banner565

banner472

banner458

banner457

Milli Sporcu, 9 Guinness Dünya Rekoru Sahibi, 75 yaşındaki Hayrettin Sönmez: “Spor Mutluluk Limanıdır”

Milli Sporcu, 9 Geniuses Dünya Rekoru Sahibi, Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran 75 yaşındaki Hayrettin Sönmez’in Gelişim, Özgüven, Sağlık için SPOR, “Spor Mutluluk Limanıdır” adlı kitabı İkinci Adam Yayınları’ndan çıktı.

HABER 01.06.2023, 00:03 18.01.2024, 11:42
24149
Milli Sporcu, 9 Guinness Dünya Rekoru Sahibi, 75 yaşındaki Hayrettin Sönmez: “Spor Mutluluk Limanıdır”

Milli Sporcu, 9 Guinness Dünya Rekoru Sahibi, Bakırköy Prime Fitness Spor Kulübü sporcularından ve Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran 75 yaşındaki Hayrettin Sönmez, her yaşta insanı spora teşvik etmek için kitap yazdı. Gelişim, Özgüven, Sağlık İçin SPOR, “Spor Mutluluk Limanıdır” adlı kitap, İkinci Adam Yayınları’ndan çıktı. “Spor, sağlık için en ucuz, etkili, faydalı ve yan etkisi olmayan sihirli bir ilaçtır” diyen Milli Sporcu, Rekortmen Hayrettin Sönmez’in önerileri şöyle: Aktif ol ayakta kal, hayatta kal. Kendinizi ve hayatı sevin, hayatı seven sağlıklı olmak ister. Sağlıklı olmak için de spor yapın. İnsan için en önemli unsur sağlıktır. Sağlık = Dengeli Beslenme + Spor ‘Spor yaptım mutlu oldum.’ Spor yapın, siz de mutlu olun. Spor, sorunlar fırtınasında olan herkes için en güvenilir liman ve sığınaktır. Az da olsa spor birçok hastalığı defeder, ömrü sağlıklı uzatır.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk çocuklarına sporun bugünkü tekniğini öğretmek ve bunlardan bir kısmını bazı törenlerde ve bayramlarda dekor olarak koymak gerekir” sözünü anımsatan Hayrettin Sönmez, sporun 7’den 77’ye her yaşta yapılabileceğini kendi özyaşam öyküsünden örneklerle kitabında anlatıyor.
Iron Man yani Demir Adam lakaplı Sönmez, disk atma, çekiç, gülle, cirit atma, ağırlık atma (weight), koşu olmak üzere atletizmde, halter, bilek güreşi, judoda toplam 9 dalda müsabık sporcu. 70 yaş üstü kırdığı Dünya Rekorları ile Guinness Rekorlar Kitabı’na defalarca giren Sönmez, ilk Dünya Rekoru’nu halter alanında fitness ekipmanında, 2., 3., 4.,6. ve 7. rekorlarını shoulder pres (omuz presi) ekipmanında, 5., 8. ve 9. rekorlarını shoulder pres ve leg pres (bacak pres) ekipmanında kırdı. Çeşitli dallarda Türkiye birincilik ve ikincilikleri, Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’nda Grand Master Junion kategorisinde Dünya dördüncülüğü, Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası’nda aldığı ikinciliklerle iki gümüş madalyası bulunuyor. Bilek güreşi sporunda lisanslı, müsabık sporcu Sönmez, 30 yıldır katıldığı Avrasya Maratonu’nda 15 km koşuyor. 2017’de 69 yaşındayken, Avrasya İstanbul Maratonu’nda 42 km koştu, uluslararası atlet sertifikası, 2020’de İstanbul’daki Türkiye Atletizm Şampiyonası’nda 3 birincilik, 2 ikinciliği var. Sönmez’in hedefi; 80 yaşında 42 km maroton koşmak ve 300 kg ağırlığı shoulder preste kaldırmak.
Sporun ne olduğu ve tarihsel gelişimi ile başlayan kitapta ilgi çekici başlıklardan bazıları şöyle: ‘Sporun ülke ekonomisine etkileri’, ‘Spor yapmanız için 10 neden’, ‘Spor yaparken bunları yanlış yaptığınızı biliyor musunuz?’, ‘Çocuğumu spora nasıl başlatmalıyım?’,  ‘Gençlere genel spor branşları için tavsiyeler’, ‘Spora yeni başlayanlar için altın değerinde 5 öneri’, ‘Postür bozukluğu nedir?’, ‘Olimpik spor dalları’, ‘Atletizm ve tarihçesi’, ‘Her yaşta fit olmak için spor yapanlara ve amatör sporcu gençlere önemli tavsiyeler’, ‘Amatör sporculara tavsiyeler’, ‘Her gün yürürken başımıza gelen 30 şey’, ‘Günde 10.000 adım atmanın yararları’, ‘Yürüyüş ile büyük değişimler yaratmak için 10 tavsiye’, ‘Merdiven çıkmak zayıflatır mı?’, ‘Bisiklet kullanan devlet adamları’, ‘Fitness ve vücut geliştirme arasındaki temel fark’, ‘İlk kez spor salonuna gideceklere tavsiyeler’, ‘Sporcu beslenmesi ile performans arttıran 8 öneri’, ‘Esneme ve faydaları’, ‘65 yaş üstü için birkaç egzersiz önerisi.’

Yorumlar (0)