banner565

banner472

banner458

banner457

Her 100 bilgi işçisinden 40’ı işten ayrıldı

Citrix’in yeni araştırması, küresel işçi sıkıntısı ve şirketlerin bu sıkıntının etkisini azaltmak için atabileceği adımlar konusunda içgörüler sunuyor.

HABER 17.12.2021, 10:30
784
Her 100 bilgi işçisinden 40’ı işten ayrıldı

Daha önce görülmemiş sayıda çalışan işinden ayrılıyor ve bu, dünyanın her yerindeki şirketleri sarsan bir yetenek kıtlığına yol açıyor. Citrix Systems, Inc. (NASDAQ: CTXS) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre ABD’deki 1000 bilgi işçisinin %40’ı son bir yıl içinde en az bir kez işten ayrıldı ya da ayrılmayı düşünüyor. “Büyük İstifa”nın ardında yatan ne? İşletmeler bunun etkisini hafifletmek için ne yapabilir?
Citrix Strateji Başkan Yardımcısı Tim Minahan, şunları söyledi: “Araştırmamız çalışanların günümüzde kendilerine istedikleri yerden anlamlı işler yapma özgürlüğü veren, katkıda bulunmak ve kariyerlerini geliştirmek için eşit fırsatlar sunan işlere girmek için mevcut işlerinden ayrılmaya istekli olduğunu açıkça gösteriyor. Şirketlerin dünyanın gördüğü en sıkı işgücü piyasasında işletmelerini ileri götürmek için ihtiyaç duyduğu çalışanları kendilerine çekmek için çalışanların isteklerini yerine getirmesi gerekecek.”
Citrix araştırmasının temel bulguları şunlar:

İşçiler çılgınca davranmıyor
İşçiler tükenmiş durumda ve Citrix anketine katılanların %35’i bu yüzden işten ayrıldıklarını söylüyor. Ama işçiler çılgınca davranmıyor. İşlerini neden değiştirdikleri sorulduğunda işçilerin yalnızca %6’sı “paniğe kapıldığını ve duygusal bir karar aldığını” söylüyor.

  • İşçilerin yüzde 33’ü yalnızca yeni bir şey denemek istemiş
  • Yüzde 13’ü de iş değiştirmeyi geleceklerine kesinlik katmanın ve salgın sırasında kaybettikleri kontrolü biraz olsun geri kazanmanın bir yolu olarak görmüş.

Para her şey demek değil
Maaş ve sosyal yardımlar önemli. Ama işçilere yeni iş arama konusunda ilham veren bunlar değil. Son 12 ay içinde iş değiştiren katılımcıların

  • Yüzde 53’ünün maaşında düşüş oldu
  • Yüzde 60’ı startup şirketlere girdi ve maaş yerine hisse almayı kabul etti.

En önemli şey esneklik
Günümüz çalışanları kendilerine evde, işyerinde ya da yolda, çalışabildikleri en iyi yerde çalışma özgürlüğü tanıyan esnek düzenlemeleri tercih ediyor.

  • Citrix araştırmasına katılanların %80’i herhangi bir yerden çalışabilme olanağının “çok” ya da “az çok” önemli olduğunu söyledi
  • Yüzde 55’i herhangi bir yerden çalışabilme olanağı tanınması halinde maaşlarında bir düşüşe razı olacağını söyledi.

Çalışan deneyimi hiç bu kadar önemli olmadı
Modern işçiler karmaşık teknoloji ve süreçler olmadan, yenilikçi işlerle uğraşmak, üretken olmak ve işletmelerine değer taşıyan anlamlı bir katkıda bulunmak istiyor. Citrix araştırmasının da gösterdiği gibi bunu başaramadıkları durumlarda işçilerin başka bir işe geçmesi muhtemel:

  • Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 60’ı inovasyon gerçekleştirmek ve yeni şeyler denemek için daha fazla fırsat sunan pozisyonlar için işinden ayrıldı
  • Yüzde 38’i önceki görevlerinde odaklanmış ya da tutkulu bir şekilde çalışmıyordu
  • Yüzde 31’i aşırı karmaşık teknoloji ve süreçlerden bıkmıştı
  • Yüzde 47’si yeni görevinde daha anlamlı işler yapabildiğini düşünüyor
  • Yüzde 47’si gerçekleştirdikleri katkılara değer verildiğini ve bu katkıların takdir edildiğini hissediyor.

