banner565

banner472

banner458

banner457

Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan: “Bölgemizin enerji sorununu yenilenebilir enerjiyle çözeceğiz”

Mardin’den Ortadoğu’ya yapılan ihracatın yüzde 65’inin Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nden gerçekleştiğini belirten Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan, “Serbest Bölge’nin devriyle alanımız 4000 dönüm üzerine çıktı. İhracatta büyük paya sahip olan bölgemizin enerji sorununu yenilenebilir enerjiyle çözeceğiz. Böylece daha sağlıklı ve ucuz enerjiye sahip olacağız” dedi.

HABER 01.07.2022, 00:01 27.07.2022, 09:37
21383
Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan: “Bölgemizin enerji sorununu yenilenebilir enerjiyle çözeceğiz”

Geçen yıl 958 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Mardin, tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dekar araziye sahip. Gelişen sanayileşmeyle birlikte gelen ihracat artışında ise Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) payı büyük. Geçen yıl Mardin’den yapılan ihracatın yüzde 65’i Mardin OSB çıkışlı. OSB’deki fabrikalarda işlenen gıda ürünlerinden yüzde 80’i Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Türkiye’nin un, bulgur ve makarna ihracatına katkı sunan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde (Mardin OSB) ayrıca tekstil, inşaat, kozmetik ve temizlik ürünleri üreten fabrikalarda bulunuyor.
Türkiye’den ihraç edilen yıllık 3 milyon ton unun yaklaşık 1 milyon 200 bin tonunu 42 un fabrikasının bulunduğu Mardin OSB gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 282 bin ton bulgur ihracatının 66 bin tonu yine Mardin OSB’den gidiyor. Makarna ihracatında Türkiye geneli 1.5 milyon tonun yaklaşık 40 bin tonu yine Mardin OSB’den.
140 faal işletmede ağırlıklı olarak un, bulgur ve makarna gibi gıda ürünleri ile inşaat malzemesi üretilen Mardin OSB’de bunun yanı sıra mevsimsel üretim yapan 30 fabrika yer alıyor. Yaklaşık 6 bin kişiyi istihdam eden Mardin OSB ilin ekonomisinde lokomotif görevi üstleniyor.
Mardin’den Ortadoğu’ya yapılan ihracatın yüzde 65’inin Mardin OSB’den gerçekleştiğini belirten Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan, “Serbest Bölge’nin devriyle alanımız 4000 dönüm üzerine çıktı. İhracatta büyük paya sahip olan bölgemizin enerji sorununu yenilenebilir enerjiyle çözeceğiz. Böylece daha sağlıklı ve ucuz enerjiye sahip olacağız” dedi.

“Kurdan hem ithalatçı hem de ihracatçı memnun değil”
Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşın etkilerine de değinen Başkan Duyan, şunları ifade etti: “Savaş maliyetleri çok yükseltti. Özellikle lojistik anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. İhracatçı olarak hammaddeyi TL bazında almış olsaydık problem olmazdı. Dolar kuru yükselince elektrik, lojistik, girdi maliyetleri de yükseliyor. Dolayısıyla doların yükselmesi ihracatçı için iyi olabilir ama girdi maliyetleri açısından dezavantaj. Şu anda iç piyasadan aldığımız buğday neredeyse dolara endeksli satılıyor. Gübre ve yakıtı da dolar endeksli olunca çiftçi de burada haklı. Açıkçası şu an ki kurdan hem ithalatçı hem de ihracatçı memnun değil. Stabilizasyon istiyoruz."
Dijital dönüşümde yavaş da olsa ilerleme kaydettiklerinin altını çizen Duyan, “Bölgede otomasyon sistemi devreye girmeye başladı. Üretimde tüm fabrikalar otomasyon sistemine geçiş yaptı. Açıkçası işin yavaş ilerlemesi biraz da sıkıntısı olmamasından kaynaklıydı. Ancak şu aşamada pazar daralması yaşandığı için firmalar alternatif pazar arayışına girdi” açıklamasını yaptı.
Pandemi öncesi gıda üzerine URGE projesi ile 3 farklı kıtada yılda 3 fuara katıldıklarını ve makarna, un, bulgur gibi yerel ürünleri tanıttıklarını söyleyen Duyan, bundan sonra da yerel ürünleri pazarlamaya devam edeceklerini vurguladı. Duyan, “URGE Projemiz kapsamında ABD’ye gitme hazırlıklarımız var. Oradaki işadamları ve yatırımcılarla birebir görüşme ve gerekirse ticari bağlantı kurma imkânımız oluşabilecek” diye konuştu.

Yorumlar (0)