banner565

banner472

banner458

banner457

Dr.Akkan Suver BM Uluslararası Vicdan Günü Heyeti’nde

Yarınlara daha refah ve mutluluk içinde bir dünya bırakmak arzusuyla Birleşmiş Milletler (BM) çatısında yeni bir gün daha oluştu: ‘Uluslararası Vicdan Günü’. Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Vicdan Günü Heyeti’ne alındı.

HABER 01.09.2020, 00:01 29.09.2020, 10:18
19680
Dr.Akkan Suver BM Uluslararası Vicdan Günü Heyeti’nde

İnsanlık daha mutlu, daha zengin, daha barışçıl arayışlar içinde... Yeni ufukların oluşumuna büyük önem veren öncü bir merkez olarak temayüz eden Birleşmiş Milletler geçtiğimiz aylarda uluslararası alandaki kutlamalarına bir yenisini daha ekledi: ‘Uluslararası Vicdan Günü.’ Uluslararası Vicdan Günü’nün Kurucu Heyeti’nde ülkemizden Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver de yer aldı.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Dr. Akkan Suver; “Daha sorumlu, daha insancıl yaklaşımlara yönelerek yarınlara daha güzel bir dünya bırakmak için uluslararası alanda tanınan bir grup insan bir araya geldi ve Birleşmiş Milletler’e söz konusu öneriyi sundu” dedi.

KobiEfor: Uluslararası Vicdan Günü nedir? Nasıl doğdu? Ve siz nasıl bu oluşumun içinde yer aldınız?
Dr. Akkan Suver: Öncelikle belirtmek isterim ki Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde ortaya koyduğumuz barış ve diyalog çalışmaları dünyada bilinen ve kabul gören çalışmalardır. Bu çerçevede geride bıraktığımız 15 Ekim 2019 günü Dünya Sevgi ve Barış Federasyonu Başkanı Dr. Hong Tao-Tze, beni İstanbul’da ziyaret etti. Yaptığımız görüşmede kendileri barış alanındaki çalışmalarımdan ve diyaloğa verdiğim önemden dolayı kurmayı tasarladıkları Vicdan Günü organizasyonunda yer almamı, arzu ettiklerini belirttiler. Ben de kendilerinin çalışmalarını, hizmetlerini ve etkinliklerini dinledikten ve tetkik ettikten sonra, böyle hizmetlerin insanlığın saadeti, refahı ve özellikle de barış içinde birarada yaşaması için güzel ve yeni bir fırsat oluşturacağına inandığımı söyledim. Heyet ayrıldı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Daha sonra bana yazı ile müracaat ederek, uluslararası vicdan günü girişiminde bulunacaklarını belirttiler.

KobiEfor: Vicdan günü neyi amaçlıyor?
Dr. Akkan Suver: Vicdan Günü, vicdan kelimesinin anlamından kaynaklanmaktadır. Kendimizi ve topluluklarımızı geliştirmek ve öz düşünceye katılmayı hatırlatmak üzere ihdas edilen Uluslararası Vicdan Günü gerçekte bir sivil düşünce hareketidir. Özellikle de yaşamakta olduğumuz Koronavirüs salgını günlerinde küresel boyutta vicdan duygusuna olan ihtiyacımız kendiliğinden ortaya çıkmış bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki, ülkeler böylesine zor günlerde küresel yardımlaşmaya gereksinim hissetmişlerdir. Deyimi gerekirse bölüşme denilen duygu yeniden canlanmıştır. Bana göre bu da vicdan duygusunun bir başka tezahürüdür. Şimdi yılın belli başlı etkinliklerinde, toplantılarında yer alarak, tebliğlerle, mesajlarla vicdanın önemi konusunu uluslararası boyutta Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir sosyal sorumluluk projesi olarak canlı tutmaya çalışacağız.

KobiEfor Heyet kimlerden oluşuyor?
Dr. Akkan Suver: Arz edeyim. Başkanımız Güney Koreli Dr. Hong Tao-Tze. Aramızda Amerika Birleşik Devletleri’nden Avukat JonathanGranoff, Norveç’ten eski Bakan ve eski Birleşmiş Milletler Çevre Programı Genel Müdürü Erik Solheim, Mauritius önceki Cumhurbaşkanı AmeenahGurip-Fakim, Brezilya’dan Bilim ve Dünya Su İşleri Konfederasyonu Başkanı SergioDuarte, Kongo’dan Uluslararası Ceza Mahkemesi HakimiAntıineKesiaMbeMindua, El Salvador’dan Birleşmiş Milletler Derneği Genel Sekreteri Carlos Garcia, Ekvator Ginesi’nden Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi AnatolioNdongMba, Bhutan’dan Yüksek Mahkeme Başkanı Hakim Duba Dupka benimle birlikte kurucu üye oldular.

KobiEfor: Neler yapmayı tasarlıyorsunuz, özellikle de Türkiye’de ne gibi faaliyetler yürütmeyi düşünüyorsunuz?
Dr. Akkan Suver: Türkiye’de ilk olarak 7-8 Ekim 2020 günleri tertipleyeceğimiz 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde bu konuda küçük de olsa temsili bir oturum yapmayı tasarlamaktayız. İnanıyorum ki, vicdan konusunu gündeme getirmek, hiç de zor olmayacaktır. Bu arada bunu da belirtmekte yarar görüyorum ki, ülkemizde konuyla ilgili olarak ilk mesajı da KobiEfor aracılığı ile vermiş olduk.

Kendimizi ve topluluklarımızı geliştirmek için öz-düşünmeye katılmayı hatırlatan bir gün olarak BM çerçevesinde kutlanacak olan Uluslararası Vicdan Günü’nün benimsemesinin 1. yıldönümünde Güney Koreli Dr. Hong Tao-Tze’nin başkanlığında oluşturulan Kurucu Heyet’te Dr. Akkan Suver’le birlikte; Mauritius eski Cumhurbaşkanı AmeenahGurib-Fakim, Erik Solheim; UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı Genel Müdürü -Norveç), SergioDuarte; (Pugwash Bilim ve Dünya İşleri Konferansları Başkanı-Brezilya), AnatolioNdongMba; (Birleşmiş Milletler Ekvator Ginesi Daimi Temsilcisi), Carlos Garcia; (El Salvador Birleşmiş Milletler Derneği Genel Sekreteri), AntıineKesia-MbeMindua; (Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimi-Kongo), JonathanGranoff; (Global Güvenlik Enstitüsü Başkanı), Duba Dukpa; (Bhutan Yüksek Mahkeme Başkanı) yer alıyor.

Yorumlar (0)