banner565

banner472

banner458

banner457

Nail Çiler; “Gebze, büyükşehir statüsünde il olsun”

Türkiye ekonomisine yön veren önemli sanayi kuruluşlarını barındıran 9 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 8 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 91 Ar-Ge Merkezi, 12 Tasarım Merkezi ile sanayi, teknoloji ve bilimin buluştuğu Gebze, ülke ekonomisine sağladığı katmadeğeri yeni projelerle artıracak.

HABER 01.12.2018, 08:55 29.12.2018, 11:34
5800
Nail Çiler; “Gebze, büyükşehir statüsünde il olsun”

Gebze Ticaret Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, üretim ve ticaretin merkezi Gebze’nin büyükşehir statüsünde il olması için çalıştıklarını söylüyor ve “Kabımıza sığmıyoruz” diyor. Çiler, Gebze’nin Tasarım Vadisi Projesi’ne talip olduğunu da dile getiriyor.
Sanayi, teknoloji ve bilimi buluşturan üretimin ve ticaretin merkezi Gebze, kabına sığmıyor. Türkiye ekonomisine yön veren önemli sanayi kuruluşlarını barındıran 9 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 8 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 91 Ar-Ge Merkezi, 12 Tasarım Merkezi, 13 limana ev sahipliği yapan Gebze’nin Tasarım Vadisi’ne de talip olduğunu dile getiren Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler ile konuştuk.
“Gebze bir bilim merkezi olacak”: Gebze’yi “farklı kültürlerin buluştuğu sanayinin devleştiği yer” olarak tanımlayan Nail Çiler, “Kabımıza sığmıyoruz. Üretimin ve ticaretin merkezi Gebze, artık yaşadığı gelişmeyle hedef yükselterek ‘büyükşehir’ olmayı istiyor. Bölgemiz, resmi rakamlara göre 742 bini aşan nüfusa sahip, gündüz nüfusumuz ise 1.5 milyonu buluyor. Büyükşehir statüsünde il olmayı hak eden bir bölgede bulunuyoruz. Hedefimiz; Cumhuriyet’in 100. yılında Gebze’nin büyükşehir statüsünde il olması” diyor.
Nail Çiler, Gebze’nin gelişmesi ve daha yaşanabilir olması için artık “Akıllı Şehir” çözümlerinin üretilmesi gerekliliğine de dikkat çekiyor: “Akıllı şehirleri oluştururken sürdürülebilir kentleşme, ekolojik kent, akıllı büyüme, yaşanabilir yeşil çevre, teknolojik uyumluluk gibi tüm bileşenlerin hepsi birlikte ele alınarak, mevcut gelişmeler ışığında bir yol haritası çıkarmalıyız. Gebze’yi; başarıyı, mutluluğu yakaladığımız bir kente dönüştürmeliyiz.” Gebze’nin aynı zamanda önemli bir bilim merkezi olacağını söyleyen Çiler, bu noktada şehrin en önemli projelerinden Bilişim Vadisi ve Gebze’nin talip olduğu Tasarım Vadisi Projesi’ne de değiniyor.

