banner565

banner472

banner458

banner457

İnovasyon Haftası’nda Türkiye’nin geleceği konuşuldu

Türkiye İnovasyon Haftası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inovatif düşünce ve üretimin önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Katma değer üreten, markalı, özgün tasarımlı ve inovatif ürünlerle dünya pazarlarında boy gösteren bir Türkiye olmamızın önünde hiçbir engel yoktur. İnovasyon ve teknolojik dönüşüm, üretim ve ihracat hedeflerimiz için kilit öneme sahip araçlardır” dedi.

HABER 01.01.2023, 00:00 25.01.2023, 09:36
29229
İnovasyon Haftası’nda Türkiye’nin geleceği konuşuldu

Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde gerçekleşen, ‘İnovasyonun Yeni Yüzyılı’ teması ile düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Haliç kongre Merkezi’nde, iki gün boyunca yerli ve yabancı konuklarını ağırladı.
İş, siyaset, bilim ve medya dünyasının büyük ilgi gösterdiği iki gün süren etkinliklerde toplam 10 panel düzenlendi. Bu panellerde Yapay Zeka, Savunma Sanayi, Uzay Teknolojileri, Küresel İnovasyon, Oyun, Teknolojide Gelecek Öngörüleri, Finansmana Erişim ve Finansal Teknolojiler, Kurumlar ve Girişimciler için İnovasyon, Değişim Yönetimi ve Girişimcilik Ekosistemi konuları işlendi.
İnovatif düşünce ve gelişmelere dair birbirinden önemli ve ilginç paneller, konuşmalar, gösterimler, sergi ve tanıtım etkinliklerinin düzenlendiği Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inovatif düşünce ve üretimin önemine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha beş on yıl öncesine kadar ülkemizin esamesinin okunmadığı pek çok alanda bugün Türk şirketleri referans alınan, örnek gösterilen, adımları yakından takip edilen konuma ulaşmışlardır” dedi.

Türk Savunma Sanayisi şampiyonlar liginde
Türkiye’nin elde ettiği ekonomik başarıları savunma sanayisinden örnekler vererek anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye, savunma sanayisiyle artık şampiyonlar ligine yükselmiştir. Savunma sanayii ve alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, üniversiteleri, geliştirdiği özgün ürünleri ve ihracatıyla ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri haline dönüşmüştür. Bugün yürütülen savunma sanayi projesi 757’yi geçmiştir. Savunma projelerimizin bütçesini yaklaşık 5.5 milyar dolardan, ihale süreci devam edenlerle birlikte 75 milyar doların üzerine çıkardık. Toplam 248 milyon dolar savunma sanayii ihracatı yapılıyorken inşallah bu sene 40 milyar doları aşacağımıza inanıyorum. En basit savunma ürünlerinde bile yabancılara muhtaç olan bir ülkeyi NATO müttefiklerine teknolojik ürünler satan bir ülke haline geldik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bireysel başarı örneklerinin havacılıktan enerjiye, otomotivden yazılıma, bankacılıktan iletişime kadar birçok sektörde yaşandığına vurgu yaptı.

İnovasyon ve teknolojik üretim kilit öneme sahip
Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirene kadar mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı: “Katma değer üreten, markalı, özgün tasarımlı ve inovatif ürünlerle dünya pazarlarında boy gösteren bir Türkiye olmamızın önünde hiçbir engel yoktur. İnovasyon ve teknolojik dönüşüm, üretim ve ihracat hedeflerimiz için kilit öneme sahip araçlardır. Üretim zenginliği, altyapı, insan kaynağı ve dünyanın her yerine ihracat imkanı gibi pek çok avantaja sahibiz. Bu yüzden mevcut tüm avantajlarımızı kullanarak ihracat sepetimizdeki katma değerli ürünlerin çeşitliliğini artırmalıyız.”

“Alternatif ülkelerin kapısını açacağız”
İnovalig Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Dünya ihracatından daha fazla pay alabilmenin yolu Ar-Ge, inovasyon ve teknolojiye dayalı üretim ile markalaşmadan geçmektedir. İnovasyona büyük önem atfediyor, firmalarımızın küresel pazarlarda boy göstermelerini sağlıyoruz” dedi.
Bakan Muş, “Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere her seviyede ihracatçımıza ihracata hazırlık aşamasından küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasında verilen destekleri yeniledik, güçlendirdik. Uluslararası ticaretteki değişen trendleri ve ihtiyaçları dikkate alarak yeni destek mekanizmalarını ihracatçılarımızın hizmetine sunuyoruz. Temmuz’da kamuoyuyla paylaştığımız Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hazırladığımız 328 Eylem Planı çok kapsamlı ve iddialı bir yol haritasıdır. Bu strateji ile ihracatımızın menzilini artırarak ihracatçılarımıza geleneksel pazarlarımızın ötesinde alternatif ülkelerin kapısını açacağız” açıklamasını yaptı.

