banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Madencilik ve elektrik alanında işbirliği güçleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş Forumu’nda ve Türkiye-Kazakistan Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı İmza Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

HABER 01.05.2024, 00:00 31.05.2024, 09:12
22014
Madencilik ve elektrik alanında işbirliği güçleniyor
banner623

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kazakistan ile madencilik ve elektrik alanında işbirliğini güçlendireceklerini, Orta Koridor başta olmak üzere lojistikte, ulaştırmada yeni adımlar atacaklarını bildirdi. Yılmaz, “İş insanlarımızın Kazakistan’daki yatırımları 5 milyar doları bulmuş durumda. Kazakistanlı iş insanlarının Türkiye’de yaptığı yatırımlar ise 1 milyar dolar seviyesine gelmiş durumda. Müteahhitlik hizmetleri noktasında da Kazakistan ile ilişkilerimiz son derece ileri düzeyde. Bugün itibarıyla 29 milyar dolar değerinde 528 projeyi müteahhitlik sektörümüz üstlenmiş durumda” diye konuştu.
Ayrıca KOBİ’ler arasında işbirliğinin güçlendirilmesi için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Kazakistan Cumhuriyeti Girişimciliği Geliştirme Fonu (DAMU) arasında eylem planının imzalandığını belirten Yılmaz, 13. Dönem KEK toplantısı kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeler ve heyetler arası toplantıları sonucu ise 90 maddeden oluşan yeni eylem planıyla işbirliğini ve hedefleri güncellediklerini ifade etti.
Yılmaz, Yeni Eylem Planı’nın ticaretten finansa, sanayiden enerjiye, ulaştırmadan eğitime, tarımdan kültüre birçok alanda yeni işbirliği maddelerini içerdiğini aktardı.
Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov Türk ticaretinin güvenilir ve uzun vadeli ortağı olmaya hazır bulunduğunu belirterek, Türk yatırımcılarını Kazakistan’daki mevcut fırsatları kullanarak sürdürülebilir iş ilişkileri kurmaya davet etti.
Başbakan Bektenov, “Kazak Türk İş Konseyi çalışıyor ve Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan’da Turan Uluslararası Özel Ekonomik Bölgesi açıldı. Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde ortak bir Türk yatırım fonunun kurulduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
Bektenov ayrıca ülkesinin yatırımcılar için vergi avantajları, gümrük vergisi muafiyeti ve teşvikler gibi birçok alan sunduğunu vurguladı.

Türk iş dünyası olarak, ‘ata yurdu’ Kazakistan’a daha fazla yatırım yapılması konusunda desteklerini sürdüreceklerini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu anlamda ‘Türk Yatırım Masası’ fikrinin cesaret verici olacağını belirtti.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Türkiye ile Kazakistan arasında ikili ve transit taşımacılık için geçiş belgesi sayısı ihtiyaca cevap verecek düzeye muhakkak çıkarılmalıdır. Halen, 10 bin olan geçiş belgesi sayısının 15 bine yükseltilmesini rica ediyoruz. Halen 30 gün olan sürücülerin vizesiz olarak Kazakistan’da kalış süreleri uzatılmalıdır. Zira, Kazak sürücüler için Türkiye’de bu süre 60 gündür. Mütekabiliyet esasının uygulanmasında fayda görünüyor. Ülkelerimiz arasındaki ulaştırma ağlarını geliştirme hedefine de özellikle eğilmeliyiz.”
Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde gümrük birliğinin kurulması önerisinde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Bizler kardeşiz. Birbirimizle alırken satarken gelirken giderken hiçbir izne tabi olmamalıyız. Orası da bizim burası da bizim. Ayrımız gayrımız yok. Biz, Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu vizyon ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
DEİK Başkanı Nail Olpak, karşılıklı olarak ihtiyaç duyulan ürünlerin daha fazla nasıl temin edilebileceğini konuştuklarını söyledi.
Olpak, iki ülke arasında lojistik, tarım, dijital dönüşüm, madencilik turizm gibi alanların önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.

“Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz şunları aktardı: “Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir çalışma yapıyor, bir taraftan da Strateji ve Bütçe Başkanlığımız ciddi bir çalışma yürütüyor. 15 değil çok daha fazla bir madde sayısı. Bütün bunları bir yerde toparlayıp, belli bir süzgeçten geçirip uygulamaya geçeceğiz. Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu. Ama tasarrufun özü de bir taraftan önceliklendirme, odaklanma, verimliliği artırma, yani tasarruf derken harcamaların azaltılmasının yanı sıra mevcut harcamaları daha verimli hale getirme, önceliklendirme, ekonominin rekabet gücüne, verimliliğine, sosyal refaha daha fazla katkı sunar hale getirme boyutları da var.”
Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışı programı sonrasında ilgili diğer kurumlarla birlikte çalışmayı sonuçlandıracaklarını söyledi.
‘Tasarruf konusunda yasaya neden ihtiyaç duyulduğuna’ ilişkin soruya ise Yılmaz, “Yasaya ihtiyaç duyulan konular olduğu gibi ihtiyaç duyulmadan yapılacaklar da var. Konusuna göre, yani genelgeyle yapılacak iş var, idari kararla yapılacak iş var. Uygulamayla olacak işler var. Yasayla olan kısımlar da olabilir tabii” yanıtını verdi.

“Sosyal refahı kalıcı olarak artıracağız”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığı’nda bir araya gelen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada “Temel önceliğimiz olan enflasyon ile mücadelemizi sürdürecek, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak, sosyal refahı kalıcı olarak artıracağız” denildi.
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında hayata geçirilen politikalar ve yapısal reformların bütüncül bir şekilde ele alındığının belirtildiği açıklamada şunlar aktarıldı: “2023 yılı Eylül ayında yayımladığımız OVP’de ekonomideki yol haritamızı belirledik. Programımızın temel hedefi olan enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye yönelik güçlü politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşun, ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi neticesinde yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde OVP ve 12. Kalkınma Planı kapsamında belirlediğimiz politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz. Temel önceliğimiz olan enflasyon ile mücadelemizi sürdürecek, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak, sosyal refahı kalıcı olarak artıracağız.”
Bu yıl, özellikle dış ticaret dengesinde görülen iyileşmeyle beraber cari işlemler dengesinde de olumlu seyrin devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, “Önümüzdeki dönemde desteklediğimiz nitelikli yatırımlar ile katma değerli üretimi artıracak ve cari açığı kalıcı olarak düşüreceğiz. Kamuda tasarruf tedbirleri ve harcamaların rasyonelleşmesi ile mali disiplini sürdüreceğiz” bilgisi verildi.
Açıklamada, verimliliği ve rekabet gücünü artırmaya yönelik yapısal reformların, OVP takvimiyle uyumlu şekilde, ilgili tüm kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içinde hayata geçirilmeye devam edileceği de ifade edildi.

Yorumlar (0)
banner557