turizmiyle çeşitliliğe sahip sektörel yapısıyla Kocaeli inşallah Türkiye Yüzyılı’nın katmadeğeri yüksek ekonomik yapısının ve ihracat odaklı yapılanmasının öncü illerinden biri olacak diye inanıyorum. Şile-Ağva-Kandıra-Kaynarca Projesi için sadece 2024 için tahsis ettiğimiz ödenek 1.3 milyar Türk Lirası. Bunu Ulaştırma Bakanlığımıza tahsis etmiş durumdayız. 8.2 milyar toplam proje tutarı 41 km uzunluğu olan İzmit- Kandıra projesine 1 milyar 250 milyon yıllık olarak ödenek tahsis ettik. 1.8 milyar tutarında Derince Limanı-D100 ve TEM Otoyolu Bağlantı Yolu Projesi’ne yıllık 170 milyon TL ödenek tahsis ettik. Demiryolu bizim için çok çok kıymetli. Makro politikalarımızda demiryollarını önceliklendirmiş durumdayız. Bundan sonraki süreçte özellikle üretim merkezleriyle liman bağlantılarının demiryolları üzerinden olması çok önemli. Bunun iki faydası var; sanayimizin lojistik maliyetlerini düşürüp rekabet gücünü arttıracak, karbon salınımını azaltıp Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde dış ticaretimizde yine olumlu etkileri olacak. Dolayısıyla demiryollarını önümüzdeki dönem de önceliklendirerek yolumuza devam edeceğiz.” Yılmaz, Gebze ve Köseköy arasında hat kapasitesinin arttırılması için de ödenek ayrıldığına, havayolu ulaşımında da iyileştirici projelerin yer aldığına, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Projesi, Gebze OSB ve Darıca Sahil Raylı Sistemler Hattı Projesi’ne değindi.
Kocaeli OSB’lerinde yerli ve milli çip üretimi atılımı: Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı özelinde de Kocaeli için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı: “OSB’lerle ilgili yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Dünya Bankası kredilerinden sunduğumuz kaynaklar söz konusu. Kocaeli Asım Kibar OSB’de, Kocaeli Gebze OSB’de, Kocaeli Global Karma OSB’de birtakım çalışmalar yürütülüyor bu kapsamda. TÜBİTAK için de önemli kaynaklar tahsis ediyoruz. Çip bunlar arasında önemli bir yatırım. Nasıl yerli ve milli elektrikli aracımızı yaptıysak Türkiye’nin çip konusunda da gerekli atılımlar yapması gerekiyor. Sadece bu konularda çip tasarım ve kabiliyetinin arttırılması üzerine TÜBİTAK’a 340 milyon TL bu sene kaynak tahsis etmiş durumdayız. Böylece kapasitesinin yükselmesini destekliyoruz inşallah. Türkiye bu konularda da önümüzdeki dönemde yeni atılımlar yapacak. Yine TÜBİTAK’ın çeşitli başka projelerine de destekler var. DSİ’nin Karamürsel İçme Suyu Projesi, 1.6 milyar liralık bir proje. Yatırım programımızda yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da önemli projeleri var. İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizleme projesi için sadece 2024’te tahsis ettiğimiz ödenek 539 milyon Türk Lirası.”

“Kocaeli’nin yeni OSB ihtiyacı arttı”
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açılış konuşmasında, Kocaeli’nin Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar hakkında bilgiler verdi. Zeytinoğlu, illere göre vergi gelirlerinde ikinci sırada yer alan Kocaeli’nin daha fazla yatırım alması gerektiğini ve yeni OSB ihtiyacının arttığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden toplantıda, moderatörlüğünü Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un yaptığı soru ve cevap bölümünde, çeşitli sektörlerdeki sanayiciler ve iş insanları sorularını sordu, taleplerini iletti. İnteraktif devam eden toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve beraberindeki heyet, soruları yanıtladı.

Yorumlar (0)