banner565

banner472

banner458

banner457

KOBİ’ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, firmaların finansmana erişim imkanlarını yükselteceklerini belirterek, “Kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Mevcut uygulamada bir KOBİ bu sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garantisi kullanabiliyordu, bu rakam 150 milyon lira olacak, büyük firmalar için 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacak” dedi.

HABER 01.09.2023, 00:00 21.09.2023, 10:13
21448
KOBİ’ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaynak kullanımında, yatırımda, üretimde ve özellikle de ihracatın görünürlülüğünü artırdıklarını belirterek, KOBİ’lere ilişkin kredi garanti mekanizmasında yapılacak düzenlemeye yönelik açıklamada bulundu. Bakan Şimşek, Mayısta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle KOBİ tanımında değişiklik yapıldığını; işletmelerin KOBİ sayılması için gerekli yıllık net satış hasılatlarının veya mali bilanço tutarlarının yeniden belirlendiğini; bu tutarların, mikro işletmeler için azami 5 milyon liradan 10 milyon liraya, küçük işletmeler için azami 50 milyon liradan 100 milyon liraya, orta büyüklükteki işletmeler için azami 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldığını anımsattı. Bakan Şimşek, bu kapsamda Bakanlık olarak, Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Karar’da değişiklik yapılmasını planladıklarını ve Karar’da yer alan hükümlerle yönetmelikte yer alan hükümlerin uyumlulaştırılmasının amaçlandığını söyledi.
Ülke üretiminde ve istihdamında KOBİ’lerin önemini vurgulayan Bakan Şimşek, KOBİ tanımındaki limitlerin artırılmasıyla bu işletmelerin devlet desteklerinden daha fazla yararlanmasının önünü açtıklarını ve şimdi de benzer düzenlemeyi kredi garanti kurumlarına sağlanan garanti desteği için yapacaklarını açıkladı.
Daha fazla KOBİ’ye kredi kolaylığı: Bakan Şimşek, KOBİ’lerin her alanda desteklenebileceği bir yapıyı oluşturduklarını kaydetti: “Konuya ilişkin Karar’da yapacağımız değişiklikle, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Böylece, firmalarımızın finansmana erişim imkanlarını yükseltmiş olacağız. Mevcut uygulamada bir KOBİ bu sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garantisi kullanabiliyordu, bu rakam 150 milyon lira olacak, büyük firmalar için 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacak. Bu Karar’la, KOBİ ve KOBİ dışı büyük firmalar daha yüksek miktarda kredi garanti imkanından yararlanabilecek.”
Bakan Şimşek, Karar’a ekleyecekleri geçici bir hükümle, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ‘KOBİ dışı işletmeler’ için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkanı sağlanacağını, bundan sonra da KOBİ’ler ve diğer işletmelere yönelik finansman kanallarının daha etkili kullanılması için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan ‘yol haritası’ açıklaması
Mücevher İhracatçıları Birliği’nden (MİB) yapılan açıklamaya göre, MİB Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Yakın ile kuyumculuk sektörünün liderleri, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Ankara’da bir araya geldi. Toplantıya MİB Yönetim Kurulu Üyeleri; Murad Köşker ve Hüseyin Şaşmaz, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, İSO Kuyumculuk Komite Başkanı Fatih Kemahlı, İSO Meclis Üyesi Münir Üçkardeş, İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Ercan Özboyacı, Nadir Metal Rafineri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tütüncü, Boğaziçi Kuyumculuk Hasan Basri Abdik ile Borsa aracı kurumlarını temsilen Uğuras Kıymetli Madenler’den Uğur Uras da katıldı.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, hükümet olarak makro dengeleri tesis etmekle işe başladıklarını ve önlemlerin reel sektör üzerindeki yan etkilerini titizlikle takip edip gerekli önlemleri alarak ilgili sektörlerin ihracattaki rekabetçi güçlerini geliştirmek istediklerini belirtti.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)