Gebze, Tasarım Vadisi’ne talip
Nail Çiler, “Hükümetimizin 2018-2020 Tasarım Stratejisi Eylem Planı dahilinde Türkiye’de ‘Tasarım Vadisi’ kurulacak. Bilişim Vadisi’ne talip olduğumuz gibi şimdi daha da gelişen özelliklerimizle Tasarım Vadisi’ne de talibiz. Gebze bölgesi, ülkemizin her uygulamada olduğu gibi önemli bir pilot bölgesidir.  Farklı bir uygulama yaşanacaksa Gebze’den başlayarak öncülüğü bölgemizin yapması her açıdan yararlı olacaktır.  Ekonomik, endüstriyel, ticari, mali ve bilişsel hayatımızda söz sahibi olan bölgemizde şimdi Tasarım Vadisi’nin de kurulması en büyük taleplerimizden biridir. Burada; tasarım stüdyoları, ulusal tasarım araştırma merkezi, tasarım kütüphanesi gibi yapılar olacak, tasarımcıların ve sanayinin etkileşim içinde faaliyet göstermesi sağlanacaktır. 100 bin metrekarelik alana kurulacak Tasarım Vadisi’nde, başta endüstriyel tasarımcılar olmak üzere, grafik ve modayla birlikte yaklaşık 500 tasarım ofisi bulunacak” diye konuşuyor.
Nail Çiler, Gebze Ticaret Odası’nın da ortakları içinde olduğu Türkiye’nin bilim ve teknoloji üssü Bilişim Vadisi’nin Gebze’de kurulması için Oda olarak çok çaba sarf ettiklerini anlatıyor: “Geleceğe ışık tutan vadinin Gebze’de olması gerekliliğini vurgulamıştık. Uluslararası nitelikte bir proje olan Bilişim Vadisi; bu ülkede yaşayan, üreten ve üretimin gücüne inanan her vatandaşımız için önemli bir merkez haline gelecektir. Gururluyuz ki Bilişim Vadisi, Gebze’de yükseliyor, ilk etabı tamamlandı, firmalar faaliyetlerine başladı, 400’e yakın kişi istihdam ediliyor, kuluçka merkezimizde 30’dan fazla firmamız var. Tüm etapları tamamlandığında Bilişim Vadisi 100 bin kişiye istihdam fırsatı sunacak. 2020 yılında kurulması planlanan Tasarım Vadisi için en uygun yerin Gebze olacağını düşünüyoruz” diyor.
“Bilişim Vadisi’nde Siber Akademi kurulmalı”: Dijital dönüşümün ana gündem maddesi olduğu günümüzün en önemli konularından biri de siber güvenlik. Çiler, “GTO olarak Bilişim Vadisi içerisine Siber Akademi kurulmasını istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’tan bu konuda olumlu cevap geldi” açıklamasını yapıyor.
Gebze’ye 10. OSB; İstanbul Mermerciler OSB: Bilim, teknoloji ve ticaretle birlikte Gebze’de sanayi de hızla büyüyor. 9 Organize Sanayi Bölgesi bulunan Gebze, 10. OSB’sine kavuşuyor. Kooperatif olarak kurulan İstanbul Mermerciler OSB’nin ıslah OSB’ye dönüşeceğini belirten Nail Çiler, Kocaeli’nin sanayi-ekonomi profilini şu sözlerle özetliyor: “Bölgemizde, Türkiye ekonomisine yön veren önemli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran 9 OSB ve 8 Küçük Sanayi Sitesi’nde (KSS) toplam 3500’e yakın firmada yaklaşık 110 bin kişi istihdam ediliyor. Gebze; 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 91 Ar-Ge Merkezi, 12 Tasarım Merkezi, TÜBİTAK MAM, TÜSSİDE, TSE Kalite Kampüsü, 47 az gelişmiş ülkeye teknoloji ihraç edecek olan Uluslararası Teknoloji Bankası, ASELSAN’ın da ortakları arasında olduğu Mikro Çip Merkezi ile bilişim ve teknolojinin üssüdür. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelir ve Giderleri verilerine göre; Kocaeli olarak 72 ilin toplamından fazla vergi ödüyoruz (69 milyar 413 milyon TL). İstanbul’dan sonra 2. sıradayız. Kocaeli’de vergi tahakkuk oranı; yüzde 92.7. Bu konuda 1. sıradayız.
Kocaeli Ocak-Ekim 2018 dönemi ihracat rakamlarına göre; Kocaeli’nin gerçekleştirdiği ihracat: 11 milyar 656 milyon 362 bin dolar ve İstanbul’dan sonra 2. sıradayız. 2018 döneminde 170 milyar dolar ile Türkiye’nin dış satım hedefine en güçlü katkıyı sağladık. 65 ilin toplamından fazla ihracat yapan yer de bu bölgedir. 180 ülkeye ve 13 serbest bölgeye yaptığımız ihracatla sürdürülebilir kalkınmanın en temel unsuru dış ticarete hayat vermekteyiz.”