Ekonomide aslan payı yenilikçilerin
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İnovasyon, tüm sektörleri, hatta dünyayı dönüştürüyor. Son kullanıcılar, hayatlarını iyileştiren yenilikleri kolayca benimserken, ekonomik anlamda da aslan payı, yenilikçi ürünleri ilk geliştiren, üreten ülkelerin oluyor” diyerek şöyle devam etti: “Son 20 yılda Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payını binde beşten yüzde 1.13’e çıkardık. Ama asıl önemlisi özel sektörün toplam Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 29’dan yüzde 71’e yükseldi. Sadece son bir yılda 23 bin yeni araştırmacı ekosisteme dahil oldu. Türkiye, küresel inovasyon liginde üst sıralara tırmanıyor. 2020’de 51. sırada olan ülkemiz, bir yıl sonra 41. sıraya çıktı. Ancak şunu da unutmamamız lazım. Hızlı dönüşümün yaşandığı dönemlerde bir anlık duraksama bile bizi yarışın dışına itebilir.”

Yaratıcı beyinlere yatırım yapanlar kazanacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ülke kalkınmasında inovatif düşünce ve yaratımların önemine dikkat çekti.
Bir ülkenin kendi insanının zihninde yaratılan inovatif düşüncelere ne kadar muhtaç olduğunun altını çizen Gültepe, “Küresel ekonomi, büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinde. İhracat ailesi olarak bu süreci yakından takip ediyor, olası risk ve fırsat analizlerini yapıyoruz. Artık rekabet sadece fiyat odaklı değil. Bu süreçte inovatif reflekslere sahip olan ve insan kaynağına daha çok yatırım yapanlar rekabette bir adım öne geçecektir. Bu süreci fırsata dönüştürebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Gültepe, “Küresel yarışta zirveye oynamanın olmazsa olmaz şartı, kendi teknolojimizi inşa etmekten, o teknoloji ile üretmekten ve ürettiğimiz katma değeri ihraç etmekten geçiyor” dedi.
Gültepe şöyle devam etti: “Sevgili genç arkadaşlarım, dünya inanılmaz bir hızla değişip dönüşüyor. Bu yüzyılın sonunda insanlığın nerede olacağını tasavvur etmek mümkün değil. İnovatif akılla birlikte teknoloji baş döndürücü bir biçimde gelişiyor. Bu değişime seyirci kalamayız. Türk gençliği olarak bilim üretmek, çağın akışına katkı sunmak, ülkemizi bir adım öne çıkarmak mecburiyetindeyiz.”

İHA ve SİHA’ların bir ötesi
Global şirketlerin üst düzey yöneticilerinden, fikir liderlerine, akademisyenlerden öğrencilere, Türkiye’nin önde gelen firma yöneticilerinden kamunun üst düzey temsilcilerine kadar inovasyona yön veren birçok paydaşın buluştuğu etkinlikte Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, İHA ve SİHA gibi dünya çapında başarılara imza atan kuruluşlarındaki inovatif düşüncenin etkilerini anlattı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir ise devletin ve AK Parti hükümetlerinin Türk ekonomisinin ihtiyaç duyduğu inovatif düşüncenin tesisi ve ilerlemesi için neler yaptıklarını, ne gibi destekler verdiklerinden söz etti.
İlk gün etkinlikleri, yapılan konuşmaların ardından ‘Savunma Endüstrisinin Yükselen Yıldızı Türkiye’ adlı panelle devam etti. Altınbaş Üniversitesi’nden Prof.Dr. Çağrı Erhan’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Haluk Görgün (ASELSAN), Prof.Dr. Hacı Ali Mantar (HAVELSAN), Prof.Dr. Temel Kotil (TUSAŞ), Murat İkinci (ROKETSAN) ve Prof.Dr. Mahmut Faruk Akşit (TEI) katıldı.
‘Robotların Yükselişi’ adlı kitabıyla tanınan dünyaca ünlü gelecek bilimci Martin Ford’un konuşmasından sonra moderatör Prof.Dr. Emre Alkin yönetiminde düzenlenen ‘Kırılım Çağında Değişim’ adlı panelde ise Berna Akyüz Öğüt (LC Waikiki), Hakan Irgıt (SOCAR), Serkan Öztürk (Turkcell) inovatif düşünceye dair deneyim ve izlenimlerini aktardı.
Çok uzak olmayan bir gelecekte, iş, meslek ve istihdam algısının tamamen değişeceğini, binlerce yıldır süregelen yerleşik düzenlerin tamamen değişeceğini kitabından aktardığı örneklerle anlatan ünlü gelecek bilimci, bunların iyimserce karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi ve uyardı; “Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, insan emeğine pek bir ihtiyaç bırakmayacak. Yapay zeka daha şimdiden pek çok ‘iyi iş’i gereksiz hale getirdi bile: Yardımcı avukatlar, gazeteciler, ofis çalışanları, hatta bilgisayar programcıları bile yerlerini robotlara ve müthiş yazılımlara bırakıyor. İlerleme sürdükçe mavi ve beyaz yaka işler buharlaşıp uçacak; orta sınıf ailelerin düzeni bozulacak. Eğitim ve sağlık sektörlerini bir yana bırakırsak yakın gelecekte muazzam bir işsizlik ve eşitsizlik dalgası yükselebilir, hatta tüketici ekonomisi çökebilir.”

