banner565

banner472

banner458

banner457

KOBİ’lere rehber geliyor

KOBİ’lerin (küçük ve orta büyüklükteki işletmeler) proje hazırlama ve yürütme süreçlerine yardımcı olacak, eğitimli, yetkin KOBİ rehberleri ve teknik danışmanlar geliyor. Hayata geçecek yeni sistemle akredite KOBİ rehberleri sahaya inecek. Bu kapsamda hazırlanan KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

HABER 01.03.2019, 08:53 26.03.2021, 16:28
11445
KOBİ’lere rehber geliyor

KOBİ’lerin (küçük ve orta büyüklükteki işletmeler) proje hazırlama ve yürütme süreçlerine yardımcı olacak, eğitimli, yetkin KOBİ rehberleri ve teknik danışmanlar geliyor. Hayata geçecek yeni sistemle akredite KOBİ rehberleri sahaya inecek. Bu kapsamda hazırlanan KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu yönetmelikle birlikte piyasada çantacı olarak ifade edilen aracılar ortadan kalkacak. Görev ve yetkisini kötüye kullananlara izin verilmeyecek. Bu işin eğitimini almış, saha tecrübesi olan, alanında yetkin KOBİ rehberleri ve teknik danışmanlar, KOSGEB Destekleri kapsamında KOBİ’lere rehberlik hizmeti verecek. Sistemin devreye girmesiyle birlikte ilk etapta 200 KOBİ rehberi, 2 bin 400 Teknik Danışman alanda görev almaya başlayacak” dedi.
KOBİ Rehberliği ve Danışmanlığı Sistemi geliyor: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile KOBİ’ler arasında daha sağlıklı bir iletişim kurulması amacıyla yeni bir sistem oluşturuldu. Bakan Varank, KOBİ’lerin standartları belirlenmiş bir alanda doğru yönlendirilmesinin önemine değindi: “KOBİ’lerin sağlıklı bir şekilde rehberlik ve danışmanlık hizmeti almasını önemsiyoruz. Yayımlanan yönetmelik ile KOBİ Rehberliği ve Danışmanlığı Sistemi’ni getiriyoruz. Bu sistem ile KOBİ’ler, kuralları belirlenmiş, çerçevesi çizilmiş bir alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti alacak.”
3 yılda 4 bin KOBİ hedefi: Mustafa Varank, sistem ile birlikte KOBİ’lerin KOSGEB destek programlarından daha etkin yararlanacağını söyledi: “KOBİ’lerin proje hazırlama ve yürütme aşamalarında aracılar nedeniyle yaşadığı sorunlar ortadan kalkacak. Bu işin eğitimini almış, alanında yetkin KOBİ rehberleri ve teknik danışmanlar, KOBİ’lere rehberlik hizmeti verecek. Böylece KOBİ’lerin beceri ve kabiliyetleri geliştirilecek. Danışmanlık hizmetlerinde standart sağlanacak ve kalite yükselecek.” Düzenleme ile KOSGEB’in KOBİ rehberleri ve teknik danışmanları yetkilendireceğinin yani bir anlamda akreditasyon görevi üstleneceğini kaydeden Varank, 3 yıl içinde, 4 bin KOBİ’nin rehberlik ve teknik danışmanlık hizmetlerinden faydalanmasını beklediklerini ifade etti.
KOBİ rehberi olmak isteyenlerde aranacak şartlar: KOBİ rehberlerinin ve teknik danışmanların nitelikleri, sunacakları hizmetler, yetkilendirilmesi, sınıflandırılması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin esasların yer aldığı yönetmeliğe göre KOBİ rehberi olmak isteyenlerde şu şartlar aranacak:
- Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yürürlüğe konulan KOBİ Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak,
- KOBİ rehberliği eğitimini tamamlamak,
- En az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak veya büyük ölçekli işletmelerde son 10 yıl içerisinde en az 3 yıl üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak görev yapmış olmak.
3 yılın ardından Kıdemli KOBİ Rehberi: Bu şartları taşıyanlar KOBİ rehberi olabilecek. KOBİ rehberi, sunduğu hizmetlere ve KOSGEB tarafından yürütülecek izleme ve denetim sonuçlarına göre yetkilendirme tarihinden 3 yıl sonra kıdemli KOBİ rehberi olarak yetkilendirilebilecek. KOBİ rehberleri, işletmelerin mevcut durumlarının analiz edilmesi, sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletmelere tavsiyelerde bulunulması ve yönlendirme yapılması, işletmelere proje hazırlama ve yürütme süreçlerinde rehberlik edilmesi gibi hizmetler verecek.
Teknik Danışmanlar için kriterler: Yönetmeliğe göre, teknik danışman adayları için 6 kriter belirlendi. Bu şartlardan en az birini taşıyanlar teknik danışman olabilecek. Aranan şartlar şunlar:
- Yükseköğretim kurumlarında profesör veya doçent olarak görev yapmak veya yapmış olmak,
- Doktora mezunu ve en az 120 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,
- Yüksek lisans mezunu ve en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,
- Büyük veya orta ölçekli işletmelerde orta düzey yönetici (birim müdürü, işletme müdürü ve bunların emsalleri) veya üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak son 10 yıl içinde en az 5 yıl görev yapmış ve en az lisans mezunu olmak,
- Danışmanlık hizmeti veren işletmelerin son 10 yıl içinde en az 5 yıl sahibi, ortağı veya çalışanı olmak, en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip ve en az lisans mezunu olmak,
- 15/2/2013 Tarihli ve 28560 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik kapsamında Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansı’na sahip ve aynı Yönetmelik’te tanımlanan tecrübeli yatırımcı olmak.
Teknik danışmanlar, finansman, uluslararasılaşma, teknoloji/yenilik/dijitalleşme ve büyüme alanlarında KOSGEB tarafından belirlenen ve yetkilendirildikleri konularda, işletmelere danışmanlık hizmeti sunacak.

Yorumlar (0)
banner557