Eğitime verilen önem
GTO olarak eğitime ve toplumsal geleceğe çok önem verdiklerinin altını çizen Çiler, “İlkleri yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz. Oda olarak takip eden değil takip edilen oda olduk” diyor ve yürüttükleri eğitim faaliyetlerini şöyle özetliyor: “Gebze Ticaret Odası Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dördüncü dönem, Bilişim Lisesi, ikinci dönem mezunlarını verdi. Turizm Meslek Lisesi ise ikinci eğitim-öğretim yılına başladı. GOSB’da Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacak. Gebze Bilim ve Sanat Merkezi’nin (Bilsem) Gebze’ye kazandırılması için çalıştık, 206 öğrenciye ulaştık. UMEM Beceri 10 ve KOSGEB işbirliğiyle yürüttüğümüz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerimiz, GTÜ, GOSB ve Martek işbirliğinde ‘Robotik Kodlama’ Eğitimlerimiz devam ediyor, ayrıca E-Mucit Projesi’ni de yürütüyoruz. Bugüne kadar Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri kapsamında düzenlediğimiz toplam 231 eğitime, 6.425 kişi katıldı, 5.436 kişi sertifika aldı.”
GTÜ işbirliğiyle üretim merkezi kurulacak: Üniversite-sanayi işbirliğine özel önem verdiklerini de vurgulayan Nail Çiler, GTÜ ile GTO’nun ortak çalışmalarının devam ettiğini ve bu işbirliğiyle bir üretim merkezi kurmayı hedeflediklerini de açıklıyor.
Nail Çiler, sosyal sorumluluk faaliyetlerini “Dilovası Halk Eğitim ve Mehmet Yıldırım Toplum Sağlık Merkezi ve E-Sınav Merkezi’ni hayata geçirdik. 112 Acil Servis İstasyonlarımızı açtık. Çayırova’ya Türk Kızılay’ı Binası kazandıracağız. Kan Merkezi,eğitim salonu ve taziye salonunun da yer alacağı örnek bir proje olacak. Projemiz son aşamasında 2019’un ilk çeyreğinde temel atmış olacağız. Darıca Turizm Birliği’ne destek veriyoruz, Gebze’nin ‘Akıllı Şehir’ kavramı ile tanıştırılması için çalışıyoruz” sözleriyle  özetliyor.
Gebze’ye Deprem Simülasyon Merkezi: Nail Çiler, önem verdikleri bir diğer projenin de “Deprem Simülasyon Merkezi” olduğunu ifade ediyor: “Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız, bu merkez bizi bilgilendirecek. GTO olarak deprem öncesi alınabilecek önlemler konusunda bilgilenmek ve deprem sonrası olası her türlü kaybı en aza indirmek amacıyla bölgemize bir ‘Deprem Simülasyon Merkezi’ kazandırılması adına öncü olduk. GTÜ, Gebze Mimarlar Odası, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği işbirliğiyle yürüttüğümüz Deprem Simülasyon Merkezi Projemiz’e Kocaeli Valiliği ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) da destek veriyor ve 2019 yılında Avrupa Birliği hibe projelerine müracaat edeceğiz. GTÜ içerisine açılacak Merkez’e depremde kaybettiğimiz Gebze’ye önemli katkıları olan Kocaeli Milletvekili sayın Alaettin Kurt’un ismi verilecektir.
Yine bu projeyle birlikte bir diğer projemizi daha hayata geçirmek istiyoruz; Gebze’de Askeri Kışla, Millet Parkı’na dönüştürüldü, biz de Millet Parkı’nın Deprem Toplanma Merkezi’ne dönüştürülmesini öneriyoruz, çalışmalarımız proje aşamasında. 2019 yılının Mart ayında yerel seçimlere katılacak adaylara kentin geleceğine ışık tutacak, farkındalık yaratacak bu tür projelere destek vermelerini öneriyoruz.”
GTO üyelerine Alibaba.com ile E-Ticaret avantajı: Nail Çiler, Gebze Ticaret Odası Üyeleri’nin ticari hayatlarına ilişkin yürüttükleri faaliyetlerine de değiniyor:“E-Ticaret alanında Alibaba.com’a üyelerimizin ücretsiz üyelik imkanı ile yeni pazar yollarının açılmasının sağlanması için çalıştık. Odamız, Vakıfbank, TOBB ve Alibaba.com’un Türkiye’deki tek iş ortağı olan E-Glober firması arasında protokol imzaladık. Oda üyelerimiz, 190 bölge ve ülkede, 260 milyondan fazla kayıtlı üyesiyle 11 farklı dil seçeneği sunan Alibaba.com’a ücretsiz üye olma, platform üzerinde mağaza açma, ürünlerini teşhir etme ve tüm dünyadaki firmalardan siparişler alarak yeni pazarlara erişme ve ürünlerini satma imkanına ulaştı.
KOBİ’lerin düzenli birer ihracatçı haline gelmelerini sağlamak amacıyla yürüttüğümüz  ‘İhracat Projesi’ ile 28 firmamız ihracat yapar hale geldi. Üyelerimizin dış ticaret ilişkilerini kuvvetlendirmek ve uluslararası ticarete ivme kazandırmak amacıyla bazı odalarla ‘Kardeş Oda’ protokolleri gerçekleştiriyoruz. Uluslararası nitelikteki iş forumlarına ve ihtisas fuarlarına katılıyoruz. KOBİ’lere Nefes Kredisi projesine devam ediyoruz. Yenibiris.com ve GTO işbirliğiyle iş arayanları ve işverenleri buluşturuyoruz.”

Yorumlar (0)