Giyim ve modaya inovatif bakış
‘Ankara’dan Antartika’ya Giyilebilir Teknoloji İnovasyonu’ başlıklı panelde ise Prof.Dr. Hasan Mandal (TÜBİTAK), ünlü modacı Arzu Kaprol ve insan İnovasyon tasarımcısı Arzu Kaprol ile Sabri Ünlütürk (Sun Tekstil) yer aldı.
‘Uzayın derinliklerinde Küresel Rekabet’ adlı, moderatörlüğünü Gökmen Uzay Havacılık Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu’nun yaptığı panelde ise Dr. Umut Yıldız, Dr. Merve Erdem Burger ve Tugay Güzel konuştu.
İkinci günün ilk paneli, Prof.Dr. Habip Asan moderatörlüğünde gerçekleşti. ‘Küresel İnovasyon Endeksi: İnovatif Bir Ülke Olmanın Anahtarı’ başlıklı panele konuşmacı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson ve Çin halk Cumhuriyeti İstanbol Başkonsolosu Wu Jian katıldı.
MIT Öğretim Görevlisi, Enchanted Objects: Design, Human Desire ve The Internet of Things adlı kitapların yazarı David Rose’un konuşmasından sonra ‘Finansmana Erişimde İnovatif Çözümler’ başlıklı panel yapıldı. Dr. İlkay Gültaş’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları, İhracatı Geliştirme Genel Müdürü Kasım Akdeniz Bİlge Teknolojileri ve AR-GE Bölümü Genel müdür Yardımcısı Abdullah Bilgin ve Türkiye Sigorta Strateji, Dijital Dönüşüm ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen idi.
Üçüncü panelinin konu başlığı ‘Girişimciler, Yöneticiler ve Patronlar için İnovatif Olmanın El Kitabı’ydı. İnovasyon Dönüşüm lideri Dr. Hüseyin Güler’in moderatörlük yaptığı panelde, Ability Pool kurucu ortağa Özlem Ülker, yazar ve podcaster Bora Özkent, düşünce lideri ve yazar Frank Mattes ile Userpots CEO’su Mustafa Dalcı katıldı.
Webrazzi Genel Müdür Yardımcısı A. Buğra Ferah’ın yönettiği panel, ‘Karmaşık Verilerden Yararlanma, Yapay Zeka Ölçeklendirme ve Zorlukları Yönetme’ başlığıyla düzenlendi. Panelde AI & Dijitalleşme Danışmanı Dr. Yasemin Yücel Karasu, İnsider Kurucu Ortağı Arda Köterin ve Meta Türkiye’den Gül Yüksel Akkaya konuştu.
Bilgisayar oyunları sektöründe Türkiye’nin ulaştığı düzey, ‘Oyunun Yolculuğunda Yeni Evre: Türkiye’den Globale’ panelinde konuşuldu. Teknoloji editörü ve girişimci Mesut Çevik’in yönettiği panele Monster Bilgisayar’dan Cem Çerçioğlu ile Semruk Games’den Kayra Keri Küpçü konuk oldu.
Bunsar Bilişim’den Soner Demiray ve LC Waikiki’den Ömer Barboros Yiş’in katıldığı ‘Modanın Yapay Zeka Kahramanı Elsiva’ panelinden sonra CapitalDemocracy Kurucu Ortağı ve ‘Venture Adventure’ Kitabının Yazarı Amir Hegazi konuştu.
Türkiye’nin en önemli inovatif beyinlerini, siyaset, ekonomi ve medyanın en üst düzey temsilcileriyle buluşturan ve yenilikçi fikirlerin, yaratıcı projelerin tanıtıldığı Türkiye İnovasyon Haftası’nın dokuzuncusu, İnosuit kitap lansmanı ve sertifika töreni ile son buldu.