Dijital uçurum korkusu gerçek
Küresel salgın uzaktan çalışmanın çalışan bağlılığını ve üretkenliğini artırabileceğini gösterdi. Ancak, şirketlerin hibrit modellere geçişiyle birlikte yeni bir dijital uçurumun doğabileceği korkusu var ve bu korku temelsiz değil.
Minahan, “Hibrit modeller, önü alınmadığı takdirde hızla iki sınıf işçi yaratabilir ve çalışma alanını adaletsizlik ve yanlı bir tutumla doldurabilir” dedi.

Citrix araştırmasına katılanlar bu görüşü destekliyor:

  • Katılımcıların yüzde 38’i uzaktan çalışanların merkezi bir işyerinde çalışmadıkları için kariyer açısından dezavantajlı konumda olacağına inanıyor
  • Yüzde 47’si terfi / yükselme fırsatları için değerlendirmeye alınma ihtimallerinin daha düşük olduğunu düşünüyor.

    Citrix araştırmasında işçilerin işten ayrılma sebeplerinin yanısıra ayrılma sebepleri de incelendi. İş değiştirmediğini belirten katılımcıların;
  • Yüzde 53’ü yaptıkları işi seviyor
  • Yüzde 41’i aldıkları sosyal yardımların rekabet edebilir düzeyde olduğunu ve maddi rahatlık sağladığını, fiziksel ve ruhsal sağlık ihtiyaçlarını karşıladığını söylüyor
  • Yüzde 40’ı esnek olarak çalışabiliyor
  • Yüzde 34’ü istedikleri zaman ve istedikleri yerden çalışmaları konusunda kendilerine güven duyulduğunu ve olanak sağlandığını hissediyor
  • Yüzde 27’si mevcut belirsizlik ortamından dolayı bir değişikliğe gitmekten korkuyor
  • Yüzde 22’si şirketlerinin çalışanların gelişimine yatırımda bulunduğunu ve yükselme fırsatları sunduğunu söylüyor
  • Yüzde 12’si işten ayrılmaları durumunda hisse opsiyonunu ya da emeklilik planını kaybedecek.

Tim Minahan şu yorumlarda bulundu: “İşçiler için verilen savaş hiç bu kadar acımasız olmamıştı. Şirketlerin canlılığını koruması için yetenekleri oldukları yerde bulmalarını sağlayacak esnek çalışma modellerine geçmesi gerekiyor. Ve bu yetenekleri kaybetmemek için çalışanların bulundukları yerden bağımsız olarak şeffaf ve verimli bir şekilde işe odaklanabildiği ve işbirliği edebildiği adil bir ortam yaratmaları gerekiyor. Dijital çalışma alanları bu noktada devreye giriyor. Çalışanlarına, işle ilgili zorlukları ortadan kaldıran ve en iyi duruma ulaşmalarına ve en iyi performansı göstermelerine olanak tanıyan araçları sağlayan kuruluşlar sonuçta başarıya ulaşacak. Çünkü çalışanlar kullandıkları araçların ayak bağı olduğunu değil, işlerini kolaylaştırdığını hissettiğinde işlerine odaklanabilir, inovasyon gerçekleştirebilir ve değer sağlayabilir.”

Citrix şirketlerin hibrit çalışmaya olanak tanımak ve çalışanların bulundukları her yerden başarıya ulaşmak için ihtiyaç duyduğu alanı yaratmak amacıyla kullanabilecekleri kapsamlı bir dijital çalışma alanı platformu sağlıyor.

 

Yorumlar (0)