banner565

banner622

banner472

DEİK’in yeni rotası dijital teknolojiler

DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile Türk şirketleri için diğer ülkelerle dijital koridorlar oluşturmayı stratejik öncelikleri arasına alan DEİK, teknoloji ve dijitalleşme alanında DEİK’in bir platform olmasını amaçlıyor.

HABER 01.10.2022, 00:01 19.10.2022, 08:57
20749
DEİK’in yeni rotası dijital teknolojiler

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), ticari diplomasideki gücünü ve küresel network ağını Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmalarıyla buluşturmak için önemli bir adım daha attı. Türkiye’nin yeni bir dijital teknolojiler merkezi haline gelmesi hedefiyle kurulan DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi, bu alanda öne çıkan 9 alt sektörü kapsayan komiteleriyle birlikte teknoloji ihracatının artması ve dünyanın ilk 500 şirketi arasına Türkiye’den yeni oyuncular eklemeye odaklandı.
DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile Türk şirketleri için diğer ülkelerle dijital koridorlar oluşturmayı stratejik öncelikleri arasına alan DEİK, teknoloji ve dijitalleşme alanında DEİK’in bir platform olmasını amaçlıyor. Fintech, oyun (Gaming), siber güvenlik, girişim sermayesi, yazılım teknolojileri, yenilikçi teknolojiler, bulut teknolojileri, mobil teknolojiler ve sağlık teknolojileri alanlarındaki dijital ekonominin geleceğine odaklanan DEİK, Türkiye’den dünyaya açılan yeni unicorn ve decacornların çıkmasına öncülük edecek.

“Diğer ülkelerle dijital koridorlar açacağız”
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Özellikle salgınla birlikte hayatın her alanında yapay zekanın öne çıktığını ve dijital teknolojilerin tüm disiplinlerinin bizi içine aldığını görüyoruz. Dolayısıyla gözümüzü ‘Dijital Ekonomi’ kavramına çevirmiş durumdayız. Biz de DEİK olarak, Türk iş dünyasının kuzey yıldızı olma kimliğimizle ülkemizi dijital teknolojilerin yeni merkezi haline getirmeye odaklanarak Dijital Teknolojiler İş Konseyi’mizi kurduk” açıklamasını yaptı.
Olpak, dijital teknolojiler alanında öne çıkan 9 alt sektör özelinde kurdukları komitelerle çalışmalarını yürüttüklerini, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin de desteklerde bulunduğunu söyledi.
DEİK olarak, dijital teknolojiler alanındaki şirketlere, girişimcilere, start-up ve scale-up’lara, yurt dışında yeni kapılar açmayı, bu topraklardan yeni dünya markaları çıkarmayı hedeflediklerini belirten Olpak, DEİK’in teknoloji ve dijitalleşme alanında bir platform olmasını istediklerini kaydetti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi’nin Türkiye’nin dijital ekonomideki marka değerini bir üst lige taşımak için çalışacağını vurgulayan Olpak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de dijital teknolojilerin güncel büyüklüğü yaklaşık 30 milyar dolar seviyesinde. 2022’de ise yüzde 10 büyümesi bekleniyor. Globalde ise sektörün büyüklüğü yaklaşık 4.4 trilyon dolara ulaşmış durumda. Türkiye’nin bu alanda yürüyeceği çok büyük bir fırsat yolu var. Siber güvenlikten oyuna, bulut teknolojisinden yazılıma kadar muazzam bir potansiyelimiz söz konusu. Türkiye’den şu ana kadar 6 şirketimiz unicorn olma başarısı gösterirken, bu şirketlerden ikisi 10 milyar dolarlık büyüklüğe erişerek decacorn oldu.”

“Her komitenin spesifik hedefleri, küresel bir yol haritası var”
DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul, İş Konseyi’nin proaktif ve kendine has bir yürütme anlayışıyla faaliyet göstereceğine dikkat çekti: “Üye yapımız ağırlıklı Türk teknoloji girişimlerinden oluşuyor. Dünyanın en büyük 10 teknoloji şirketi ile iş birliktelikleri yapan, önde gelen yatırımcıları ve girişim sermayesi ile ortaklılığı bulunan şirketler. Piyasa değerlemeleri yüksek, çalışan sayıları, ihracat yaptıkları ülke sayısı gibi veriler ışığında Türkiye teknoloji ekosistemini temsil edebilecek boyutta bir üye yapısına sahibiz. Bu yapı bizi daha da güçlü kılıyor.”

Yorumlar (0)