İnovasyona sanatsal yorumlar

Hafta boyunca dört yerli ve üç yabancı sergi ve üç enstalasyon, bilim ve sanat tutkunlarının ilgisine sunuldu. Ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda başarıyla temsil eden yeni medya sanatçılarının ve global tasarımcıların dijital sanat, bio tasarım, ses tasarımı, elektronik tekstil gibi farklı disiplinlerdeki eserlerinden oluşan sergi ve enstalasyonlar ilgiyle izlendi.
Hafta kapsamında tanıtılan TİM-TEB Girişim Evleri projesi de büyük ilgi gördü. Etkinlikte Türkiye’nin en yaygın ve geniş kapsamlı girişimcilik ailesi TİM-TEB Girişim Evleri’de yer alan 13 girişimcimizin teknoloji tabanlı inovatif proje, ürün ve hizmetleri tanıtıldı.

İnovaTİM Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Yapay Zekâ ve Gelecek Tahminleme, Sürdürülebilirlik, Doğanın Korunması kategorilerinde düzenlenen İnovaTİM İnovasyon Yarışması’nın ödülleri de ikinci gün sahiplerini buldu.

Özgün ve üstün tasarımlar umut verdi
Türkiye İnovasyon Haftası ilk gün etkinlikleri, konuşmaların ardından düzenlenen İnovaLİG Şampiyonları, gençlere öncülük eden İnovaTİM İnovasyon Yarışması ve kurumsal inovasyon öncülerinin yer aldığı İnoSUİT Sertifika Töreni de gerçekleşti.

Yarışmalarda şu isim ve projeler ödül aldı…
• İnovasyon Stratejisi-Mehmet Avni Berk (Çizgi Teknoloji)
• İnovasyon Organizasyon ve Kültür-Tanay Akgün (Hextech Green)
• İnovasyon Döngüsü-Yusuf Kaya (Asis)
• İnovasyon Kaynakları-Ali Avcı (Netpak)
• İnovasyon Sonuçları-Metin Karabiber (Enqura)
• İnovasyon Stratejisi-Süleyman Oylum (Teknopalas)
• İnovasyon, Organizasyon ve Kültür-Hakan Sadık Göral (Tekfen)
• İnovasyon Döngüsü-Mustafa Levent Arslan (Sestek)
• İnovasyon Kaynakları-Münir Özgat (Etka-D)
• İnovasyon Sonuçları-Mehmet Önder (Uyumsoft)
• Özel Ödül-Alper Işıntan (Monster)
• Özel Ödül-Ahmet Tiryakioğlu (Tiryaki Agro)
• İnovasyon Stratejisi-Sinan Batır (Barida)
• İnovasyon Organizasyon ve Kültür-Mustafa Bintaş (Mubitek)
• İnovasyon Döngüsü-Burak Hucuptan (Chef Seasons)
• İnovasyon Kaynakları-Fuat Gözaçan (Wiser Tech İnovasyon)
• İnovasyon Sonuçları-Rifat Ok (Wipelot)
• İnovasyon Stratejisi-Haluk Yıldız (Kastamonu Entegre Ağaç Sanayii)
• İnovasyon Organizasyon ve Kültür-Necat Altın (Zorluteks)
• İnovasyon Döngüsü-Başar Pakiş (Polin Su Parkları)
• İnovasyon Kaynakları-Önder Bülbüloğlu (BVS)
• İnovasyon Sonuçları-Ömer Siso (Sisoft)
• İnovasyon Stratejisi-İbrahim Özgür Yıldırım (Kordsa)
• İnovasyon Organizasyon ve Kültür-Bülent Kozlu (Eczacıbaşı)
• İnovasyon Döngüsü-Prof.Dr. Hacı Ali Mantar (Havelsan)
• İnovasyon Kaynakları-Lütfi Ferhat Özmerzi (Çelik Halat ve Tel)
• İnovasyon Sonuçları-Abdülkerim Çay (Uçak Koltuk Üretimi Sanayi)
• İnovasyon Stratejisi-Prof.Dr. Temel Kotil (Tusaş)
• İnovasyon Organizasyon ve Kültür-Ahmet Öksüz (Kipaş)
• İnovasyon Döngüsü-Prof.Dr. Ahmet Bolat (THY)
• İnovasyon Döngüsü-Erdağan Demir (Rollmech)
• İnovasyon Sonuçları-Hande Peker Kuyumcu (Peker)
• Özel Ödül-Zaur Gurbanov (SOCAR)
• Özel Ödül-Kasım Akdeniz (İhracatı Geliştirme A,Ş.)
• Özel Ödül-Burak Yakın (Nadir Metal Rafineri)
• Özel Ödül-Prof.Dr. Temel Kotil (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi)
• Özel Ödül-Mahmut Faruk Akşit (TEI)
• Özel Ödül-Serkan Öztürk (Turkcell)
• Özel Ödül-Vahap Küçük (LC Waikiki)
• Özel Ödül-Atilla Benli (Türkiye Sigorta)
• Özel Ödül-Gökhan Mendi (Türk Ekonomi Bankası)
• Özel Ödül-Alpaslan Çakar (Ziraat Bankası)

Yorumlar (0)